Tetris nasveti

Tetris je priljubljena igra v kateri igralec iz ponujenih likov poskuša sestavljati bloke in napolniti ali očistiti igralno polje. Če ste ljubitelj Tetrisa ali pa bi radi spoznali to legendarno igro, imamo za vas številne Tetris igre, ki vam bodo ponudile različne izzive in zabavo. Tu boste našli klasično različico Tetrisa ter nove variante z dodatnimi funkcijami in grafiko. Ne glede na to, ali ste novinec ali izkušen mojster, boste zagotovo uživali v bogati zbirki Tetris iger.

Kako igrati Tetris?

Igranje online igre Tetris je preprosto, saj za igranje igralec ne potrebuje dodatnih pripomočkov, obenem pa tudi navodila niso zahtevna. Igralec namreč zbira točke glede na uspeh zlaganja geometrijskih likov, ki jih računalnik ustvarja naključno. Pri nekaterih igrah igralec like umešča v igralno polje iz zunanjega prostora, pri drugih, bolj klasičnih, pa liki padajoče vstopajo v igralno polje. Različne like lahko igralec v številnih klasičnih Tetris igrah z ukazi obrača oziroma vrti in repozicionira, ko pa igralec lik namesti v pravo pozicijo pa lahko s posebnim ukazom tudi pospeši njegovo padanje.

Zakaj igrati igro Tetris?

Tetris

Tetris je arkadno-miselna igra, katere cilj je zlaganje likov. [vir]

Ker je Tetris izrazito preprosta igra je večinoma primerna za vse generacije, obenem pa je tudi s svojo podobo izredno zanimiva. Igra spodbuja logiko in spomin ter je prava izbira za kratko popestritev dneva. Ker je cilj jasen, je tudi strategija pri pristopu k igri manj kompleksna in zato zanjo ne potrebujete posebne priprave.

Ta legendarna igra je odlična izbira za večerno kratkočasenje, s katerim si želite razbremeniti naporen dan in ga brezskrbno zaključiti.

Od klasičnega Tetrisa, do bolj priljubljenega Tentrixa

Na portalu Igre123 vam ponujamo širok nabor različnih iger Tetris. Igrate lahko klasične online igre Tetris, kot sta Tetris Cube in Tetris Flash, ali pa priljubljeno igro TenTrix, katere cilj je zapolniti mrežo z liki, ki jih zlagate na igralno polje, podobna je tudi Tetris Crush, ali pa recimo Matching Time, v kateri poskušate združiti ujemajoče bloke likov in jih tako odstraniti. Ponujamo vam tudi tematske Tetris igre, med drugim tiste z živalskimi motivi, diamanti, candy liki, pa tudi povsem vsebinske kot so Alice in Tetrisland, Farming 10x10 ali pa recimo Super Heroes 10x10.

Zakaj igrati Tetris na portalu Igre123?

Poleg širokega nabora številnih različic online iger Tetris, so igre na portalu Igre123 brezplačne in dostopne vsem. Poleg tega lahko svoje rezultate beležite, tako da se pri določeni igri prijavite ali včlanite. Številnim igralcem na našem portalu, ki uživajo v igranju Tetrisa, so všeč tudi številne online igre s puzzli, vabljeni, da si jih ogledate.

Preizkusite Tetris za začetnike

Če se želite preizkusiti v spretnosti, smo pripravili posebno različico igre za začetnike. Izkušenejši igralci pa bodo to igro precej enostavno obvladali in si želeli še večjih izzivov.

4 nasveti za lažje igranje igre Tetris

Nasvet #1: Na začetku preštejte polja v igralnem polju

Ob začetku igranja vedno preverite število polj v igralnem polju in si osmislite mrežo. Ker boste vnaprej vedeli koliko polj je na razpolago, se boste lažje odločali za razvrščanje in uporabo geometrijskih likov. Večinoma se liki ponavljajo, kar vam olajša načrtovanje in strateški pristop k igri.

Nasvet #2: Zamislite si vsaj 2 potezi

Pri večini Tetris iger že ob umeščanju aktualnega lika, vidite naslednja dva ali tri like. Že ob pozicioniranju obstoječega lika zatorej razmišljajte, da boste z njim ustvarili prostor za naslednjega, ali naslednja dva. Na tak način si boste poenostavili igro, obenem pa boste poskrbeli, da si ne boste po nepotrebnem onemogočili umestitve lika, ki prihaja kot naslednji.

Nasvet #3: Izgubljeno priložnost lahko v klasičnem Tetrisu nadoknadite

Če v klasični igri Tetris, v katerih liki v igralno polje vstopajo padajoče, zamudite priložnost in vrstice ne napolnite v celoti, brez skrbi. Predlagamo vam, da si v naslednjih dveh ali treh vrsticah predstavljate, da je igralno polje prazno in poskušate načrtno like uporabiti tako, da na novo ustvarite polne linije likov, s tem pa si v mnogih igrah omogočite dodatne točke, obenem pa lahko tako počakate na lik, s katerim boste zapolnili prvo vrstico, ki jo v začetku morda niste zapolnili najbolj ustrezno.

Nasvet #4: Bodite pozorni na like s posebno močjo

V številnih različicah Tetris igre, tako v klasičnih Tetris igrah, kot tistih v katerih like sami umeščate v igralno polje (recimo 10x10), se pogosto pojavijo posebni liki, z dodatno močjo. Gre za like, ki nosijo poseben znak (recimo strela) in vam ob pravilni uporabi omogočijo dodatno potezo, ali pa izbrišejo celotno vrstico, podvojijo točke, itn. Smotrno jih je uporabiti takrat, ko veste, da boste s potezo uspešni.

FAQ Tetris

Kdaj in kje je nastala igra Tetris?

Igra Tetris je bila ustvarjena leta 1980, ko je Aleksej Pažitnov v Moksvi na akademiji ustvarjal programe za svoj računalnik. To danes izjemno priljubljeno igro je kmalu sprogramiral na računalniškem oddelku akademije na novem računalniku Elektronika 60. Igro je ustvaril na podlagi neke druge igre s pentominami, ki jo je kupil pred tem. Kmalu je Tetris začel osvajati ves svet, še posebej, ko jo je njegov prijatelj Vadim Gerasimov naslednje leto prenesel na osebni računalnik in tako spodbudil širjenje igre po Evropi.

Koliko različic igre Tetris obstaja?

Število različic igre Tetris varira glede na vire, a po nekaterih ocenah je bilo do danes po vsem svetu prodanih več kot 150 milijonov raznovrstnih kopij Tetrisa. To število vključuje tako Tetris igre za računalnike kot za igralne konzole in mobilne naprave.

Mimogrede, vse od nastanka Tetrisa je bila igra prodana v več kot 520 milijonih izvodov po svetu, zgolj na mobilnikih je spodbudila že več kot 615 milijonov prenosov.