u32324
u32324
v vsaki številki bo opisana ena pasma in tudi slika bo od une pasme.
bodo pa psi in mačke.
24. november 2010
u32324
u32324
pes :
JAPONSKI ŠPIC

Japonski špic je majhen kužek, znan po svoji prečudoviti beli dlaki. Odkrili so ga šele proti koncu 19 stoletja na Japonskem. Žal so se podatki o njegovem nastanku med 2. sv. vojno izgubili, zato bo to še ena velika skrivnost. Strokovnjaki so mnenja, da je Japonski špic sad križanja različnih pasem psov, predvsem zato, da bi dobili majhnega belega kužka. Predvidevajo, da je to potomec belega Nemškega špica, Samojeda, Ruskega špica in Ameriškega eskimskega psa. Kakorkoli je že resnica, dejstvo je, da je ta kužek osupljivo podoben Samojedu, le da je manjši. Prvič se je ta pasma pojavila na razstavi v Tokiu leta 1950, takrat, je začel svojo pot na vse konce sveta.

Kuža običajno zraste od 32 do 38 cm in tehta od 5 do 10 kg. Njegova dlaka je dvojna, prekriva ga topla volnena podlanka na zunaj pa je njegova dlaka dolga in ravna, seveda snežno bela. Rep nosi zavit čez hrbet. Ta kuža praktično nima posebnega vonja.

Japonski špic je pes spremljevalec. Nadvse uživa v človeški družbi, rad ima status družinskega člana. Je inteligenten kuža, zelo igriv in poslušen. Znan je po tem, da se dobro razume tudi z otroci, ima namreč visok prag potrpežljivosti. Kljub svoji majhnosti je Japonski špic zelo ponosen kuža in zelo pripaden svojemu lastniku. Tujca napove z glasnim lajanjem, je zelo zgovoren in rad spoznava nove ljudi.

Njegov topel kožuh mu daje sposobnost preživeti tudi v surovih vremenskih razmerah, vendar je kljub temu, da je to polarna pasma, Japonski špic, najsrečnejši v krogu svojih domačih.

Njegova življenjska doba se giblje med 10 in 12 let. Dobra novica za bodočega lastnika pa je ta, da je to pasma, ki je zelo zdrava in ni pričakovati kakšnih posebnih bolezni. To sicer ni pes, ki bi potreboval toliko gibanja, kot njegovi večji polarni bratje, vendar je za njegov razvoj in zdravje kljub temu potreben en daljši dnevni sprehod. Užival bo ob teku brez povodca, rad se bo igral z žogicami ali frizbijem.

Kljub njegovemu "močno kosmatemu videzu", pa nega tega kužka ni preveč zahtevna. Njegova dlaka vam bo hvaležna, če ga boste vsaj enkrat tedensko dobro prečesali. Skopali pa le tu in tam. To je zelo čist pes, dlaka se čisti sama, saj je njegov kožuh obložen s posebno teksturo, ki preprečuje sprijemanje, kot nekakšen teflon. Zato tudi umazanija sama odpada.

Kljub vsem dobrim lastnostim, pa je tudi za Japonskega špica priporočljivo osnovno šolanje in zgodnja socializacija. Učenje tega psa vam bo v užitek, saj je znan po tem, da se hitro uči.
slika :

24. november 2010
u32324
u32324
MAČKA :

PERZIJKA (PERSIAN)
Perzijke sodijo med najstarejše pasme mačk. Legenda pravi, da so trgovci z vzhoda med svojem tovorom dragocenih začimb in draguljev iz Perzije v Evropo včasih prinesli tudi izredno redko dolgodlako mačko. Imenovali so jih perzijke po deželi, od koder so prihajale, vendar nam egipčanske poslikave iz poldrugega tisočletja pred našim štetjem kažejrazkrivajo, da Perzija najverjetneje ni bila njihova prva domovina.

Že od samih začetkov felinologije so perzijke daleč najpopularnejše pasemske mačke. S svojimi čudovitimi kožuhi, prijaznimi obrazi in umirjenim, a ljubečim značajem, so osvojile srca milijonov po vsem svetu. Odlikuje jih nežen, melodičen glas, ki lepo dopolnjuje njihovo aristokratsko naravo. Vse linije perzijke so mehke in zaobljene. Glava je velika in okrogla, iz nje se svetijo velike okrogle oči. Ušesa so majhna, nasajena daleč narazen in zaokrožena. Okroglost glave dopolnjuje poln ovratnik, to je dolga dlaka, ki še poudari kratkost vratu in pomeni prehod v kratko, zelo krepko telo na kratkih, močnih nogah, ki ga krasi kratek košat rep.

Dolga dlaka zahteva varno zavetje stanovanja in redno nego, ki zajema vsakodnevno česanje s kovinskim glavnikom, kar prepreči vozlanje mehke podlanke in upočasni nastajanje kep dlake v mačjem želodcu, ki se tam nabira, ko se umiva. Občasna kopel bo poskrbela, da bo kožuh čist, zdrav in čudovito lep.

Perzijke so priznane v velikem številu barvnih različic, ki jih delimo v šest osnovnih skupin:

enobarvne
srebrne in zlate
osenčene in dimaste
progaste
želvovinaste
dvobarvne (bikolorji z belo)
himalajke
Pripravili bomo podrobnejše opise posameznih barvnih skupin. Himalajke imajo modre oči, srebrne in zlate perzijke zelene, vse ostale pa oranžne do bakrene.

Cena perzijke je odvisna od njenega tipa (skladnosti s pasemskim standardom), barve in krvnih linij, ki se ponašajo z nazivi, kot so Grand Champion (GC), svetovni ali regionalni zmagovalci (NW ali RW), starši z nazivom "Distinguished Merit" (DM). Naziv DM samica pridobi, če pet njenih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM. Samec pridobi naziv DM, če petnajst njegovih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM.

Mladiči običajno lahko zapustijo svoj dom v starosti od 12 do 16 tednov. Po 12 tednih pri materi so mladiči cepljeni in razvijejo telesno in socialno stabilnost, ki jo bodo potrebovali pri selitvi v novo okolje. Da bi svoji novi muci zagotovili zdravo, dolgo in srečno življenje, svojega živega zaklada ne puščajte na prosto brez nadzora, ponudite praskalne površine (na primer plezalna drevesa, ki so na voljo v specializiranih trgovinah) in poskrbite za sterilizacijo.
SLIKA :24. november 2010
u30695
u30695
ooo
24. november 2010
u32129
u32129
kaj
24. november 2010
u142922
u142922
Neext ((:
30. junij 2013
u123401
u123401
next
30. junij 2013
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani