Različice igre Križci in krožci

Preden so svetu zavlade digitalne igre, mobilna tehnologija in svet visoko tehnoloških bolj ali manj kompleksnih iger, je posameznike širom sveta navduševala igra Križci in krožci. In še danes jih. Igra je enostavna, hitra ter zabavna, poleg tega pa zanjo ne potrebujete nobenih posebnih pripomočkov.

Križci in krožci

Kako igrati igro Križci in krožci?

Za igro Križci in krožci ste včasih potrebovali samo list papirja, svinčnik in soigralca. Danes pa je na voljo tudi online igra Križci in krožci, ki jo lahko igrate sami, proti računalniku. Poanta in cilj igre pa se nista spremenila. Vaš cilj je križce ali krožce vodoravno, navpično ali diagonalno postaviti v vrsto, preden to uspe vašemu nasprotniku, naj si bo to soigralec v živo ali računalnik.

Potem, ko si izberete (online igra) ali narišete mrežo (fizična igra), začne tisti, ki bo igral z znakom X. Če v online igri na portalu Igre123 izberete znak O, potem bo prvi potezo ustvaril računalnik (z znakom X), vaša poteza pa bo naslednja.

Zapomnite si, edini cilj igre je ustvariti vrstico svojih znakov (X ali O), lahko pa tekom igranja ugotovite, da se vam cilj odmika in se raje preusmerite v blokado soigralčevih (ali računalnikovih) načrtov ter s tem preprečite zmago nasprotniku in vzpostavite možnost ponovnega igranja (brez zmagovalca v trenutni igri).

Križci in krožci za začetnike

Preizkusite se v hitrem Križci in krožci testu, ki smo ga pripravili za vas.

Križci in krožci se razlikujejo predvsem po velikosti igralnega polja

Obstaja kar nekaj različic igre Križci in krožci, ki se med seboj razlikujejo predvsem v velikosti mrežnega igralnega polja. Lahko igrate na igralnem polju z 9 polji (3x3), s 16 polji (4x4), z 49 polji (7x7), ali več. Na portalu Igre123 vam ponujamo brezplačno igranje različnih iger Križci in krožci, med drugim se lahko preizkusite v klasični igri Tic Tac Toe, pa v igri Ultimate Tic Tac Toe Multiplayer, v kateri lahko igrate proti igralcem z vsega sveta, ali pa recimo v igri Ultimate Tic Tac Toe, v kateri lahko izbirate tako število igralcev, kot velikost igralnega polja (3x3, 5x5 ali 7x7).

3 strateški triki igre Križci in Krožci

Ena glavnih strategij v igri Križci in krožci vključuje t.i. ustvarjanje "vilic". Za kaj gre? Učinkovito je, da svoje znake postavite na mesta, ki vam dajejo priložnost zmage na dva različna načina oziroma preko dveh različnih poti. Spomnimo, znake umeščate izmenično s soigralcem, kar pomeni, da v primeru “vilic” vaš nasprotnik ne more blokirati obeh možnosti, ki jih imate za zmago, kar pa v praksi pomeni, da boste v naslednji svoji potezi zagotovo osvojili zmago.

Križci in krožci vilice

Primer “vilic”.

Drugi trik, ki vam lahko pomaga pa je strategija “desno, levo, zgoraj in spodaj”. Ko vaš nasprotnik naredi svojo potezo, preverite, če lahko svoj znak umestite na desno stran polja, ki ga je predtem izbral vaš nasprotnik. Če ne morete, potem poglejte, če ga lahko umestite na levo stran, če tudi to ne deluje, pa boste najbolj uspešni, če svoj znak umestite nad polje, ki ga je pred vami izbral nasprotnik. Če tudi tretja možnost ni izvedljiva, ga umestite pod polje, na katerega je svoj znak umestil vaš nasprotnik. Ta strategija vam bo pomagala pri optimizaciji vašega položaja in blokiranju vašega nasprotnika.

Tretji strateški trik pa poimenujmo “strategija 3 kotov”. Gre za situacijo, ki jo lahko ustvarite, če svoje znake postavite v tri od štirih kotov igralnega polja. Na ta način boste ojačali svoje možnosti, da v vrstico postavite tri svoje znake, saj boste lahko z njimi zapolnili diagonalno vrstico ali pa vrstice ob straneh igralnega polja. Seveda je potrebno imeti kanček sreče (da vaše namere ne prepozna vaš nasprotnik, ki vas lahko hitro blokira).

4 nasveti za igranje igre Križci in krožci

Nasvet #1: Kako začeti igrati igro Križci in krožci?

Prvo potezo ima igralec, ki uporablja križce. Najbolje je, da svoj prvi znak postavite v center igralnega polja, saj si s tem povečate število kombinacij in možnosti za postavitev treh (ali vseh) svojih znakov v eno vrstico.

Nasvet #2: Kako nasprotniku preprečiti zmago?

Ne koncentrirajte se izključno na svoje poteze oziroma na lastno pot do cilja. Medtem, ko načrtujete vrstico svojih znakov, ne pozabite na blokade nasprotnikovih potez. Poskušajte s svojim znakom blokirati nasprotnika tako, da hkrati (z isto potezo) gradite svojo vrstico znakov.

Nasvet #3: Katere poteze se v igri Križci in krožci ne obrestujejo?

Najslabše kar lahko storite je, da svoje začetne poteze umeščate na stranska polja. To so tista polja, ki niso ne center, ne kotne pozicije, v mreži 3x3 obstajajo torej 4 takšna polja (zgoraj, spodaj, levo in desno). Na ta način si ustvarite najmanj možnih kombinacij za zmago.

Nasvet #4: Kako odgovoriti na potezo, ko ne začnete igre in nasprotnik svoj znak umesti v center?

Najboljše kar lahko storite v takšnem primeru je, da svoj znak umestite na katerokoli kotno polje, saj boste s tem lažje kontrolirali možne kombinacije svojega nasprotnika in bolj enostavno gradili svojo vrstico znakov.

FAQ Križci in krožci

Od kdo izvira originalna igra Križci in krožci?

Križci in krožci ali v originalnem imenu Tic Tac Toe domnevno izvira iz starega Egipta (nekateri viri navajajo celo Mezopotamijo). Najprej so igro igrali na peščenih sipinah ali ob reki z uporabo kamnov in školjk.

Je vsako igro Križci in krožci mogoče zmagati?

Ne. Če sta z nasprotnikom (ali računalnikom) uspešna pri blokiranju načrtov drug drugega, potem bosta ustvarila trenutek, ko nihče ne bo ne zmagal, ne izgubil.

Kako je igra Križci in krožci povezana z video igrami?

Prva video igra na svetu je bila delna različica igre Križci in krožci. Poimenovali so jo “OXO” in velja za prvo video igro, ustvarjena pa je bila kot računalniški program EDSAC leta 1952.