Kako igrati Sudoku

Sudoku je ena najbolj priljubljenih logičnih iger vseh časov. Cilj igre je s številkami zapolniti mrežo velikost 9×9 polj: vsaka vrstica, stolpec in manjši 3×3 odsek mora vsebovati vse številke od 1 do 9.

Zakaj igrati sudoku?

To je odlična igra za urjenje možganov, saj zahteva logično razmišljanje in pozornost do podrobnosti. Sudoku igre omogočajo zabaven in koristen način za preživljanje prostega časa ali izboljšanje vaših logičnih sposobnosti. Igre so na voljo online, na računalniku ali telefonu, dostopne pa so 24/7. Preizkusite jih zdaj in uživajte v izzivu!

Kako se igra sudoku?

Sudoku mreža

Sudoku igramo na mreži velikosti 9x9 polj. [vir]

Cilj igre je zapolniti mrežo velikosti 9×9 polj. Vsak stolpec, vrstica in razdelek 3×3 mora vsebovati številke od 1 do 9.

Začnite z manjšim delom mreže velikosti 3x3 in poiščite številke, ki so že vnešene (na začetku igre bo v mreži le nekaj izpolnjenih kvadratkov oziroma polj). Vaša naloga je, da z logiko vnesete manjkajoče številke in izpolnite mrežo do konca.

Sudoku pravila

Poteza pri igri sudoku je pravilna, če izpolnjuje naslednja dva pogoja:

  • število, se ne sme pojaviti v isti vrstici, stolpcu ali 3x3 kvadratu
  • število, se mora ujemati s pravilom, da morajo biti v vsaki vrstici, stolpcu in 3x3 kvadratu vsa števila od 1 do 9 vključena natanko enkrat

Poteza pa je napačna, če:

  • vsaka vrstica vsebuje več enakih številk od 1 do 9
  • vsak stolpec vsebuje več enakih številk od 1 do 9
  • katera koli mreža 3×3 vsebuje več enakih številk od 1 do 9

Sudoku za začetnike

Pripravili smo vam lahko učno igro za začetnike oziroma sudoku za otroke, kjer se je mogoče razmeroma hitro naučiti pravila in logiko igre sudoku. Izkušenejši uporabniki bodo to igro preskočili in se lotili težjih izzivov.

Kliknite v prazno polje in vpišite število:

Sudoku na Igre123

Na portalu Igre123 so vse sudoku igre brezplačne. Preizkusite lahko različne stopnje težavnosti, od lahke do zelo težke: ko enkrat obvladate lahko stopnjo, lahko preidete na srednjo stopnjo in sudoku vam bo predstavil nove izzive. Pri nekaterih igrah je omogočeno tudi shranjevanje vašega napredka in preverjanje rešitev. Pri igri Ultimate Sudoku lahko shranite tudi svoj rezultat in ga spremljate skozi čas. Na voljo je še več podobnih vodnikov po igrah.

Nasveti za igranje igre

Nasvet #1: Začetni korak

Začnite z lahkimi števili: poiščite tista števila, ki imajo samo eno možno mesto v vrstici, stolpcu ali mreži 3x3.

Nasvet #2: Izločanje števil

Uporabite pravilo izločanja: če se število pojavi v vrstici, stolpcu ali mreži 3x3, jo lahko izločite iz drugih polj v isti vrstici, stolpcu ali mreži 3x3.

Nasvet #3: Iskanje parov

Če imata dve polji v isti vrstici, stolpcu ali mreži 3x3 samo dve možni števili, potem sta ti dve števili par in ju lahko izločite iz drugih polj v isti vrstici, stolpcu ali mreži 3x3.

Nasvet #4: Označevanje možnosti

Uporabite dobri stari svinčnik in papir. Zapišite možne kandidate za vsako polje v majhnih številkah. To vam bo pomagalo izločiti možnosti in opaziti vzorce.

Nasvet #5: Napredne tehnike

Uporabite napredne tehnike. Obstajajo različne tehnike za reševanje sudokuja, kot so skriti pari, trojke in četvorke, x-wing, swordfish in druge. Teh tehnik se lahko naučite na različnih spletnih straneh o sudokuju.

FAQ za sudoku

Kdo si je izmislil sudoku?

Sudoku, včasih tudi suduko ali soduku, ne izvira iz Azije kot mnogi mislijo. Začetki igre segajo v Francijo v 19. stoletju, ko so bili v časopisih objavljeni čarobni kvadrati. Vendar to niso bili povsem taki sudokuji kot jih poznamo danes, saj so vsebovali dvomestna števila. Načelo igre Sudoku, ki ga je zasnoval ugankar Howard Garns, je bilo leta 1979 objavljeno kot "Number Place" v newyorških ugankarskih knjižicah. Leta 1984 je bila igra uvedena na Japonskem in tam imenovana Sudoku. V Sloveniji je bila igra prvič objavljena leta 1999 pod imenom »Devet« [vir].

Zakaj je sudoku tako popularen?

Številska uganka sudoku mnoge navdušuje s svojim lahko razumljivim principom igre in hkratno kompleksnostjo. Na naših straneh je mnogo iger različnih stopenj, ki služijo kot koristno razvedrilo na deževno nedeljo. Poleg uživanja v igri urite svoje miselne sposobnosti in na igriv način ohranjate mentalno kondicijo.

Ali se spletni sudoku razlikuje od papirnate različice?

Pravila digitalne različice igre se ne razlikujejo od papirne. Toda za našo spletno igro ne potrebujete svinčnika ali radirke. Kliknite na prazno polje in izberite želeno število. Če se zmotite, lahko mnogokrat odstranite število, ki ste ga pravkar postavili, in ga zamenjate z drugim.