Solitaire: nasveti za uspešno igranje

Solitaire: nasveti za uspešno igranje

Solitaire je preprosta igra s kartami, ki velja za eno najbolj priljubljenih na svetu in je odlična izbira za kratkočasenje.

Kako igrati Solitaire?

Online igra Solitaire, ki ji v Sloveniji pravimo tudi Pasjansa, je verjetno najbolj znana igra s kartami, ki jo lahko igra en igralec. Cilj igre je zložiti karte naraščajoče od asa do kralja in ločeno po simbolih (srce, pik, križ, karo). Igralec si pot do cilja tlakuje na način, da karte na mizi razvršča v stolpce, padajoče od kralja navzdol, izmenično po barvah.

Igra je enostavna, spodbuja razmišljanje ter spomin in včasih tudi strateški premislek, primerna pa je za vse generacije, tako najmlajše, kot tiste mlade po duši.

Katere elemente ponuja igranje igre Solitaire?

Ob pričetku igranja se vam na vrhu igralnega polja prikažejo 4 prazna mesta na katera boste gradili svoje končne kupe kart od asov do kraljev, začetni kup kart iz katerega vam računalnik tekom igre naključno ponuja nove karte, ter v spodnjem delu igralnega polja, ki predstavlja mizo, še premešani kupi delno zaprtih in delno odprtih kart, ki jih lahko uporabljate med igranjem.

Kako je najbolje začeti igro Solitaire?

Pričnete tako, da poskusite počistiti kupe v spodnjem delu igralnega polja (na mizi), s čimer si odprete prostor, kamor lahko shranjujete karte v izmeničnih barvah in si jih pripravljate za čas, ko jih boste umestili na končne kupe od asov do kraljev. Na mizi lahko lahko gradite kupe od kraljev navzdol, a morate karte umeščati izmenično glede na barvo.

S katerimi kartami boste igrali?

Sodoben komplet kart je sestavljen iz štirih različnih simbolov (srce, pik, križ, karo), vsak simbol pa ima 13 kart: številke od 1 (as) do 10 in tri like: fant, dama in kralj.

Številne različice igre Solitaire ponujajo različne težavnosti

Tekom let se je uveljavilo kar nekaj različic igre Solitaire, med katerimi so v ospredju predvsem Spider Solitaire, ali kot ji rečemo pri nas, Pasjansa pajek. To igro igrate z dvema paketoma kart, pred pričetkom pa lahko izbirate težavnost glede na število simbolov (srce, pik, križ, karo).

Priljubljena je tudi igra Solitaire Classic, pa tudi igra Solitaire Big, v kateri pred pričetkom igranja izbirate število kart, ki vam jih računalnik ponudi (1 ali 3). Na izbiro pa vam ponujamo tudi tematske Solitaire igre, od barvnih, do Solitaire Farms, Vegas Solitaire in Mahjong Solitaire.

4 nasveti za uspešno igranje igre Solitaire:

Nasvet #1: Kaj storiti na začetku igranja?

Čas igre prične teči, ko naredite prvo potezo, zato si pred njo natančno oglejte postavitev kart in poskusite predvideti svoje prve poteze. Šele nato naredite začetno potezo.

Nasvet #2: Katere karte uporabiti?

Tekom igre je vaš cilj čimprej počistiti kupe odprtih in zaprtih kart na vaši mizi, nove karte, ki vam jih ponuja računalnik pa dodajati z namenom, da boste lažje počistili mizo.

Nasvet #3: Kdaj karte NE umestiti na končni kup?

Ne hitite. Četudi se vam ponudi karta, ki jo lahko umestite na končni kup, na katerem gradite lestvico do asa do kralja, je včasih bolje, da jo uporabite v kupih na svoji mizi in si tako omogočite kakšno potezo več, ki vam bo omogočila uporabo večih kart.

Nasvet #4: Kdaj uporabiti pomoč?

Veliko iger Solitaire vam ponuja pomoč. Če se znajdete v situaciji iz katere ne vidite rešitve, uporabite pomoč, ki bo vašo prejšnjo potezo razveljavila.

FAQ Solitaire

Kdaj in kako je nastala igra Solitaire?

Igro Solitaire je leta 1989 razvil Wes Cherry, pripravnik pri Microsoftu, ki je želel izboljšati svoj slog programiranja. Ker je navdušil svoje sodelavce, so igro uradno izdali z različico Windows 3.0.

Od kdo izvira beseda Solitaire?

Beseda Solitaire izvira iz besede Solitarius, ki jo najdemo v latinščini, pa tudi v francoščini. Gre pravzaprav za sestavljanko besed Solus in Solitas. Prva pomeni “sam”, druga pa “izolacija”.

Ali obstaja kakšno tekmovanje v igranju igre Solitaire?

Na svetu najdemo kar nekaj turnirjev v igranju online igre Solitaire, najbolj pa so priljubljeni tisti turnirji, ki najboljšim obljubljajo tudi po 100 tisoč dolarjev nagrade.