To temo sem se odločila ustvarit predvsem zaradi tega, ker je preveč slabih, površnih zgodbic pa tudi zato ker take teme nisem zasledila in menim da bi bila kakšna potrebna. Torej tukaj bom dajala nasvete o pisanju (kaj napisati, česa ne, samo pisanje....) Če bo seveda kdo bral, ker zase tega sploh ne rabim pisat ;3.
###############################################
1. Česa se izogibati?

Torej česa se pri pisanju izogibati? Pri tej temi nemoremo mimo tega šolskega primera: Ponavljanju.
Kako izgleda?
Primer:
Micka je šla v trgovino. Nato je Micka oprala avto na koncu pa je Micka še počistila dvorišče. Ko je Micka končala z opravili je Micka odlša k počitku. Da pa Micka nebi samevala je poklicala špelo. Ko je Špela prišla sta se Špela in Micka šli damo. Zmagala je Micka. Nato je Micka šla spat.
..........................
Že v šoli je bilo neštetokrat povedano, da se temu izogibamo. Sicer v zgOdbicah tako množično ga nisem zasledila ampak je opazen in (vsaj zame) moteč. Zgoraj sem namenoma pretiravala in napisala slabo besedilo zato, da vidite, kako moteče je. Pa če pogledamo iz vidika lenob; ni ti treba velike začetnice pisat.
Kako se mu izogniti?
Z zaimki (ona, ono, ti, tisto) ga preprosto prekočite (Nato je oprala avto) z vezniki, mašili karkoli (nato, in, potem).
Druga stvar morda ne tako zelo opazna pa je KARAKTERNO NAMIGOVANJE O KARAKTERJU.
Primer:
"No, pa pojdiva kupi še kakšno obleko, jih imam že 10000 pa kaj potem?"
...........................................
Ubistvu gre za to, da lik pove, kakšen je v mimobežnem stavku.Tega človek v resničnem življenju nebi neredil. če že morate to poudarit naj to reče drugi lik npr. tako:
"No pa pojdiva kupi še kakšno obleko" je Lana nasmejano rekla.
"Pa saj jih imaš že 1000" ji je Špela odgovorila malodušno.
..........................................
Sicer je izredno beden primer ampak ste dojeli bistvo. Pod to temo npr. spada tudi tale odstavek, ki je na žalost skoraj v vsaki zgodbici:
Oh joj pozabla sem se predstvit. Sem Melanine Mitchel, imam kratke modre lase, modrozelene oči in sem zelo suha čeprav sama ne mislim tako. Imam 3 Bff in sestrco in brata.
................................
Če pišete v prvi osebi je tako, kakor da ste v njeni glavi in ona neve za vas in se sigurno nebi predstavila. Njen videz lahko opošete na npr. tak način:
Pogledala sem se v ogledalo. Videla sem bledolično dekle z kratkimi modrimi lasmi in modrozelenimi očmi
............................
res je, v takem primeru nemorete napisati tistega o tem, da je napol anoreksična, ampak to lahko omenite kasneje. Je pa seveda še ena možnost, to pa je da pišete v tretji osebi, to pa zgleda nekako takole:
V prostor je stopila shirana punca v zgodnjih najstniških letih. Imela je divje modre lase ter prodorne modrozelene oči..
.............................
Ni ravno Kbalitetno ampak mislim, da se da razvideti ven, kaj mislim.
########################################
To bi bilo to za prvič, ni veliko, 2 stvari naslednjič bo več... Mnenja. kakšni predlogi o čem naj pišem? Upam da ni "prepiflarsko" napisano
03. marec 2014
u151962
u151962
NEXT, super je napisano in pomojem, bi si mogli vsi prebrat tole, ki kaj pišejo tukaj!
03. marec 2014
Hvala )
03. marec 2014
u166774
u166774
Waw, res fantastična ideja, upam da bo komu pomagala pri pisanju. Zanima me le, če ti lahko pošljem kakšno zgodbo, da mi svetuješ ali pa popraviš. Razumela bom, če boš rekla ne, pa hvala in neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeext!!
03. marec 2014
Seveda lahko ;D
03. marec 2014
Ni problema
03. marec 2014
ma kdo kakšno idejo o čm naj pišem?
03. marec 2014
ej мιѕєяαвℓє ti si največja carica na celih igrah :3
mene pa fuul moti to, da površno opišejo stanje. osebno se rada posvečam podrobnostim in včasih je to za nekatere dolgočasno ampak vseeno bolje kot večina zgodbic na igrah. npr. primer: "Spakirala sem in se odpravila na letališče. Letalo je vzletelo in pristali smo čez dve uri." mislim haloo. iz tega bi se dalo narediti en soliden next, če ne celo dva. In sovražim, da omenjajo čas. Ob 14.00 sem pojedla zajtrk. Ura je bila 12.15, ko sem odšla. Kar pa mi gre najbolj na živce je pa kako so zasnovani karakterji. Mnogi, celo tisti, ki imajo dober slog pisanja svoje like razdelijo na dobre in slabe. Redki upoštevajo, da imajo vsi dobre in slabe lastnosti, da imajo tudi tisti, ki so na splošno slabi svojo zgodbo in jih je nekaj pripeljalo do tega. In glavni junaki niso popolni. Delajo napake, imajo svoje slabe plati. In moški v zgodbah, so pravi kliše. Skoraj vsi fantje (se pravi glavni junaki oz. simpatija glavne junakinje) so opisani kot princi na belem konju. Lepi, močni, zaščitniški. Ko začneš pisati zgodbico se moraš zavedati, da ustvarjaš zgodbo, ki bi se lahko zgodila v vsakdanu, osebe, ki jih srečaš na ulici in ne nek ideal perfekcije.
Da o vseh 1D zgodbah ne govorim. Moram priznati, nekatere so odlične, izvirne in lahko berljive, ampak večinoma so totalne bedarije. In ves čas se ponavljajo.
Poleg vsega pa opažam veliko nekvalitetnih "horny" zgodbic, o katerih ne bom razgljabljala, saj me je kar malo sram kopirati vse neumnosti, ki jih napišejo.
Tako da ja, popolnoma podpiram tvoje mnenje in priznam, da sem zelo ponosna, ker si pohvalila mojo zgodbico
11. marec 2014
Hvala ;D
Jap, mene tut. Sem jih ze enepar opozorila na to p so bli sam jezni. Ker ljudje ne dojamejo, da nisi pisatelj ce skupi napocas suha dejstva -.-'. Kakor si rekla tako bi tudi kolicinsko vec prislo in bilo bo boljse. Enkrat sem brala eno tako zgodbico in potem sem na eni temi zasledila kako tista oseba,ki je to pisala pravi sebi pisateljica. Kakor sem ze rekla pa je najhukse da imajo taki potem 30 bralcev ki so totalno zaljubljeni v to zgodbico...
Glede pisanja o casu se popolnoma strinjam. Ce ze moras nakazati cas naj bo tako, kot da se ravno zmraci imajo,kosilo kArkoli drugega.
Glede klisejev se tudi strinjam in sem tudi sama opazila. Ceprav so kliseji lahko tudi dobri. Ce npr. Uporabis klise v zasnovi in ga potem spremenis v obratno je super. Ampak ljudje tega ne naredijo, samo klise in je to to. Brezveze postane, ker ves, kaj se bo zgodilo.
Kar pa se tice horny zgodbic se najdejo kvalitetne Ampak kar se tega zanra tice so ljudje se bolj "bedni" v pisanju.
Hvala ti ;D in tvoja zgodbica je fantasticna ;3
Se opravicujem ker ni sumnikov in za vse napake na tablici sem.
11. marec 2014
u122384
u122384
Jaz ne bi preveč komentirala o drugih, ker se sama sebi ne zdi pisateljica, še manj pa dobra. Zase pišem zgodbice in res upam, da bom 'osvojila' te stvari in bom končno začela pisat solidne zgodbice. Res se mi zdi dobro, da si ustvarila to temo, in zagotovo se bom še vrnila sem.
14. marec 2014
u122384
u122384
No, morda ne pišem tako slabo kot nekateri, ampak nisem najboljša...
(Zadovoljna ƬHΣ ШICƘΣD?! )
15. marec 2014
u166774
u166774
Hej, upam, da ne težim, samo zanima me, v kateri osebi je po tvojem mnenju najbolje pisati zgodbo in zakaj? Pa hvala :')
15. marec 2014
Ok bom zdele tole na hitro napisala
Torej 1 ali 3 oseba (v drugi bi bilo cudno pisati in se je v pisanju res ne uporablja)
Tako eno kot drugo ima pluse in minuse. Ce pises v prvi osebi, lahko bralci osebo zacutijo, se z njo povezejo, lazje ustvaris kaksne "elemente presenecenja" ( recimo da je tvoj lik preprican, da je oseba x morilec na koncu se izkeze da ni, bralec pa ima celostno podobo morilca pred sabo in res je zelo super to presenecenje, pritegne bralce ubistvu) tega recimo nebi mogla narediti ce bi pisala v tretji osebi, je pa res, da v tretji osebi lahko bolj obrazlozis celotno dogajanje, enkrat misli enega enkrat drugega, dogajanje je mogoce bolj objektivno itd. Je pa se ena opcija da pises v "tretjeprvi osebi" da je vbistvu da je v tretji osebi ampak ves cas se posveca mislim ene osebe, dejanjem itd (harry potter za primer). Je pa odvisno za kaksno zgodbico gre. Ce recimo pises o zivali je bolje da je v tretji osebi (tega se jaz recimo ne drzim) inrav tako ce je glavna tematika umor (A.Christie slavna pisteljica je zmeraj uporabljala 3 osebo) ce pa imas lik, ki je pribl. Tvoje starosti, ce se ti res ujames v ta lik, je pa bolje, da pises v prvi osebi. Je pa to tudi malo odvisno od tebe., kaj ti bolj lezi. Jaz bi ti za tvoj stil pisanje svetovala prvo osebo lahko pa enkrat probas v tretji. Je pa, kot sem ze rekla zelo odvisno od tematike. Jaz rada berem kriminalne ali pa detektivske romane in ubistvu jih je velika vecina v tretji osebi mdtem ko so ljubezenski najveckrat kar v prvi. Da da primer vsake osebe (to so grozni primeri ker se ne potrudim samo da dobis obcutek)
1.oseba
Nisem mogla vrjeti ocem. Kar lezal je na tleh in v trenutku sem vedela, da nebo vstal. Nikoli vec me nebo objel, me potolazil ko bom zalostna. Nikoli vec. Zlomila sem se. Nisem si mislila da bo kdaj umrl. Bil je... Neumrljiv. Nikoli si nisem mislila da taksna oseba lahko umre.
Slisala se odpiranje vrat. Ni me brigalo, kdo je dokler me ni sunkovito potegnil stran od njega. Od mojega Rikka.
3.oseba
Sklanjala se je nad njegovo truplo. Njene lepe rdece lase semga bozale po hladnem obrazu. Ko je dejansko dojela, kaj se je zgodilo, je zajokala. Ramena so se ji tresla. Objela je njegovo mrzlo telo in mu ihtela v srajco.
Nato pa je nekdo vstopil v prostor. Imel je mrk pogled in robustne poteze.povsem mirno je stopil do rebecce in jo potegnil iz rikka. Tega ni nredil iz uvidevnosti. Hotel je dokoncati kar je zacel.
"Tretjeprva" oseba
Rebecca si ni nikoli mislila da lahko nekdo kot on. Mocan, prakticno neumrljiv. Ko je dojela, kaj se je zgodilo, se je zlomila. Po mislih so je ji odvrtleli vsi prizori. Kako jo je objemal, tolazil. Nimogla verjwti, da je mrtev.
#######################
Primeriso grozni ampak upam, da vidis razliko. Pomojem je tezje pisati v tretji osebi in jaz ti zaenkrat defenitivno svetujem prvo osebo, pa ne samo zato, ker je lazje ampak ker menim, da bi bilo bolje glede na tvoj stil pisanja. Ima pa prva oseba en velik problem. V vecih zgodbicah je vec glavnih oseb (5 najboljsih prijateljic) in vsakic posebej pisejo v imenu ene in potem je bralec zmeden in to ni vredu. Ce hoces imati vec glavnih likov pisi v tretji osebi, drugace pa res v prvi ker se tudi ti lazje ujames v lik in lazje naredis njegov znacaj, kar je pri zacetniskih zgodbicah (ne slabih ampak od ljudi ki niso izkuseni kot jaz da nebo pomote) je najveckrat napaka ta, da je znacaj lika nejasen. Potem, ko res res res obvladas papojdi sele na 3 osebi, tam je bistvo v opisovanju okolice in ne toliko likov in znacajev. Pa da nebo pomote, ne mislim, da pises slabo ali karkoli, ker res super pises samo ti svetujem prvo osebo. Upam da me razumes zakaj, to sem bolj nahitro napisala pa se na tablici sem (samo 45 minut mi je vzelo, pa sumnikov ni se opravicujem.)
Seveda mi ne tezis zato pa je ta tema ;D
15. marec 2014
u166774
u166774
Res hvala, zopet si mi bila v veliko pomoč. In se popolnoma strinjam s teboj. Zdaj mi je vse skupaj tudi nekoliko bolj razumljivo. Pa hvala, da si mi odpisala tako hitro.
15. marec 2014
Upam, da sem res pomagala ind a pribl. Razumes kaj sem mislila povedat ;D in se trudim odpisat hitro ;3
15. marec 2014
u166774
u166774
Zdaj res vem več in poleg tega; primer sploh ni bil grozen in ja približno vem, kaj hočeš povedat. Mimogrede; te lahko še vprašam, kakšno zvrst pisanja mi priporočaš, čeprav ne moreš ravno vedeti, katera mi je najbližje?
15. marec 2014
Hm... Kaj najraje beres in kaj najmanj? Drugace predvidevam da ljubezenske zgodbe glede na kaj sem dosedaj prebrala tvojega. Lepo da ves in upam da sem ti pomagala ;3 drugace pa vedno imej tole v glavi : pisi o tistem, kar poznas. Ce tega ne poznas spoznaj. Res ti pomaga verjemi ;3
15. marec 2014
u166774
u166774
Waw, ta zadnja misel mi je ušeč še enkrat hvala
15. marec 2014
u122384
u122384
мιѕєяαвℓє, a lahko še meni odgovoriš na eno vprašanje? Sicer imam veliko nedokončanih zgodbic, ampak svojo bom sedaj speljala do konca. Po tem, pa bi rada začela novo, mogoče celo 2. del prve. Kateri žanr je po tvojem mnenju najmanj zahteven za pisanje? Če se sploh po tem razlikujejo?
15. marec 2014
u122384
u122384
Plis?
15. marec 2014
evo bom zdele sry ni me blo ker sm bla na rojstnem dnevu od prjatlce. ToreJ:
Načeloma se žanri med sabo ne razlikujejo po tžavnosti zelo. Pomembno je, da pišeš o tistem, kar poznaš. Mogoče je o ljubezni lažje pisati o umorih pa težje, ker imaš problem ; kako je ubit? kateri strup naredi kaj? pač dovolj znanja moraš imeti. Najlažje je mogoče fantazijske zgodbe, ker tam ustvariš sama svoj svet, kjer je vse mogoče, ga samo ti poznaš in je lažje za pisanje. Drugače pa res piši o tistem, kar poznaš pa ti bo najlažje ;D
15. marec 2014
u122384
u122384
Hvala za nasvet. Sem pa tudi RIBEZ svetovala, naj 'prečekira' to temo, da bo maloo izboljšala svojo zgodbico.
15. marec 2014
hvala ;D
15. marec 2014
u159930
u159930
Neeeeext
30. marec 2014
u79706
u79706
neeeeeexttt
hvala bogu da sem našla to temo haha, ker me pisanje res zanima in nekako želim izrazit stvari ki se dogajajo v moji glavi (problem je sam da nisem dost talentirana) ampak glede na nasvete ki jih daješ tukej mislm d si ti zelo x D
pa še jst bi nekej povedala če lahko. mislim da je najpomembnejši pogoj,da lahko dobro pišeš, tvoj besedni zaklad oz. kolko knjig ali česa drugega prebereš in zato mam en predlog. Vem, da ta tema ni namenjena točno temu ampak kaj če bi mogoče vsaka napisala nekaj knjig ki jih je prebrala in se ji zdijo zares dobre, da bi jih potem prebrale še ostale in si razširile besedni zaklad haah x'd
upam,da nisi jezna ker pišem tuki krneki kle v tri dni tko,da prosim ne bit jezna alpa krkol : S
20. april 2014
u170090
u170090
*O* najboljša tema ever haha *-* reeeeees hvala za vse te nasvete <3333333
-knjige;
-uničimo jo!
-orionov meč
-zvezde sijejo v temi
-ljubim elvisa
-vse od somrak sage hihi
-vse od harry potterja
-...

+ meni so najbolj všeč knjige iz zbirke zorenja :'D
21. april 2014
wαllғlower.* se strinjam s tabo, ampak talenta ne rabis toliko kot besedni zaklad in pomojem je '"recept" za uspesno pisateljsko kariero veliko branje, ker dobis nek obcutek za besede in ti je vse bolj jasno. Ce bi se ti rada izrazila ti kar kaj napisi zagotovo bo slo... Lohka mi tudi kaj v branje posljes pa ti mnenje povem ce ti ni odvec ;3
In ne, nisem jezna, ker tukaj pises in ideja z knjigami je res dobra. Jaz imam rada zbirko VA in KRvna zaveza ( od richelle mead) harry potter (saga somrak mi ne potegne sploh ;/) aghato christie ( nekoliko starejse knjige, kriminalke zelo kvalitetne ubistvu) zdaj pa berem od neke skandinavske pisateljice Camille Läckberg kriminalke, sicer so za odrasle ampak ni notr nobenih " odraslih tem" tako da so zelo super knjige.
Je kateri od vas ze kdaj uspelo objavit knjigo? (Sam tko me zanima ker jaz sm enkrat v enm natecaju v petem razredu, pa me zanima, ce je katera druga tudi)
21. april 2014
u122384
u122384
мιѕєяαвℓє, ni šans, nikoli nisem še objavila knjige, ker niti nikdar nisem pisala za kakšen natečaj ali kaj takega, najboljše knjige, kar sem jih kdaj brala pa so bile:
J.R.R. Tolkien: Hobit ali Tja in spet nazaj
J.R.R. Tolkien: Gospodar prstanov: Bratovščina prstana (nisem še prebrala do konca...)
Isabell Alende: Kraljestvo zlatega zmaja
J.K. Rowling: Harry Potter (celotna zbirka, ampak 3. 5. in 7. del so zakon)
Po mojem, so te knjige najboljše, kar sem jih JAZ brala, bi bila pa vesela, če imate kakšne predloge, po tem, ko preberem Gospodarja prstanov, ker je trenutno to moj zastavljen cilj.
21. april 2014
Igra prestolov naj bi bla dobra knjiga jaz jo v knjiznici ze 3 mesce cakam -.-'
21. april 2014
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani