Mahjong pravila

Mahjong je preposta in popularna igra, ki drži vašo pozornost in katere cilj je poiskati ujemajoče pare in sprazniti celotno igralno polje.

Zakaj igrati Mahjong?

Online igra Mahjong je spletna različica starodavne kitajske igre Mahjong in je idealna izbira za kratkočasenje, ki igralcu ponuja igro s samim seboj, saj sta tako čas igranja kot pot do cilja odvisna od igralca samega. Igra krepi spomin, od vas zahteva opazovanje in načrtovanje, hkrati pa na zabaven način omogoča, da poskušate večkrat in tako slej kot prej najdete pravo pot do cilja.

Igra Mahjong igralcu poleg razvedrila omogoča tudi vadbo lastnih kognitivnih sposobnosti v realnem življenju. Saj veste, kognitivne sposobnosti so pravzaprav zmožnosti uporabe naših možganov za lažje reševanje problemov, bodisi sposobnosti pridobivanja informacij, njihovega shranjevanja, pa tudi obdelovanja informacij in uporabe ter procesa odločanja. In kot vedo povedati starejši od nas, igra je idealna izbira za razvoj in učenje.

Čas, ki ga namenite igranju je pravzaprav čas, ki ga namenite sami sebi. In ta čas nima cene. Tudi zato so mahjong igre na portalu Igre123 brezplačne in dostopne vsem, 24 ur na dan (24/7).

Kako igrati igro Mahjong

Mahjong

Igralne ploščice in kocke so osnovni pripomočki za namizno igro. [vir]

Pravila igre Mahjong so zelo preprosta. V tej igri boste na igralnem polju videli ploščice z različnimi motivi, ki jih je potrebno povezati in odstraniti. Vedno znova vas bodo v različnih igrah Mahjong izzivale različne formacije.

Vaš cilj je torej očistiti igralno polje na način, da povežete ujemajoče pare. Ker je vsak motiv v večini primerov večkrat prisoten na igralnem polju, je smotrno svoje poteze načrtovati tako, da boste tekom igranja dosegli vse motive.

Izbirate lahko samo tiste motive, ki so prosti oziroma jih drugi motivi ne pokrivajo. Do uspešno povezanega para motivov pridete torej tako, da poiščete prost in ujemajoč motiv vsaki ploščici, ter ju s klikom povežete. V praksi: če je ploščica z motivom na sredini med dvema drugima ploščicama, je ne morete klikniti in povezati z ujemajočim motivom.

Mahjong za začetnike

Za vas smo pripravili učno igro, ki ponazori bistvo igre Mahjong. Gre za prikaz osnovne funkcije, ki vas v igri pripelje do cilja. Vsi tisti, ki igro Mahjong že poznate, vabljeni, da si izberete Mahjong igro, ki bo ustrezala vašemu znanju, morda tisto z omejenim časom igranja, ali pa težje različice, ki imajo bolj razvejano igralno polje v več nivojih.

Odstranite vse pare ujemajočih se ploščic:

  • poiščite ploščici, ki imata popolnoma enak izgled
  • dvokliknite na vsako od ploščic (en sam klik izbrane ploščice bo preklical izbiro)
  • če se ploščici ujamata, bosta izginili iz igralnega polja

Ploščica je dostopna samo, če na vrhu ni nobene druge ploščice in če se lahko pomika levo, desno ali v obe smeri. Igra se konča, če uspešno odstranite vse ploščice ali če ne ostane noben par dostopnih in ujemajočih ploščic.

Od klasične igre Mahjong do Mahjong Solitaire

Na našem portalu lahko preizkusite širok nabor spletnih iger Mahjong, od tistih s tematskimi motivi (živali, candy, diamanti, barvne lestvice), do klasičnih Mahjong iger in tistih z omejenim časom igranja.

Ljubiteljem klasične Mahjong igre priporočamo igro Mahjong Solitaire, v kateri je 144 ploščic razporejenih v sloje, cilj pa je povezati odprte pare enakih ploščic in jih odstraniti iz igralnega polja. Povezujete lahko le tiste ploščice, ki niso prekrite z drugimi in na ta način sprostiti preostale ploščice, ki jih nato povežete z ujemajočimi. Igro zmagate, ko odstranite vse ploščice. [vir]

Izredno popularna je igra Butterfly Kyodai, v kateri povezujete metulje, ki poletijo, pa igra Mahjong Connect, v kateri povezujete motive v istem nivoju, številne igralce pa prepričajo malo bolj zahtevne igre v 3D podobi, recimo Mahjong 3D, v kateri igrate na 3D igralnem polju.

Tistim, ki iščete dodatni izziv priporočamo igro Pyramid Mahjong Solitaire, v kateri lahko združujete le karte s skupnim seštevkom 13, ali pa morda igro Miracle Mahjong, ki za uspeh na vseh ravneh, že v svojem imenu stavi na pravi pravcati čudež.

Seveda lahko svoje rezultate tudi beležite. Če želite, da se vaš rezultat zabeleži, se morate pri določeni igri prijaviti ali včlaniti. Če pa bi želeli poleg iskanja parov uživati v drugačnih igrah, recimo sudokuju, tetrisu, igrah s kartami ali pa morda puzzlih, vabljeni, da idealno izbiro poiščete na našem portalu Igre123.

Nasveti za lažje igranje igre Mahjong

Nasvet #1: Na začetku preglejte igralno polje

Štart je vsakič drugačen, že zato, ker je vsakič drugačna tudi razporeditev motivov na igralnem polju. Priporočamo vam, da si v miru ogledate celotno igralno polje in ponotranjite sestavo ploščic z motivi. Poskusite si zapomniti uvodnih nekaj potez, s katerimi boste povezali ujemajoče pare in ustvarili priložnost za lažje iskanje novih parov.

Nasvet #2: Raje premislite dvakrat in nato povlecite potezo

Saj veste kako pravijo: vztrajnost se poplača dvakrat. Svetujemo vam, da pare povezujete strateško in pri vsakem povezanem paru že razmišljate o naslednjem. Pri večstopenjskih igrah Mahjong, najprej sprostite zgornje nivoje, da boste lahko dosegli motive v nižjih nivojih. Enostavno pravilo: igrajte od vrha do dna.

Nasvet #3: Vedno iščite ploščice, ki so proste

V večnivojskih igrah je lahko ploščica z motivom v celoti ali delno prekrita z drugo ploščico, kar pomeni, da spodnje ploščice ne morete uporabiti. V teh primerih najprej poiščite ujemajočo ploščico z motivom, ki je na zgornji ploščici, ter razmišljajte o naslednjem koraku, v katerem boste za ploščico na spodnjem nivoju že imeli prosto ploščico z ujemajočim motivom.

Nasvet #4: Ne izogibajte se pomoči

Uporabiti pomoč je lahko odločitev, s katero si boste prihranili kakšen siv las. Veliko iger ponuja gumb nasvet, klik nanj pa vam ponudi predlog naslednje poteze, glede na to kje v igri se nahajate. Ne skrbite, računalnik vam ne bo dodatno otežil vašega dela, lahko pa vam precej olajša strateško izbiro naslednje poteze.

Nasvet #5: Poskusite večkrat

Če se vam zgodi, da so kar naenkrat vsi potencialni pari blokirani z drugimi ploščicami in nobena poteza, ki ste si jo zamislili ni več mogoča, potem poskusite z novo igro. Veliko iger vam ponuja gumb premešaj, ki vam omogoča, da igro poskusite znova.

FAQ Mahjong

Od kod izvira igra Mahjong?

Igra, kot nakaže že njeno ime, izvira iz Kitajske. Pravzaprav gre za družabno igro, ki jo v originalu igra več igralcev, online igra Mahjong pa je namenjena tudi individualnim igralcem. Igra ponuja izziv za spomin, v nekaterih podobah tudi matematični izziv, v veliko primerih pa je za uspešno pot do cilja potrebno imeti tudi nekaj sreče.

Kaj dela igro Mahjong tako popularno po vsem svetu?

Igra Mahjong temelji na podobah in je verjetno tudi zato izredno popularna med različno govorečimi narodi. Za igro ne potrebujete dodatnih pripomočkov, prav tako igra od vas ne terja preveliko napora. Gre za sproščeno igro, ki vas razbremeni, a vam hkrati ponudi tudi izziv, ki za vaše možgane ni prevelik. Gre pravzaprav za idealno ravnovesje med igro in vajo lastnih kognitivnih sposobnosti.

Je vse igre Mahjong možno rešiti?

Prav vse mahjong so rešljive, saj so ustvarjene logično. A obstajajo različne teme in težavnostne stopnje, ki otežijo pot do uspeha. Predlagamo vam, da si pred pričetkom igre preberete naše nasvete za lažje igranje igre Mahjong.