Čaau ;*
Js bom mela eno revijo, k bo najblj brana. 100%. No uglaunm, če vas kej zanima lahk pišete na zsebc ali pa kar tukaj in vaše vprašanje in odgovor bo v reviji objavljen. K člankom bojo dodane slike. Našli boste tudi horoskop, lahko boste vprašale za svoj ITM, teme pa bojo probleme najstnikov (ljubezen, odraščanje, prijateljstvo, moda, jaz...) priložene bojo slike. teme lahko kom, slike prav tako. pohval, graje, predlogi vse to je sprejeto.
To je revija Teen´s. :$
-----------------------------------------------------
o reviji:
+vprašanja dobrodošla (lahko prek zs.ja) odgovor in vprašanje ob objavljeno v reviji.
+pohvale, graj, predlogi so sprejti. : D
+tekmovanje za naj najstnika!
+teme ki se dotikajo najstnikov (življenje, moda,jaz, ljubezen, prijateljstvo, odpraščanje...)
+horoskop
+zračunaj si ITM
+najbolj cute fant 2012 (tekmovanje)
+ ... (ostale zabavne stvari pa sproti..)
------------------------------------------------------
če bi rada bil redna bralka revije napiši v kom. da ti pošljem spročilo (zs) ko se bo revija nadaljevala. ;d
-------------------------------------------------------
1.del:
NASLOVNICA REVIJETEME:
- 7 modnih zapovedi
- šola lepote
- zdravi recepti
- tekmovanje na naj najstnico (kuul Teen.! :*)
- zračunaj si ITM
- Teen najboljši prijateljici

------------------------------------------
13 modnih zapovedi.:
1. BODITE V NEONSKIH BARVAH:
To pomlad bo na policah v trgovinah eksplozija barv-pe posebno bojo na udaru neonske barve. Zbudite se torej in privoščite si nekaj bolj živega in florestentnega ali živega. Ne pozabite na dobre čevlje in dober lak za nohte. (;2. POGUMNO V ČRTE:
V današnjem času je dost tudi oblačil z črtami ker je to zdaj ˝in˝. Zato naj te ne bo sram, bodi še ti ˝in˝ in obleči svoje črte. Majice, hlače, poloverji naj bojo različnih barv a pazite da ne pretiravate.3. K JEANSU PRISTOPITE NA DRUGAČEN NAČIN:
Tokrat namesto kavboljk pristopite raje k posebnik oblačilom iz jeansa tako kot so minike in plašči.
4. ZAVIJTE SE V ČIPKO:
Danes je dosti tudi čipk, k so v vsakem modnem obdobju zelo lepe in prav posod pašejo. Ne bodite tako ˝zategnjene˝. Tudi ve si nadenite kako čipko in z tem zelo izpopolnite svoj videz.
5. ZABAVAJTE SE Z CVETLICAMI:
Sprehodite se po trgovinah (Bersha, Zara, Pool & Bear, Strawberry) in si najdite nek kos oblačila potiskan z cvetlicami. Tako boste za ta čas zelo modne in vedno lepe, ker se bo pri tem pokazala vaša volja do življenja ter zunanja in notranja lepota.6. NE POZABITE NA PENTLJE:
Pentlje so pravi modni dodatek za ta čas, tako da ne pozabite na njih. Nadenite si jih ob kakem krilu, majici...
7. BODITE PONOSNE NA SVOJ STIL:
Dostikrat se zgodi da te v šoli ali kje drugje zafrkavajo zaradi oblek. To ni nič narobe ker so ti lahko le ˝fouš˝. Tvoj stil je poseben, ednistven in zanimiv. Bodi to kar si in se ne oziraj na njih. Pazi le da ne pretiravaš pri pisanih oblačil. Tvoja pot pa je drugače prosta.
------------------------------------------------------
ŠOLA LEPOTE:
Za maske k pomagajo odgnati mozole, ogrce me vpršajte...
STITSKANJE MOZOLJEV
Mozolji so prave nadloge. Pojavljajo se znova in čisto vsakemu. Če jih premažeš z pudrom (to dela večina punc) bo mozoljev vedno več, ampak dost punc tega ne verjame. Puder je greh za tvoja koža zato ga ne uporabljaj. Raje pojdi zdravnici ki ti bo prepisala kake tabletke ali tekočino z katero bojo mozolji izginjali. Stiskanje mozoljev prav tako odsvetujem. Je res da če mozolj stisneš ga ni več, ampak s tem si povzročiš še več škode, kot z pudrom. Če ga stisneš z nohti raniš svojo kožo in od stisnjenega mozolja ostane brazgotina ki se ti pozna celo življenje. Če ga pustiš 4 dni se sam posuši in ne bo ga več, ne mozoja ne brazgotine. Za hitrejše sušitev mozoljev obstajajo zdravila ki jih lahko predpiše zdravnica. NE uporabljaj pudra in NE stiskaj mozoljev.
MASTNI LASNJE
Je prava nadloga, se strinjam. Las si ne smeš prati več kot 2x na teden, ker pranje več kot 2x na teden lase zelo izsuši in izčrpa. Lasi se mastijo vsakemu ampak z pranjem si narediš več škode, ker bojo tvoji lasi čez kako leto kot ˝slama˝. Suhi, zlomljeni in razcepleni, to je posledica prepogostega prjanja las. Če so lasi taki ti ne pomaga noben šampon ali balzam več.
ZA ZDRAVO IN ČISTO KOŽO (nasveti):
-pojej čim več sadja in zelenjave (na dam vsaj 2 jabolki ali eno in še nek drug sadež. pri kosilu ne pozabi na rdečo peso, grah, solato..)
-več se gibaj in ne sedi cel dan za TV-jem ali računalnikom.
-pij manj energojskih pijač (energijske pijače so tiste ki povzročajo največ mozoljev in mastnih las)
-nega (kožo si vsak dan operi in 1x na dva tedna -ali več- naredi kako masko) če te zanimajo maske mi piši in predlaga ti jih bom.------------------------------------------------------------------
ZDRAVI RECEPTI:
Veliko zdravih reeptov lahko odkriješ na internetu. Pozabavaj se in zraven dodaj (k receptu) še kako sadje ali zelenjavo, ki ti bo pomagala k boljšem zdravju in lepši koži.
--------------------------------------------------------------------
Tekmovanje za naj najstnico (kuul Teen ;*)
Prijavi se lahko čisto vsaka punca ki je stara najmanj 11 let. Ni važno ali je lepa ali ne, gre za simpatičnost, prijaznost... Če želiš se prijaviti izpolni prijavnico (spodaj):
PRIJAVNICA:
ime & priimek:
starost, rojstni dan:
slika:
kratek opis:
kaj rada počneš/česa nemaraš:
*PODATKI NAJ BOLJO RESNIČNI
Ko se jih prijavi najmanj 5 se bo glasovanje začelo! PRIJAVI SE!--------------------------------------------------------------
ITM
Če želiš vedeti svoj ITM mi sporoči tvojo višino in težo v kg. Lahko sporočiš kar tukaj ali pa v zasebca.
----------------------------------------------------------------
Naj Teen PRIJATELJICI:Sta najboljši prijateljici. Družita se že od 2 leta starosti ko sta se spoznali kot majhni punčki prek družin. Sedaj sta neložljivi. Ana na desni in Tina na levi povesta o sebi da preživljata skupaj najbolj nore in zabavne trenutke življenja. Sta tudi sošolki. Zdaj sta v 1. letniku gimnazije. Zanimajo jih iste stvari. Živita v Ljubljani. Skupaj nakupujeta, jesta, se učita, delata domačo naloga...čisto vse! Odločile sta se da si bosta skupaj kupili psa. O sebi povesta tudi da je mladost za njiju najlepša ker si pri vsem pomagata in se malo zafrkavata ter ob tem noro zabavata!
----------------------------------------------------------------
Za prihajajoči teden je to vse. Prijavite se za Najboljšo najstnico, povejte če rabite da vam izračunam ITM ali katerikoli drug nasvet in za maske (nega obraza) vprašajte če potrebujete.
+upam da vam je ušeč,
Pozdrauček, Tjaaaš. < 333

Nextam revijo? Ti je vešeč? < 33


če želiš glasovati se prijavi ali včlani

14. januar 2012
u72972
u72972
Fhoolj je dobra.!
Ja rada bi jo dobiwala po zs.!
14. januar 2012
okeej, boš dobivala.!
14. januar 2012
Meri Oteri
19 let, London
14. januar 2012
_England Girl_ to ni to.!
14. januar 2012
u60547
u60547
Fuul fajn si tole napisala :3
Js bi tut mela po zasebcu
15. januar 2012
okeej, dobr.! ;*
15. januar 2012
js tut po zs
15. januar 2012
i like it ;D
tut js hočm po zs
15. januar 2012
okej, za zdej ste naročene:
~cσcαcσℓα.
~Klareeq*
~chivava-love
15. januar 2012
jst tut po zs (:
15. januar 2012
u67260
u67260
ješt tud po zs....
15. januar 2012
u61092
u61092
Jst tudi ! ;D Nextt! < 33
15. januar 2012
čσкσgιяℓ :3
čσкσgιяℓ :3
Po zs plisss + Nexttt < 333
15. januar 2012
okej. za zdej naročene:
~cσcαcσℓα.
~Klareeq*
~chivava-love
~Frozen*Doll
~lizika < 3
~.Sponge.BOB.
~čσкσgιяℓ :3

bom nextala! ;D
17. januar 2012
u72972
u72972
jej:'3
17. januar 2012
2.delTEMA: najstništvo...ko čustva zaplešejo.!

HREPENENJA STARŠEV IN NAJSTNIKA

Sinovo obdobje najstništva, v katerem se ta trenutek intenzivno »kali«, mi pomaga ohranjati stik s tem izjemno dinamičnim a tudi zelo občutljivim življenskim obdobjem. Obdobjem, katerega končni cilj je tega senzitivnega in nezaupljivega najstnika pripeljati do notranje svobodnega a hkrati odgovornega odraslega bitja.Bitja polnega zaupanja vase, zaupanja v svoje sposobnosti ustvarjanja in izražanja na vseh ravneh, in to na način, ki je prežet s spoštovanjem do sebe in do drugih. Samospoštovanje in zaupanje vase pa sta osnovna pogoja za dobro samopodobo, ta pa je temelj svobodnih in ljubečih odnosov. Takšni odnosi so bistvo zdrave družinske dinamike, prijateljstva in kasnejšega partnerstva, saj lahko gradijo svoje osnove na sodelovanju in ne na tekmovanju. Pri tem, žal, ni nobenih pravih napotkov, ne označenih poti, ki bi jim lahko sledili, da bi ta skupna hrepenenja čim manj boleče zadovoljili. Ne za najstnika in ne za starše.

Najpogostejše misli, ki mi prikličejo duha tudi mojega najstniškega časa, so vezane na občutke nezadovoljstva s samim seboj in okoljem, občutke zmedenosti zaradi hitro menjajočih čustvenih vzponov in padcev, strahu in bolečine zaradi premnogih zavrnitev, negotovosti in nerazumljenosti, uporništva in divjosti, čustvene preobčutljivosti, nihanja iz ene skrajnosti v drugo, od veselja do žalosti v petih minutah, občutkov boleče osamljenosti, včasih navidezne brezbrižnosti in trdote, pa zopet v drugo skrajnost zanihanega hrepenenja po sprejetosti, občutenju varnosti, zlitosti z drugim bitjem preko spolnosti, pa norega veselja in radosti pri iskanju svoje poti, svojih idealov, svojih vrednot..hrepenenju po neodvisnosti in samostojnosti.

Najstnikova naloga je težka. Notranje je dobesedno gnan od neke nove energije, ki ga pritiska in se želi izraziti. Zato je pogosto podoben nemirnemu, dirkalnemu konju, ki se v svojem hlevu nestrpno prestopa, kot bi čakal, da se odpro vrata, da bo lahko zdirjal svoji svobodi in idealom naproti. In za svojo svobodo in ideale je pripravljeni tudi pošteno garati. Najstniki so idealisti in filozofi, ki močno hrepenijo po svobodi, ljubezni, pravičnosti in lepoti. Pričnejo si zastavljati vprašanje ...kdo sploh sem in zakaj sem tukaj? Pri tem se nenehno soočajo še s svojo nepopolnostjo in nepopolnostjo odraslih.

OBDOBJE NAJSTNIŠTVA

Najstništvo je tisto vmesno obdobje, ki se razprostira med obdobjem otroštva in obdobjem odraslosti. V dobi otroštva je večina življenske energije usmerjena v izgradnjo fizičnega telesa in zaznavanja, doživljanja življenja predvsem preko petero fizičnih čutil. Z njimi dobiva otrok večino osnovnih informacij in sporočil iz svojega okolja . Mislim tako na fizične, čustvene kot tudi miselne informacije. Na njihovi osnovi si izdela svojo otroško predstavo o svetu, ki ga obdaja. Največ in najhitreje se uči skozi opazovanje in posnemanje svojih staršev. Tukaj nastanejo primarni vedenjski vzorci, ki jih družina odtisne v fino in občutljivo energijsko strukturo otroka. Izjava kot je tale, da »jabolko ne pade daleč od drevesa« ponazarja prav tak odtisnjen družinski vzorec, ki ga pa otrok kasneje, v dobi odraslosti, lahko in seveda če želi, s primernim znanjem tudi preseže v tako vedenje, ki je samo njegovo in ne zgolj avtomatično ponavljanje družinskega vzorca. Končni cilj tega obdobja je fizično povsem razvito bitje, ki mu pa manjka čustvene in miselne zrelosti. To poslanstvo nosi v sebi naslednje življensko obdobje.

V obdobju najstništva se večina življenske energije preusmeri iz fizične ravni na raven duševnosti. Posledica te preusmeritve je izredno povečana aktivnost v najstnikovi duševnosti. Ta postaja sedaj sposobna » prebrati« in začutiti veliko več nevidnih sporočil, ki se pretakajo med nami kot kadarkoli prej. Najstnik je vstopil v obdobje namenjeno intenzivnemu občutenju in spoznavanju svoje nove razsežnosti....svoje duševnosti.

V tem obdobju doživlja sebe, starše, širše okolje na povsem nov način. Kot bi na svet pogledal skozi posebno občutljiva očala, ki mu ponujajo možnost videti življenje in naše odnose drugače kot doslej, v neki dodatni dimenziji. Postopoma jo vse bolj čuti, ker je pa ne razume, ga bega in dela nesigurnega. Zaznava tudi tisto razsežnost v medsebojnih odnosih, ki je ne zmore videti s fizičnimi očmi a še kako krepko se jo da začutiti, če je pozoren opazovalec. In najstniki to vsekakor so!!! Oni predvsem ČUTIJO! Tudi njihov način izražanja potrjuje to dejstvo. Sedaj drugače začutijo kakšni so v resnici naši medsebojni odnosi. Koliko je v njih prikritega čustvenega izsiljevanja, manipuliranja, podcenjevanja in koliko ljubezni, srčnosti, resnične podpore in razumevanja. Problemi odraslih jim postanejo »notranje vidni«. Nič več ne moremo pred njimi zatajiti svojih bolečin in nesigurnosti, ki jih želimo s svojim obnašanjem in besedami prikriti. Vidijo-čutijo kakšna je kvaliteta partnerskih odnosov, koliko je spoštovanja v njih ali njegove odsotnosti, vidijo zlaganost družbe in njenih vrednot in nič več ne verjamejo zgolj besedam kot so to lahko v obdobju svojega otroštva. Sedaj mora za besedo stati tudi »pravi« občutek, ki potrdi ali pa zanika besedno sporočilo. Najstnika se preprosto ne da »zapeljati« z leporečjem, če on čuti, da v resnici nek odnos ne »štima«. Ko mu odrasli želimo »dopovedati«, seveda zgolj na besedni ravni, kakšne so prave vrednote, pravilni odnosi, kakšno je uspešno življenje pa sami tega ne uresničujemo v svojem življenju. Vse našteto prinaša dodatno zmedo v njihova že tako preobčutljiva in z različnimi pričakovanji odraslih obremenjena mlada življenja. Zato je po svoje zelo logičen upor, ki se zgodi v tem obdobju. Upor proti vsemu kar odrasli zagovarjamo, če v resnici tega sami tudi ne živimo. Upor se kaže kot nasilnost, ki jo ekstrovertni najstnik pokaže navzven, introvertni jo pa obrne navznoter vase. Ker življenje v tem obdobju doživlja močneje skozi svoje občutke in čustva, je najstnikov odziv mnogo bolj dramatičen kot v kasnejšem obdobju, ko razum prevzame svojo vlogo. To vlogo pa lahko prevzame na primeren način šele tedaj, ko ima sam dovolj znanja in informacij o tem kako deluje duševnost in kaj je njen namen. Kaj sporočajo določena čustva , kakšen je v otroštvu naučen vzorec odziva na določeno čustvo in kako ta odziv spremeniti. Ko postane razum čustveno pismen.

PREBUJENA DUŠEVNOST

Duševnost deluje kot izredno občutljivo tipalo, ki skoraj hipoma občuti in ovrednoti vsak dogodek, vsako spremembo tako notranjo kot zunanjo, vsak odnos, vsako osebo...in mu da predznak nevtralnega, prijetnega ali pa neprijetnega občutka. Kot posledica prijetnih občutkov se pojavijo vključujoča čustva, kot so ljubezen, veselje, radost.. Neprijetni občutki pa se dopolnijo in nadgradijo z izključujočim čustvom, pri nekom z jezo, pri drugem s strahom ali žalostjo, zamero, morda depresijo. Način s katerim se najstnik odzove na določeno čustvo je z leti postal vzorec, avtomatizem, ki se ga je priučil v svoji primarni družini. Razlog, da je nekdo ob zavrnitvi jezen, drugi pa žalosten, tiči v našem otroštvu in naših preteklih izkušnjah. Če se v nas pojavi jeza, pa nam je v otroštvu niso dovolili izražati, jo bomo verjetno zadrževali v sebi. Včasih je to prav, vendar je dobro, da to storimo zavestno. Če pa jezo potlačimo avtomatično, se bo neizražena čustvena energija pokazala v pretiranem odzivu ali nenadzorovanem čustvenem izbruhu, ali pa se bo izrazila v obliki psihosomatskega obolenja.Introverten najstnik bo hitreje navezal stik z depresivnostjo, žalostjo, ekstroverten otrok pa v isti situaciji lahko hitreje zapade vplivu jeze.

Najobčutljivejši del, središče naše duševnosti, lahko ga poimenujemo kar »čustveni senzor«, leži v trebušnem predelu. Zato lahko bolje razumemo ozadje za pogosto »čudno brbotajoče » občutke v predelu trebuha. Tukaj je premnogokrat skrit osnovni vzrok različnim občutkom slabosti, tesnobe, problemom s prehrano...preveč ali premalo. Z maščobno oblogo lahko zmanjša občutljivost za intenzivna čustvena dogajanja, bolečine. Maščoba lahko deluje kot neke vrste aire-bag. Prav tako lahko otopi premočno čustveno doživljanje z alkoholom, cigareti, zbeži v« omamne« svetove...Ali pa preprosto »pobegne« v svojo glavo, zanika kakršnokoli čustveno prizadetost in se tako izogne soočenju z dogajanjem na tem področju. S takšnimi »umiki« pa najstnik izgublja čudovito priložnost raziskovanja, spoznavanja in zavedanja svoje duševnosti in njene motivacijske moči.

KAJ SPOROČAJO ČUSTVA

Najstnik se kot bitje razuma s pomočjo čustev uči pravilnega odziva na različne življenske situacije. Čustva se nikoli ne pojavijo sama od sebe, ampak vedno z nekim razlogom. So odziv na določene zaznave, predstave in pričakovanja v našem umu. Jeza nosi drugačno sporočilo kot žalost ali strah. Jeza je lahko odziv na občutek fizične, čustvene ali miselne ogroženosti. Žalost sporoča, da je prišel čas slovesa od nam drage osebe, morda od hišnega ljubljenčka ali neke svoje predstave, pričakovanja, ideje... Strah običajno nosi sporočilo »ustavi se... poglej kaj se dogaja... pripravi se«. Pojav kateregakoli čustva ima svoj vzrok in namen. Zato je dobro, da se določenega čustva najprej zavemo in ugotovimo, kaj želimo z njim narediti. Inteligentno ravnanje s svojimi čustvi je osnova nadaljnega zdravega in celostnega razvoja od najstnika do odgovornega in notranje svobodnega odraslega bitja.

VLOGA ODRASLIH

Mladostna energija in nepredvidljivost sta tista dejavnika, ki najbolj plašita odrasle. Plašijo pa tudi lastne rane in nepredelane »lekcije« iz tega obdobja, ki sedaj ponovno želijo biti ozaveščene. Če ne poznamo in razumemo svoje čustvene »materije«, se v nas pojavijo stari strahovi in lastne nesigurnosti. Da bi staršem uspelo obvladati lastne strahove, pogosto zasujemo svoje najstnike s kopico prepovedi in drugimi oblikami kontrole. Potrebno pa je prav nasprotno. Zdaj je čas, da lahko tudi odrasli spregovorimo o svojih dvomih in nepopolnostih. Iskreno pogledamo in preverimo svoje sposobnosti pravilnega čustvenega odzivanja, kako ravnamo v konfliktnih situacijah, kako se soočamo s svojimi frustracijami, kakšna je kvaliteta naših odnosov, koliko resnično zaupamo sebi. Odkrita, potrpežljiva in zaupna beseda pritegne najstnikovo pozornost, prebudi njegovo zaupanje in ustvari občutek povezanosti. Kadar zaupamo vase, lahko iskreno govorimo tudi o svojih bolečinah in ni potrebe po skrivanju v vlogo popolnega in uspešnega starša. Odraslost ni ekvivalent popolnosti. Odraslost je povezana tudi s pogumom in z modrostjo sprejemanja in razvijanja svojih manj popolnih delov osebnosti. Najstnik potrebuje vzor, da je lahko tudi on iskren, da lahko zaupa drugemu in se tako uči vzorca kako zaupati sebi.

Ta proces preobrazbe otroka preko najstnika do odraslega in ljubečega bitja, lahko s pravim znanjem in izkušnjami poteka na ustvarjalen in ozaveščujoč način za vse udeležene v tem skrivnostnem plesu prebujajočih čustev in življenja.

17. januar 2012
u33561
u33561
OMG. Kako dobra revija ;D. Najprej sem misnla kera samoušečna no, pol mi je blo pa čist jasno: TA REVIjA BO RES FUL BRANA (: (;
Zs. tut men!!
Pa želja: a lahko horoskop za leto 2012? :]
17. januar 2012
u33561
u33561
Aja pa uprašanje: a za najboljši prjatlci je tut tekmovanje? {:
17. januar 2012
TEMA: ljubezen

ZAKAJ ME STARŠI NE RAZUMEJO?
Starši želijo svojim otrokom vedno najboljše in jih skrbi, da se njihovim otrokom ne bi zgodilo kaj slabega. Tako starši kot najstniki se o svojih čustvih, tudi strahovih, pogosto ne znajo odkrito pogovarjati, zato drug drugemu ne zaupajo in se žal ne znajo pogovarjati o ljubezni. Odnose med starši in najstniki lahko izboljšamo tako, da so eni in drugi, starši in najstniki, odkriti: da starši povedo svojim najstnikom, česa jih je strah in jim ponudijo pomoč, najstniki pa so o svojih čustvih odkriti do staršev.
OBSTAJA LJUBEZEN NA PRVI POGLED?
Ljubezen na prvi pogled je lahko resnična, vendar samo v določenih primerih oziroma pod določenimi pogoji. Resnična je v tistih primerih, če ni bilo velike razlike med tvojo predstavo o partnerju, v katerega se zaljubiš in nato njegovo resničnostjo, ki jo spoznavaš, ko prva zaljubljenost mine. Če zaljubljenost preraste v pravo, zrelo ljubezen med partnerjema, je ljubezen na prvi pogled resnična.

Če smo natančni, moramo reči: zaljubljenost na prvi pogled, ki preraste v zrelo ljubezen. Našla si svojega princa iz sanj.
ALI MORAM POVEDATI STARŠOM DA IMAM FANTA?
Ljubezen na prvi pogled je lahko resnična, vendar samo v določenih primerih oziroma pod določenimi pogoji. Resnična je v tistih primerih, če ni bilo velike razlike med tvojo predstavo o partnerju, v katerega se zaljubiš in nato njegovo resničnostjo, ki jo spoznavaš, ko prva zaljubljenost mine. Če zaljubljenost preraste v pravo, zrelo ljubezen med partnerjema, je ljubezen na prvi pogled resnična.

Če smo natančni, moramo reči: zaljubljenost na prvi pogled, ki preraste v zrelo ljubezen. Našla si svojega princa iz sanj.

ALI MORAM POVEDATI STARŠOM DA IMAM FANTA?
Odločitev o tem, ali staršem poveš, da imaš fanta oziroma punco, je popolnoma tvoja. Vendar menim, da se je dobro s starši pogovoriti o tvojem novem prijatelju in ga predstaviti, saj ti bo to verjetno prihranilo marsikateri nesporazum. Starši bodo verjetno bolj mirni, ko bodo vedeli, s kom in kje preživljaš prosti čas. Vredno se mi še zdi omeniti, da je izid pogovora s starši pogosto odvisen od odnosa, ki ga imamo starši in otroci, ki smo ga več let skupaj ustvarjali in v njem pridobili takšne in drugačne izkušnje. To naj bo podlaga za tvojo odločitev.
IZKAZOVANJE LJUBEZNI
Ko ljubimo, se vedemo na določen način, pač v skladu s svojo predstavo o ljubezni. To so signali ljubezni. Pri tem predpostavljamo, da bo oseba te znake prepoznala kot signale ljubezni. Ni nujno! Če se ujemajo z njeno predstavo o izkazovanju ljubezni, potem bo šlo in jih bo prepoznala kot izkazovanje ljubezni. Če ima drugačne poglede, jih ne bo prepoznala ali se ji bo celo zdelo, da tu ljubezni ni.

Pomembno je pravilo, ki pravi, da ljudje dajemo (počnemo) drugim tisto, kar bi radi, da drugi dajejo (počnejo) nam. Pri ljubezni to pomeni, da pogosto izkazujemo tiste znake ljubezni, katere si želelimo dobiti.

Oglejmo si primer. Nekdo si želi nežnosti in bo nežen do partnerja. To pravilo ni univerzalno, saj obstaja veliko signalov ljubezni, ki so povezani s spolom. Tako, na primer, fant, ki izkazuje dekletu ljubezen na določen način, ne pričakuje, da mu bo to dekle vračalo ljubezen na enak način, temveč na način, ki je v njegovi predstavi kot “žensko izražanje ljubezni”. Morda je najbolj slikovita primerjava boj dveh vitezov za roko princese. Zmagovalec najbrž ne pričakuje, da se bo šla tudi princesa borit zanj z drugo princeso.

Pogosto rečemo: “Ljubezen je sestavljena iz malenkosti,” vendar v bistvo to niso malenkosti ali male pozornosti, temveč zelo pomembni znaki, ki pričajo o ljubezni in jo potrjujejo.

KAKO POZABITI NA NEKO OSEBO ČE SI ZALJUBLJENA?
Zaljubljenost je lahko lepo čustvo tudi takrat, če ti oseba, v katero si zaljubljen, teh čustev ne vrača. Sprejeti moraš, da so takšna čustva sestavni del mladosti. So nujna, a niso usodna. V mladosti je lahko razočaranje zaradi neuslišane zaljubljenosti zelo hudo, ko odrasteš, se tudi tega spominjaš kot nečesa lepega iz tvoje mladosti, ki je bila zaradi tega še lepša in bogatejša. Za pozabljanje neke osebe, v katero si zaljubljen, je potreben čas, ki zaceli tudi rane.
next? c:
lahk se še naročate.!
17. januar 2012
nany
bom dala tut horoskop. pa še neki glede tekmovanja za najboljši prijateljici lahko tudi uvedemo samo če se jih bo prijavilo najmanj 5!
17. januar 2012
Neext! < 333333333333
17. januar 2012
& Zasebc plis :3
17. januar 2012
u33561
u33561
aha, okei :]
kako to da je blo u prvem delu več rubrik? samo plašam ;D. Kel še ne štekam čist =P : D
17. januar 2012
okej bom.
nany- ja tam je blo za uvod, zdej bom pa pod usako temo pisala več al nek tazga.
17. januar 2012
čσкσgιяℓ :3
čσкσgιяℓ :3
Joj proosiim next hitroo
17. januar 2012
************************************
ČE MATE KAKO UPRAŠNJE, PIŠTE!
************************************
3.del
ODRAŠČANJE
Težaven čas za odraščanje
Odraščanje je bilo v vseh obdobjih človekove zgodovine in kulture odvisno od vrednot svojega časa. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s pomočjo mladim v stiski, se strinjajo, da se današnji čas hitro spreminja in da je odraščanje zato bistveno drugačno kot pred desetimi ali dvajsetimi leti. Družbene norme so se spremenile, srečujemo se z globalizacijo, jasneje razumemo širše posledice migracij v družbi, spopadamo se z nezaposlenostjo in revščino. Na vsakem koraku srečujemo brezmejno tekmovalnost v družbi, sprašujemo se, ali je spremenjen odnos do intimnosti morda tudi vdor v našo lastno intimnost. Raziskave potrjujejo, da prezgodnji in nenadzorovani vdor tehnologije v razvoj osiromaši otroka za življenjsko potrebne izkušnje in s tem oteži njegovo odraščanje.
Z družbo se je spremenila tudi družina, osnovna enota družbe. Otroci družino nujno potrebujejo v razvoju, da zrastejo preko mladostništva v odraslost. Srečujemo se s krizo družine. Današnji starši ne vedo, kaj se je zgodilo, da ne morejo več vzpostavljati avtoritete, ki so jo sami videli pri svojih starših. Pojavljajo se novi problemi, za katere pogosto nimajo pravih strategij. Ukrepi, ki so jih njihovi starši učinkovito uporabljali zanje, zdaj ne delujejo za njihove otroke. Starši poskušajo najti nove rešitve, zato pri vzgoji izbirajo številne nove poti in stranpoti. Vsi skupaj se ujamejo v zanko, ko se vzorec napak ponavlja, razvoj v družini pa ne teče več. Zdi se, da so na videz enostavnejše ali »instant« rešitve nevarnejše za razvoj družine. Večkrat namreč vodijo v začaran krog, ki je za otroke in starše izredno naporen in neučinkovit. Najtežje je, ko se otrokov razvoj ustavi. Starši so najpomembnejši pri otrokovem osamosvajanju. Vsi ostali (vrstniki, sosedje, sorodniki, partnerji naših otrok ali vzgojitelji) imajo vpliv, a je mnogo šibkejši in navadno le nadomešča slabotno zvezo med otrokom in starši.
ZDRAV RAZVOJ OTROKA

Otrok že ob rojstvu nosi v sebi sposobnosti in šibkosti, razlike od sorojencev, kaj šele od drugih ljudi. Je lahko miren ali glasen, zahteven in težaven, pogosto bolan, rahločuten in ranljiv, morda zgovoren ali umaknjen, zvedav, včasih počasen, okreten, neješč ... Vsak otrok potrebuje od svojih staršev zanj poseben odnos, ki bo v njem gradil njegovo osebnost, jo spodbujal in razvijal, pa tudi skušal premostiti njegove dane šibkosti. Učijo ga sprejemati (npr. hrana), dajati in uveljavljati lastno voljo (npr. higienske navade), učijo ga iniciativnosti, aktivnosti in sprejemanja ugodja (igra) ter vključevanja med vrstnike (prilagajanje pravilom družbe, umeščanje, pripadnost). Vsi ti procesi se v psihološkem pogledu odvijajo v otroštvu in na nek način ponovijo v času odraščanja.
Odraščanje je poseben in zahteven čas, ko ne več otok in ne še odrasel s pomočjo svoje družine išče zase pravo, to je svojo pot v odraslost. Pri tem so mladim v pomoč starši, ki nudijo občutek pripadnosti, čustvene navezanosti, sprejetosti in varnosti. Dobri starši niso popolni, ne idealni. Starši v času odraščanja mladostnika postanejo vzor, s katerim se mladi poistovetijo, a jih tudi veliko kritizirajo. Hkrati je mladim močno v pomoč, da stalno nedvomno vedo, da starša vodita družino in da za to nosita odgovornost. Mladim pomagajo starši, ki se skupaj z mladostnikom sami razvijajo in pri tem ni treba žrtvovati svoje različnosti za bogastvo odnosov. Starši, ki z odraščanjem svojega otroka sprejemajo tudi nove izzive v življenju, kažejo, da se bodo znašli tudi, ko bo njihov mladostnik odšel od doma. Konflikti, ki vedno nastajajo, so v takih družinah priložnost za rast in napredek, dobri starši se ne ustrašijo usklajevanja mnenj. V takih družinah se pogovarjajo, sporočila staršev pa so jasna in nedvoumna. Mladostnik ima pred seboj številne dileme, saj mora tehtati med varnostjo in predvidljivostjo, kar pozna iz otroštva, in med težnjo po samostojnosti, neodvisnosti in novih izzivih, ki ga vabijo v negotovo prihodnost. Tako pogosto občuti v sebi negotovost in dvom, saj pozna svojo ležernost in pasivnost, hkrati pa si želi uresničevati mnoge svoje interese. Pri tem je izredno pomemben privzgojen odnos do ugodja, odnos med vloženim trudom in nagrado zanj.
RAZVOJ PROBLEMATIČNEGA VEDENJA

Nekateri starši se bojijo postaviti otrokom nujno potrebne meje že zgodaj v razvoju. Bojijo se, da potem ne bi bili dobri starši. Otroke razvajajo in jih tako prikrajšajo za zdrave izkušnje vloženega truda in za ugodje ob tem. Otroci in pozneje mladostniki tako razvijejo številne načine, kako bi se izognili različnim opravkom, namesto da bi se jih naučili obvladovati. Ne naučijo se sprejemati nalog, opraviti svojega dela, premagovati težav in ne najdejo zadovoljstva ter sreče v pestrosti odnosov in aktivnostih. Bližnjice do ugodja navadno vodijo v vedenje, ki ga v ambulantah prepoznamo kot škodljivo ali celo bolezensko, lahko kot odvisnost. Odvisnost pomeni, da opuščajo za življenje pomembna opravila in se ukvarjajo le s svojo »drogo«. Tu nimamo v mislih le nedovoljenih drog ali alkohola in tobaka. Tako odvisnost s številnimi podobnimi elementi kažejo mladi, ki se pretirano zatekajo k računalniku, internetu, računalniškim igricam ali k igram na srečo. Gotovo je, da se pri posamezniku, ki je že odvisen, lažje razvije še druga odvisnost ali druga nadomesti prvo. Vzorci razvoja za odvisnost so enaki, le občutek lažne opore, ki naj bi jo odvisnik dobil ob »drogi«, je značilen ali vsaj pričakovan. Ti mladi se pogosto znajdejo v stiski vsakdanjih življenjskih situacij. Iskati začnejo začasne in sporne rešitve, ki sicer sprva dajejo lažno dober občutek zadovoljstva in ugodja, pozneje pa se izkaže, da so zašli. Zato se mnogo težje osamosvajajo. Navadno pretirano cenijo materialne dobrine, zunanji izgled, tržne vrednote in moč medijev, torej pretirano cenijo mnenje drugih. Ne izhajajo iz svojih resničnih potreb in nimajo lastnega mnenja. Njihova želja je pravzaprav ugajati pričakovanjem drugih. Istočasno pa družba vrstnikov danes ni več tako zaščitna, več je individualnosti, več tekmovalnosti, manj pripadnosti in povezanosti, kot so jo poznali mladi v preteklosti. Danes se zdi mnogo težje odraščati in se osamosvajati, kot v prejšnjih generacijah. Da so stiske med mladimi danes hude, se kaže ne nazadnje tudi v porastu nasilja in zlorabi moči med njimi. Na drugi strani pa se nekateri mladi izogibajo konfliktom, jih zanikajo, se umikajo v molk in lažno pasivnost, kar gotovo nosi v sebi druge zaplete. Mladi so včasih razvajeni, ne znajo se potruditi, zdržati, počakati. Pričakujejo takojšnje, skoraj čudežne rešitve svojih problemov, v katere naj ne bi bilo potrebno vlagati truda. V družinah, kjer je tak vzorec vedenja obstajal že prej, ga pogosto niti ne opazijo in zato tako vedenje ostaja. Še težje je, ko se mladi ljudje znajdejo brez pravega doma in iščejo nadomestno oporo v okolju vrstnikov. Ti mladi navadno izhajajo iz podobnih družin in podobnih razdrtih domov. Njihova stiska se s tem navadno še stopnjuje.
POMOČ OTROKOM IN MLADIM

V preteklosti je veljalo, da so mladostniki prišli v svetovalnice ali k zdravnikom psihiatrom na zahtevo staršev ali šole. Danes opažamo, da mladi pogosto sami poiščejo pomoč, da se med seboj pogovarjajo o tej pomoči in si jo priporočajo. Večkrat se jim pridružijo tudi starši, ki priznavajo, da sami potrebujejo pomoč in želijo tudi pomagati. Večinoma so mladostniki ranljivejši v družini in se zato pogosteje od ostalih znajdejo sami sredi zapleta. Ko starši želijo pomagati, se njihovi postopki in ukrepi ne izkažejo za uspešne. Napetost se stopnjuje, stiska mladih in njihovih staršev se veča. V skrajnih primerih mladi vidijo tudi umik v smrt kot izhod iz stiske. Takrat je nujno poiskati strokovno pomoč, če je ne dobijo že mnogo prej. V pogovorih terapevt mladim in njegovim svojcem pomaga prepoznati njihove lastne moči in sposobnosti ter skupaj z njimi išče vzorce, ki povzročajo in vzdržujejo motnjo. Skupaj s terapevtovo pomočjo najdejo nove možnosti in poti, kako naj si pomagajo, da jim bo lažje. Zmotno je mišljenje, da bodo mladi tujcu lažje zaupali, domačim pa ne. Terapevtu kaže zaupati, da bi lahko v resnici razumel in pomagal. Včasih je tudi dobro odložiti breme nekomu drugemu, saj svojcev pogosto ne bi želeli obremenjevati ali prizadeti, ko vidijo stisko tudi pri njih. V pogovoru s terapevtom mladostnik dobi možnost, da bolje sliši in razume sam sebe, si ob terapevtu najde svoje ustreznejše rešitve in jih skuša tudi izpeljati. Pogosto so starši pri terapevtskem delu dobrodošli sodelavci, saj lahko s skupnim delom pripomorejo k učinkovitejšemu napredku in izboljšanju stanja širše v družini.
Zaupnost je temeljno pravilo pri takem delu. Informacije, ki so zaupane terapevtu, so zaupne in so last posameznika. Terapevt jih ne prenaša in z njimi tudi ne razpolaga. Poleg tega se moramo zavedati, da je tako delo dolgotrajen proces, saj se že težave niso pojavile čez noč in jih prav tako ne odpravimo z enim zamahom.
Včasih so hkrati s pogovori potrebna tudi zdravila. Danes to ni nikakršen tabu več. Natančno poznamo delovanje zdravil, njihove dobre strani in stranske učinke. Zdravnik za izbiro zdravila nosi odgovornost, pacienti pa naj bi z zaupanjem sledili njegovim navodilom. Zdravil nikdar ne predpisujemo, ne da bi hkrati veliko časa namenili psihoterapevtskemu delu z mladostnikom ali vso družino. Dober učinek je končni rezultat skupnega dela. V današnjem času nekateri veliko informacij o možnih farmacevtskih preparatih pridobijo preko interneta in drugih virov. Mnoge so točne, nekatere pa kljub vsemu vendarle kaže preverjati pri zdravniku, ki si ga izberemo in mu zaupamo, da nas vodi. Za zaključek naj poudarimo, da bodo tisti mladi, ki se ne ustrašijo pogajati z domačimi za svoje mnenje, in tisti starši, ki se ne bojijo spoprijemati s spremembami, gotovo lahko ponosni drug na drugega in sami nase.

p.s.: POWEJTE kere teme naj kej dam(o čem naj pišem), da vam bo zanimivo. ;D
17. januar 2012
dobila sem
1.SPOROČILO:

prosim pomagaj... sama mislim da sem ful debela... in včasih se mi tako zmeša, da se grem 3 krat tehtat... pa pol polovico dneva ne jem (((se branim))) potem pa kar naenkrat si mislim....(****, kaj bi še rada zrasla, bi rada imela lepe lase pa pojem skoraj vsega sadja...
Najhuje pa je, da najraje jem ponoči. Sicer se trudim da ne bi....vendar ne gre.
Pa tudi anoreksična nočm postat... zelo se s tem obremenjujem...gledam druge punce ko jih je sama kost.....to mi ni všeč vendar bi rada malo shujšala!
Kaj naj nardim???
ODGOVOR:
O pravilnosti Tvoje telesne teže ne bi mogla komentirati, ker nisi navedla svojih podatkov. Vendar je vsebina tako tipična, da si lahko predstavljam prestrašeno dekle, ki ima >debelost< bolj v svoji glavi in je plod notranjih psiholoških nasprotij.

Vsekakor si svojim stanjem v zoprnem počutju in potrebuješ pomoč. Stiske, ki te ženejo v nočna najedanja in poskusi ustavljanja tega so zelo naporni in Ti svetujem, da se oglasiš pri svojem šolskem zdravniku, ki Te bo napotil na zdravljenje.

Želja po hujšanju, ne glede na realno telesno stanje izhaja iz notranjih stisk, ki se odraža v nezadovoljstvu z lastnim izgledom. Najbrž doživljaš še druge slabe občutke o sebi, ko opisuješ odpor do anoreksičnih sošolk in hkrati želiš shujšati.

Svetujem Ti redno, mešano, pestro hrano v več obrokih, zmerno gibanje in seveda pogovor z zdravnikom.
Da se boš lažje orientirala o svoji telesni teži, Ti pošiljam formulo za izračun indeksa telesne mase, ki se v literaturi označuje z BMI:
Indeks telesne mase:
Telesno težo v kilogramih deliš s kvadratom telesne višine v metrih !
Formula: teža : (višina x višina) = BMI
Primer: Če si visoka 168 cm in tehtaš 72 kg, je Tvoj BMI:
72kg : 1,68m x 1,68m = 25.51

Koliko je normalen BMI, je odvisno od tvoje starosti. Poglej na http://www.tosemjaz.net, v rubriko >Sijem od zdravja
17. januar 2012
u67260
u67260
piš kej o zvezi s oblačenjem, stilon.....te fore...
17. januar 2012
dodala sem vam link, da si lahko na tej strani poiščete še kaj ker imajo dobre teme.!
17. januar 2012
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani