Ƭσ נє яєνιנα Oℓα, кι вσ ιмєℓα νєč яυвяιк. Ɛη ηєχт ιη вσ вιℓα žє ρяνα ιz∂αנα яєνιנє. Ʋєč ιzνєѕтє ρσтєм.
05. december 2015
u175041
u175041
next
05. december 2015
Hvala. <333
05. december 2015
Uνσ∂ :
Ɲσ тαкσ, ρα נє тυ ρяνα šтєνιℓкα яєνιנє Oℓα. Ʋєм, ∂α ѕєм ναм z∂ι вє∂α. Ƥяιנαтєℓנιcє, кι вσ∂σ z мαησ ριѕαℓє тσ яєνιנσ ѕє яєѕηιčηє, ∂α. Ƭσкяαт נє υνσ∂ кяαנšι. Ƭα яєνιנα вσ мιмσgяє∂є ιzнαנαℓα єηкяαт ηα мєѕєc. Ɲα zѕ мι ριšιтє zα кαтєяσ σ∂ яυвяιк čω вι žєℓєℓι gℓαѕσναтι αℓι ρα вι ριѕαℓι тєтι Ɲαηι (σηα тι ρσмαgα ρяι тєžαναн ). Ƥα νєѕєℓσ ηα ∂єℓσ.
....................................................................................................
POMAGAJMO !!!
Piše : Ariana Honić
Slike : Google
13. ℓєтηα Hιηα ηαм נє ριѕαℓα :
Mєηι žє νѕι gяєנσ ηα žινcє, кσ ρяανιנσ кαк вσ∂σ ρяαzησναℓι zα вσžιč. Ƙαנ ηαנ ѕтσяιм ?
___________________________________________________________________________
Oh, ti prazniki!
Če je bil včasih »veseli december« decembra, smo danes »veseli« že sredi oktobra. Takrat nas začnejo trgovci zasipati s sijočimi nasmehi, naj že vendarle kupimo letošnja darila, ker časa za čakanje ni, trgovinske police se šibijo pod bleščečimi paketki in pisanimi trakovi, nad mestnimi ulicami se začnejo prižigati lučke in na trgih se bohotijo iglaste krasotice. Ni čudno torej, da se prazničnega decmbra marsikdo prenasiti, še preden vanj dobro vstopimo. Le kdo je izumil to zmešnjavo, ki ji je podlegel ves svet, tvoji starši pa sploh, saj te silijo v super »zabavne« (družinske) večerje? Ni znano, so pa novo leto praznovali že pred štirimi tisoč leti, tako da nekaj je v nas ljudeh, da koncu leta pripisujemo tako velik pomen.
Ob misli, da te letos spet čaka novoletno zasliševanje sorodstva – kako gre v šoli (halo?), zakaj nič ne ješ, kaj pa ljubezen, a takšna frizura je zdaj v modi itd., medtem ko se nekaj srečnežev iz šole drenja na privat žuru, se ti obrača želodec.

_____________________________________________________________________
Poklepetajmo,14-letna Sinja nam je pisala:

»Sem najstarejša izmed šestih otrok in naše družinsko finančno stanje je vse prej kot rožnato, zato se moramo marsičemu odpovedovati. Jaz sicer razumem, a moje mlajše sestre ter bratec se bodo spraševale, zakaj jim Miklavž ni ničesar prinesel. Prav tako ne hodimo na dejavnosti, ki so plačljive. Kako naj to prenašamo in kako pomagamo pri naši družinski krizi?«

Živimo v časih, ko je čedalje več težav s preživetjem. Imate tudi vi takšen občutek? Opažate, da je tudi med vašimi vrstniki marsikdaj tako, da si ne morejo privoščiti tistega, kar je sicer običajno, kaj šele tega, kar si želijo? Je tudi vaša izkušnja takšna kot Sinjina? Napišite, kako vi vidite Sinjin problem in ji pomagajte z nasvetom.
Pišite mi po zs, sprejmam pošto samo po zs in tri najboljše odgovore bomo objavili v nasledni številki Ole. Tudi če imaš ti problem piši po zs. Meni. In pripiši poleg POMAGAJMO !!!
.............................................................................................................
ŽIVALI IZ VSEGA SVETA
Piše : Manca Hočevar
Slike : Google, Wikipedia
No, tokrat bomo spoznali črnega pantra
Črni panter je skupno ime za črno (melanistično) barvno varianto katerokoli od številnih primerkov vrste mačk. V zoološkem smislu je izraz panter sinonim za »veliko mačko«. Ime vrste Panthera je klasifikacijska kategorija, ki vsebuje mnoge vrste mačk, vključno z levom, tigrom, leopardom in jaguarjem. V Severni Ameriki se izraz panter uporablja za poimenovanje kuguarja (vrsta Puma), medtem ko v latinski Ameriki običajno pomeni jaguar. Drugod po svetu se nanaša na jaguarja.

Med razlikovanjem vrst iz rodov Panthera in Leopardus lahko pride do zmede. Prvotno so med panterje spadali primerki mačk z relativno dolgim repom (rod Panthera, ki vključuje leoparda), ostali pa so spadali med leoparde (rod Leopardus, ki, ironično, ne vsebuje leoparda). Pogosto si napačno predstavljamo, da izraz panter nujno zaznamuje črno mačko. Pravzaprav je panter lahko pikčast (npr. pikčasti jaguar in pikčasti panter), čreslovinaste barve (npr. puma ali kuguar), bel ali črn.

Melanizem je najbolj pogost pri jaguarju (Panthera onca), kjer ga nosi dominanten alelomorf (vrsta gena) in pri leopardu (Panthera pardus), kjer se pojavlja zaradi prikritega alelomorfa. Natančen pregled katere od teh črnih mačk bo pokazal, da so tipični znaki še vedno prisotni, vendar so skriti zaradi obilja črnega pigmenta, melanina. Melanistični in nemelanistični posamezniki so lahko iz istega legla. Pri vrstah, ki večinoma lovijo ponoči, to stanje ni škodljivo. Albino posamezniki teh treh vrst so znani kot beli panterji. Biologi domnevajo, da melanizem daje selektivno prednost v določenih pogojih, pri katerih se pogosteje pojavlja, npr. v gostih gozdovih, kjer je manj svetlobe. Nedavne predhodne študije omenjajo, da je melanizem lahko povezan s koristnimi mutacijami v imunskem sistemu.

Maš kakšno žejo katero divjo žival bi opisali v nasledni rubriki. Piši mi po zs in z veseljem bo Manca opoštevala tvoje predloge.
.............................................................................................................
DOKTORICA ZA ŽIVALI
Piše : Lara Hočevar
Slike : Shutterstock
Zdravo ! Pišite po zs glavi urednici če ima vaša žival kakšne težave in bom odgovorila saj sem po poklicu veterinarka.
Ɗяαgα Lαяα !
Sι ηαנвσℓšα νєтєяιηαякα ηα ѕνєтυ ! ǀмαм νρяαšαηנє. Ɗσвιℓα ѕєм ησνσ ρѕιčкσ ιη σραzιℓα, ∂α ѕσ נι zαčєℓι яαѕтι ѕєѕкι. Ɠℓє∂є ηα тσ, ∂α נє ѕтαяα σкσℓι 6 мєѕєcєν, мє zαηιмα, αℓι ѕєѕкι яαѕтєנσ zαяα∂ι вяєנσѕтι αℓι ѕαмσ σzηαčυנєנσ, ∂α נє ρѕιčкα ιη ηє ρєѕ? Ƥяσѕιм, σ∂gσνσяι мι čιм ρяєנ.
Aℓנα, 12 ℓєт
Seske imajo psi in psičke, so pa pri psičkah precej bolj razviti. Glede na starost tvoje psičke bi rekla, da počasi spolno dozoreva in da se bo kmalu prvič gonila. Tudi med gonitvijo se seski spreminjajo, ne le med brejostjo. Po gonitvi se nekaj časa ne povrnejo v prejšnje »speče« stanje. Predvsem pa ne, če ima psica navidezno brejost, takrat imajo lahko seski tudi mleko, čeprav psica sploh ne bo imela mladičev.

.........................................................................................................
TETA NANA
Piše : Nana Hrovat
No,
dragi moji tu je prva številka Ole zato na žalost nisme še dobila nobenega pisma. Vendar verjamem, da jih bo naslednič le prišlo nekaj.
............................................................................................................
MODA TA HIP !
Piše : Nina Prešeren
Slike : New Yourk
Jih že vohate? Pečene kostanje, pečena jabolka s cimetom, vročo čokolado, čaj z medom, potico, medenjake ... oh, kaj bi lahko še vse naštela. Prišel je čas, ko že samo s pogledom na zimske okraske in tisočero lučk postanemo dobre volje.

Ker smo veseli, naj bodo tudi naša oblačila takšna. Mladostna, pisana, nagajiva in s kančkom božično novoletnega pridiha. Tako dekleta kot fantje lahko posežete po rdeči ali zeleni barvi in izberete potiske v metalnih in svetlikajočih se barvah. Dekleta, prav bodo prišle bleščice in »božičnonovoletni nakit«. Tudi tiste, ki ste bolj športno obarvane, si lahko oblačila okrasite z raznimi bleščicami in aplikacijami. Tokrat je pretiravanje dovoljeno.

Fantje, nikar se ne bojte jopičev, z njimi boste čisto hudi na novoletni ali božični večer. Le glejte, da bo jopič mladosten in ne preresen. Nikar ne pozabite na šale, kape in rokavice. Če bodo imeli vmes srebrne ali zlate niti, boste vsekakor opaženi.
.......................................................................................................
ZDRAVNICA
Piše : Katja Prešern
Le pišite če rabite kake podatke o telesu če se dogajajo spremembe z telesom in takšne stvari.
..................................................................................................
ZGODOVINA
Piše : Luka Vrbančič
Sokovi

Pred več tisoč leti so ljudje v upanju, da bodo izkoreninili hud glavobol, v glavo preprosto zvrtali luknjo. Medicinski strokovnjaki so se trudili, da bi odkrili zdravila za najrazličnejše bolezni in bolečine ter pri tem zasnovali marsikatero neobičajno metodo.

Več stoletij so bili ljudje prepričani, da je zdravje odvisno od sokov, ki se pretakajo po telesu, in da kri v telesu miruje. Pod prvo omembo krožnega gibanja krvi – zgodovinsko dokumentirano – se podpisuje kitajski cesar Huang Di, z drugim imenom Rumeni cesar, ki je živel pred več kot 4000 leti.
........................................................................................
INTERVJU
Piše : POPTV
Česa se pri snemanju najbolj veseliš?
Vsega. Zelo lepo je biti del takega velikega šova, da iščemo nove talente, to je zelo pozitiven šov, nekaj dobrega iščemo … dobre talente. In lepo jih je spremljati, kako napredujejo, kako se razvijajo, kako vedno bolj žarijo na odru … Poleg talentov pa se zelo zabavamo tudi z žiranti, res je zabavno v zakulisju. Zelo mi je všeč, da sem del tako lepega projekta.

Če greva v tvoja pilovska leta … kakšne spomine imaš na ta leta, kakšna si bila takrat?
Ful pridna. (smeh) Res. Veliko sem se učila. Veliko sem vadila klavir. Da bi imela kakšne pubertetniške izpade, se res ne spomnim. Nisem preveč kravžljala živcev staršem. Je pa res, da sem imela malo kasneje, v 4. letniku srednje šole, malo težav s samopodobo.

Kakšni pa so spomini na šolske klopi?
Rada sem bila šefica. (smeh) Ves čas sem bila predsednica, rada sem prevzela kakšne pomembne vloge, če se je bilo treba kaj pregovarjati za naše pravice; sem pa veliko bolj uživala v osnovni kot srednji šoli.

Nam zaupaš, kaj bi prebrali v tvojem pismu, naslovljenem na dobre može?
Hm … tri želje, da povem …? Napisala bi jim, če mi lahko »zrihtajo« en teden spanja, da se končno enkrat pošteno naspim. Druga želja bi bila, če mi lahko enkrat »v nulo« pospravijo hišo, da bi bilo res vse kot iz škatlice, potem bi si pa zaželela še to, da bi še naprej ostalo tako, kot je – všeč mi je življenje, ki ga živim!

............................................................................................................
GLASBA
Piše : Lina Kukič
Piši katerega pevca ali pevko naj opišemo v nasledni številki
.....................................................................................
POŠTA
Piši katerega pevca si želiš o čem naj pišemo vam je rubrika Ola všeč ? Tokrat še nismo dobili pošte.
05. december 2015
Upsala ! Dobili smo ogromno pošte.
Upam, da ne zamerite. Torej upam,da
ste se zabavali v prvi številki Ole. Po-
zdravljajo vas vsi iz Ole še posebej
Lina in teta Nana. Vaša pošta :
Hєιιι !
Ƭσяєנ ѕтє мσנα ηαנℓנυšα яєνιנα ν gαℓαкѕιנι.
Rα∂α ναѕ ιмαм тαк кσт мσנσ ∂яυžιησ. :Ɗ
Ɲσ, ιмαм žєℓנιcσ. Ƙαנ ℓαнкσ ρяσѕιм ρяι
gℓαѕвι ηαριšєтє кαנ σ A∂єℓє ѕαנ ѕєм νєℓιкα
ƒєηιcα. ǀη ιмαм ρяє∂ℓσg. Ƙαנ вι ℓαнкσ ηαяє∂ιℓι
яυвяιкσ Oℓιηα ℓєѕтνιcα кנєя вι gℓαѕσναℓι zα
ηαנвσℓנšє ρєѕмι.
ƇJƓƘHƲƁJƘ, 14-LƐƬ
..........................
Draga, CJGKHUBJK !
Lina že piše o Adele. Tvoj predlog za
rubriko Šport je sprejet. Naslednjič
bomo pri Športu pisali o Zoranu Dra-
giču. Piši še kaj !
......................................
Oנℓα, Oℓα !
Sтє яєѕ ηαנвσℓנ cαяѕкα яєνιנα
ν Ɠαℓαкѕιנι. Ɓι ℓαнкσ ριѕαℓι ρяι gℓαѕвι σ
Sєνєяιηι. Ƥα ρσz∂яανιтє Aяιαησ, кι ∂єℓα
ρяι ƤOMAƓAJMO !!!
ℓσνєSєνєяιηα1234
...............................................
Ojla nazaj tebi !
O Severini v naslednji številki ne bomo
mogli pisati vendar bomo pisali čimprej bomo
lahko. Ne pozabi na nas. In Ariana te
pozdravlja nazaj !
...................................
Ƶ∂яανσ!
Ƶєℓσ ναѕ мαм яα∂α ! Oвσžυנєм Ƶgσ∂σνιησ.
Ƥσz∂яανιтє Lυкα ! ǀη ιмαм žєℓנσ zα Žιναℓι ιz
νѕєgα ѕνєтα. Aℓι ℓαнкσ ριšєтє σ ησѕσяσgιн ρяι
Ɠℓαѕвι ρα σ Mαятιηι Sтσєѕѕєℓ ?
24 Ɛνα
........................................................
Draga, 24 Eva.
Tudi Luka te pozdravlja nazaj. O Tačkah želja
uresničena pri glasbi pa še moreš malo počakati.
Piši še kdaj !
05. december 2015
Vseh pisem nismo mogli objaviti ostalo jih je še 24 a želje so shranjene.
Adele, Severina, Demi Lovato, Martina Stoessel, Selena Gomez, Three Days Grace, 5SOS, Justin Bieber in tako dalje.
05. december 2015
Bom dala next če dobim en next.
06. december 2015
nexxxxxxt jaz pišem POMAGAJMO !!!
06. december 2015
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani