Naslov: Preden se poslovim (Before I Fall)

Avtor: Lauren Oliver
Opis: Za priljubljeno srednješolko zadnjega letnika Samantho Kingston bi moral biti 12. februar – kupidov dan – poln zabave, čestitk, vrtnic in ugodnosti, ki jih uživajo tisti na vrhu družbene lestvice. In tako tudi je, dokler tiste noči ne umre v strašni prometni nesreči.
Vendar pa se naslednje jutro znova zbudi. Pravzaprav Sam svoj zadnji dan živi sedemkrat, preden spozna, da že z majhno spremembo na življenja drugih vpliva veliko bolj, kot si je lahko kdaj predstavljala.
Po knjigi, ki se ukvarja s provokativnimi vprašanji o ljubezni, smrti in tem, kako življenje enega človeka vpliva na življenja toliko drugih, je bil posnet istoimenski film, Lauren Oliver pa je s svojim osupljivim prvencem postala ena najpomembnejših pisateljic mladinske literature.
Ocena: 4.5
Komentar: Provokativen roman Preden se poslovim izpod peresa ameriške pisateljice Lauren Oliver skozi preprosto zgodbo odpira številne tabu teme npr. smrt, ljubezen, vpliv dejanj na ljudi okoli sebe. V srednješolsko okolje ovita kontroverzna vprašanja bralca potihoma prisilijo, da se glede tega opredeli. Bralčevo opazovanje dogajanja skozi Samantho, priljubljeno dekle in članico elitne klike 4 dekleti, ki upravljajo družabno življenje na šoli, se skozi 7 ponovitev istega dneva močno spremeni. Oliverjeva je Samantho zastavila kot izredno kompleksen lik, ki se skozi vsako ponovitev istega 12. februarja duševno dozoreva in se spreminja. Dekle spoznava, da imajo njena dejanja posledice, spoznava širšo okolico okoli sveta popularnosti, ki ga pozna… Hkrati pa tudi odkriva, kdo sploh je in kdo želi postati.
Če pa govorimo o samemu slogu, ki se odvija zelo suvereno ter prepričljivo, pa vendarlev slovenski izdaji lahko najdemo težave pri črkovanju besed kar lahko postane moteče. Čeprav začetek oz. prvi 2 ponovitvi 12. februarja bralca neprepričata, zgodba vendarle navduši, če ji damo priložnost. Šokanten in nepredvidljiv konec bralca pusti odprtih ust. Gotovo je presenečenje Samanthinega osebnostnega razvoja ogromno, saj dekle tokom knjige postane oz. da vtis povsem drugačne osebe kot na začetku. Čeprav branje ni bilo povsem lahkotno, delo priporočam, saj pusti ogromno prostora za nadaljne premišljevanje o predstavljeni problematiki (vprašanje smrti, srednješolskega bullyjanga, priljubljenosti ter prioritet).
03. april 2021
Naslov: Izgubljena luč (The Light We Lost)

Avtor: Jill Santopolo
Opis: Bil je prvi človek, ki jo je znal navdahniti, prvi, ki jo je ganil, jo resnično razumel. Ji je bilo usojeno, da bo tudi njen zadnji?
Lucy se je znašla pred odločitvijo, ki ji bo spremenila življenje. Toda preden se lahko odloči, mora svojo zgodbo – njuno zgodbo – začeti na samem začetku.
Lucy in Gabe se spoznata kot študenta zadnjega letnika na Univerzi Columbia na dan, ki jima za vedno spremeni življenje. Skupaj skleneta, da se bosta trudila svojemu bivanju dati pomen, biti koristna. Ko se čez leto dni spet srečata, se zdi, da jima je usojeno najti smisel življenja drug v drugem. Toda potem Gabe sprejme službo fotoreporterja na Bližnjem vzhodu, Lucy pa gradi svojo kariero v New Yorku. Kar sledi, je trinajstletno popotovanje skozi sanje, želje, ljubosumje, izneverjenja in predvsem LJUBEZEN.
Ju je povezala usoda? So ju ločile njune lastne odločitve? Ob oceanih in kontinentih, ki jih življenje vriva mednju, sta si Lucy in Gabe vse dlje od oči in vendar nikoli daleč od srca.
Ocena: 4.5
Komentar: Prvenec ameriške pisateljice Jill Santopolo že v naslovu postreže s simbolnim začetkom. Izgubljena luč ali morda izgubljena Lucy? Zgodbo med Lucy in Gabeom spremljamo že od poznih študentskih let pa vse do njunega konca. Ta ljubezen je polna strasti, veselja, razumevanja in predvsem čuta za umetnost, ki je prisoten v srcih in mislih obeh likov. Čeprav so se njune skupne poti večkrat razšle in sta medtem velikokrat povsem izgubila stik, se njuna ljubezen ni prav nič polegla, čeprav je pristala v globinah njunih src. Njuna medsebojna naklonjenost kljub marsikaterim razlikam ni usahnila niti se ni izgubila skozi dolga leta po koncu šolanja. Le rasla je. Čeprav je Lucy zapustila samski stan, ni Gabe nikoli zapustil njenih misli. Zgodbo sicer spremljamo le iz Lucyjine perspektive, ki je bila zastavljena kot nekakšen dnevnik, ki opisuje pomembne dneve v njenem življenju, ki pa so redkokdaj ostali zapisani brez Gabeove omembe. Zelo zanimiv je namreč način Lucyjinega opisovanja dogodkov, ki jih že od faksa pripoveduje Gabeu. Že od samega začeta o njem govori v pretekliku, veliko ga sprašuje, kaj bi bilo, če bi se oba odločila drugače, če bi onadva skupaj doživljala določene življenjske prelomne trenutke. Hkrati pa je tu prisotno vprašanje: ali je pomembna kariera ali človek, ki ga ljubiš pol kot samega sebe? Je kariera vredna odličnega razmerja z osebo, ki ti pomeni vse in brez katere ne moreš? Skratka izpod peresa Jill Santopolo berem ljubezensko zgodbo, ki spremlja globoko ljubezen od fakultete do poznih 30 letih. Zgodba, ki se res podrobno poglobi v občutenja močno zaljubljene ženske, v njen obup, v njene strahove in dvome. V zgodbo, ki se poglobi v njo samo. Če kdo okleva pred izbiro in branjem te zgodbe, naj povem, da me je zgodba in stil pisanja na nek način zelo navdušil, ker še nikoli moje oči niso prebirale česa podobnega – priporočam
18. april 2021
Naslov: Izginuli (Thin Air)

Avtor: Lisa Gray
Opis: Zasebna preiskovalka Jessica Shaw je vajena anonimnih prijav. A ko prejme fotografijo triletne deklice, ki so jo pred petindvajsetimi leti ugrabili v Los Angelesu, jo pretrese spoznanje, da je ta deklica ona sama.
V želji po odgovorih se odpravi v mračne predele LA-ja. Ko izve, da so njeno biološko mamo umorili tisto noč, ko so njo ugrabili, se Jessica odloči, da bo prišla primeru, na katerega je policija pozabila, do dna. Medtem se Jason Pryce, kriminalist LAPD, znajde sredi burne preiskave umorjene študentke, ki se je preživljala kot prostitutka. Jason in Jessica se srečata po naključju, vendar ona kmalu ugotovi, da Pryce nekaj skriva – nekaj o preteklosti njenega očeta in o smrti njene mame.
Da bi razrešila primer materinega umora in lastnega izginotja, mora globoko v preteklost po davno zakopane skrivnosti. Toda bolj ko prodira v globine sveta izginulih in bolj ko se bliža resnici, bolj jo ovija tesnoba in vse težje diha.
Ocena: 5.0
Komentar: Prodajna uspešnica Washington Posta, Izginuli ameriške pisateljice Lise Gray, bralca na samem začetku nekaj 10 strani uvaja v samo dogajanje, kar zna biti nekoliko dolgovezno in nezanimivo, vendar se zgodba kmalu zasuče v povsem drugačno, zanimivo smer. Bralec zaradi nadrobnega opisovanja, ki ga pa ni prevel, zelo hitro dobi nekakšen poseben, unikaten občutek; celotna zgodba Jessice Shaw je namreč spisana kot nekakšna televizijska serija, saj omogoči doživljanje dogajanja na povsem drugačni ravni. Dogajanje je namreč izjemno sistematično in bralcu omogča lasten vpogled v kriminalistično raziskovanje različnih preiskovalcev. Lisa Gray nam na nekaj poglavji (2-3) postreže z novimi dognanji, ki jim na drugi strani črk iz papirja vedoželjno sledijo šokirane bralčeve oči. Poglavja niso predolga (cca. 10 strani) in povezujejo prepletanja različnih zgodb, ki so v vrhunskih medsebojnih razmerjih, pri bralcu pa vzbujajo željo po nadaljevanju. Odlični opisi in oznake oseb, odlična zgodba in pravtakšen prevod to knjigo označijo za odlično kriminalko o kriminalu losangeleškega Hollywooda. Zelo priporočam
07. maj 2021
Naslov: Klavnica pet ali otroška križarska vojna (Slaughterhouse-Five)

Avtor: Kurt Vonnegut ml.
Opis: Vojne grozote ovite v znanstveno fantastiko. Tako gre to.

Šesti, najbolj uspešen in znan roman Kurta Vonneguta, ki je s svojo vsebino razburil ameriško javnost in postal eno izmed najbolj prepovedovanih del v ZDA. Po romanu je nastalo več gledaliških in radijskih predstav, leta 1972 pa je bila po njem posneta tudi filmska adaptacija. Billy Pilgrim je glaven lik romana, ki na ciničen, absurden in večkrat humoren način prikaže grozote vojne. Billy je veteran druge svetovne vojne in vojni ujetnik, ki je preživel bombardiranje Dresdena. Po vojni se ustali, postane optik in se poroči s šefovo ženo, s katero ima tudi dva otroka. Vendar vse ni tako preprosto. Billy je iztaknjen iz časa. Nenehno podoživlja dogodke iz svojega življenja, od rojstva do smrti, z njim pa jih podoživljajo tudi bralci. Ve kdaj bo umrl in to ga ne skrbi. Večino svoje življenjske filozofije je prevzel od vesoljcev tralfamadorcev, ki so ga nekega večera ugrabili. Namen ugrabitve? Razkazovanje človeške rase v vesoljskem živalskem vrtu. Kljub temu da je zaprt, Billy še vedno lahko potuje skozi čas. Znanstvenofantastični okvir romana popelje bralca v razmišljanje človeka, ki je preživel eno izmed najbolj grozovitih bombardiranj druge svetovne vojne, ter se posledično bori s posttravmatsko stresno motnjo. S tem antivojnim romanom Vonnegut opisuje dogodke, ki jih je sam doživel kot vojni ujetnik v Dresdenu. Skozi absurdnost Billyjevega vsakdanjega življenja bralca pripelje do enega vprašanja: Ali vojna sploh ima smisel? Morda. Morda ne. Tako gre to.
Ocena: 3.5
Komentar: V Vonnegutovem najuspešnejšem romanu vidim kakovosti, ki bralcu skozi ironične oči prikazujejo neolepšane poglede na vojne grozote v času 2. svetovne vojne. Antivojni roman je ob svojem izidu požel nemalo odobravanja v takratnem času – zdaj vidim zakaj. Zgodba, zavita v nazorna doživljanja ameriškega vojaka Billyja Pilgrima in v njegova doživljanja nezemeljskega sveta, nas sprva navda z začudenjem in mogoče celo z neodobravanjem. Bralec se namreč vpraša, če je sploh možno združiti in kombinirati zgodovinski in znanstvenofantastični žanr hkrati? Mar to deluje v redu? Lahko rečem, da je v tem delu to absolutno mogoče. Ravno s tem fantastičnim svetom Vonnegut pokaže, kako je smrt posameznika relativna in pravzaprav v vojni ne pomeni veliko – je le kaplja v morje. Morda s tem nakazuje na prisotnost krščanstva, saj duša, kljub telesni smrti, ostaja večna in lahko potuje v času in med dimenzijami. Hkrati pa avotr ravno s to nepomembnostjo telesa, smrti ogromnega števila ljudi, pokopa mrtvih ljudi v Dresdnu itd. prikaže, kako zanemarljivo je človeško življenje v času vojne. Kako so življenjski pogoji oskrunjeni, kako so kazni med vojaki poniževalne in nečloveške ter na čem pravzaprav temelji preživetje? Vsekakor nam postane jasno da od čiste sreče, saj se ona ne drži le dobrih oz. slabih ljudi; so le tisti, ki preživijo in prav ti bodo nosili posledice, ki so hujše od smrti. Priporočam v branje, predvsem zaradi mojstrske ironije ter cinizma, ki sicer skozi stvarne oči glavnega junaka prikažejo absurdnost in napačnost vojne.
01. junij 2021
končno ena pametna tema
08. junij 2021
Se strinjam, definitivno preberem te knjige, večina jih poznam samo po naslovu, a se jih še nisem upala prebrati, ker sem videla veliko slabih ocen. Bom pa še jaz podala nekaj knjig, ki so mi bile to leto pri srcu in jih bom tudi delila z vami (ne bom delila čisto vseh, ker jih je 30, ampak samo tiste, ki so mi bile res všeč). Oprostite za nabijanje tem, drugič bom mnenje napisala sproti.
08. junij 2021
Naslov: Anna And The French Kiss

Opis: praktično gre za mladinsko romanco, ki je postavljena v ameriško šolo v Parizu. Anna se odpravi tja sredi drugega letnika, zato še nobenega ne pozna. Spozna skupino prijateljev, a eden ji še posebej pade v oči. Njegovo ime je bilo Etienne. Celotna knjiga govori o tem, kako se iščeta v ljubezni in se počasi zaljubljata.
Ocena: 5/5

Mnenje: To je bila knjiga, ki me je spravila iz pavze branja oz. reading slumpa po angleško. Ponavadi nisem za romance, ampak tale mi je bila svetovna. Dobesedno dobiš metuljčke v trebuhu, ko samo bereš knjigo. Mogoče komu ne bo všeč, ker je v angleščini in ni prevedena, ampak je vsekakor vredna branja, tudi če katerih besed ne boš razumel, ker nima težke in zapletene slovnice. Tudi v drugem delu trilogije, Lola and The Boy Next Door, vidiš, da sta še na koncu vedno skupaj in se imata enako rada, le da mi ta del ni bil tako zelo zanimiv kot prvi.
08. junij 2021
Naslov: serija Izbira (The Selection)

Avtor: Kiera Cass

Opis: 33 deklet iz različnih provinc izmišljene države prejme domov pismo, da so bile sprejete v izbiro. To je kot nekakšen televizijski šov, princ Maxon si mora izbrati bodočo
ženo. Pismo prejme tudi America, ki je spadala med bolj revne. Ko gre na grad, že prvo noč pridobi prinčevo zanimanje, a je doma pustila fanta Aspna, ki se v drugem delu pojavi kot kraljevi stražar.

Ocena: 5/5
Mnenje: Čeprav zveni kot neka otroška pravljica s princesami in poroko, temu ni tako. Zgodba je dejansko zelo zanimiva in te izjemno pritegne. Velikokrat si tudi jezen na Americo, ker dela čudne odločitve, s katerimi se ne strinjaš. Ne bom napisala preveč, da ne bom preveč izdala res vredna branja, vsaka najstniška punca bi morala knjige prebrati. Tem trem delom (Izbira, Elita, Izbrana) sledita tudi dva druga dela, ki pa nista prevedena v slovenščino (The Heir, The Crown) in govori o Eadlyn, hčerki Maxona in Americe, ko ima tudi ona svoje tekmovanje s snubci.
08. junij 2021
Naslov: A Torch Against the Night

Avtor: Sabaa Tahir
Opis: Po dogodkih iz četrtega izziva, vojaki po pobegu iz Serre lovijo dva ubežnika, ki drvita proti nevarnemu potovanju skozi srce Imperija. Laia je odločena, da bo iz zapora Kauf – najbolj varovanega zapora v Imperiju – rešila svojega brata, ki je ključ za preživetje Učenjakov. Elias pa je odločen, da ji pri tem pomagal, čeprav to pomeni odvreči svojo zadnjo možnost po svobodi.
Vendar proti njima delujejo človeške in nadnaravne temne sile. Par mora paziti na vsak svoj korak in prelisičiti svoje sovražnike, krvoželjenga cesarja Marcusa, neusmiljeno Poveljnico, sadističnega Čuvarja zapora Kauf in najbolj srce parajoče, Helene – Eliasovo nekdanjo prijateljico, ki je postala Imperijev novi Krvni sodnik.
Ker je vezana na Marcusovo voljo, se Helen sooči z mučno nalogo, ki jo bo morda uničila: najti izdajalca Eliasa Verturiusa in učenjaško sužnjo, ki mu je pomagala. Nato pa ubiti oba.
Ocena: 5.0
Komentar: Nadaljevanje sage ''Žerjavica pod pepelom'' bralca ne razočara. Čeprav po zelo odsekanem koncu prvenca Sabaae Tahir bralec ne pričakuje noro dobrega nadaljevanja, ga le-to pričaka že v prvem poglavju. Skozi oči glavnih junakov, maske Eliasa, uporniške Laie in krvnega sodnika Helene, je omogočen zelo širok pogled na dogajanje, ki pa je miselno zelo dovršeno. Do sleherne podrobnosti se pisateljica zaveda pomanjkljivosti, ki jih lahko prinesejo dogodki oz. dejanja, vendar jih spretno izkoristi za nadaljevanje in smiselnost končne celote. Bralcu je omogočena možnost, da lahko začuti žar, ki se preveva skozi junake, njihovo strast in željo po uspehu. Skozi sleheren opis prostorov ter zemljevidov, ki so natisnjeni na platnicah, se lahko ustvari odlična predstava o načinu življenja, ki močno spominja na rimski imperij. Tako v njem kot tudi v imperiju Tahirjeve so prisotne usmrtitve, umiranje ter bolezni, ki pa so izredno nazorno opisane. To v bralcu vzbudi veliko empatije ter hkrati tudi povezanosti z junaki, katerih zgodbe so vsekakor vredne bralčevega časa.
16. avgust 2021
Naslov: Rdeča kraljica

Avtor: Victoria Aveyard
Opis: Glavna junakinja, Mare Barrow, živi v svetu, kjer so ljudje ločeni po rdeči in srebrni krvi. Rdeča pomeni, da so ''navadneži'', srebrni pa imajo posebne moči. Mare je rdeča in živi s svojo sestro, mamo in očetom, njeni bratje pa se bojujejo v vojni. Tudi ona se bo morala pridružiti skupaj s svojim prijateljem Kilornom, ko dopolni 18 let.
En dan dela pri kralju kot strežnica. Takrat odkrije, da ima kljub temu, da je rdeča, posebno moč. Zaradi tega kralj ukaže, da se mora poročiti z Mavenom, mlajšim princem, čeprav ljubi Cala, starejšega princa.
Ocena: 5,0
Mnenje: Imela sem zelo velike plane za to knjigo. Kako jo bom imela rada in podobno. Izkazalo se je, da je zgodba res odlično napisana in da sem jo res imela rada. Ljubezenski trikotnik z nepričakovanim zapletom, izdaja, posebne moči, kaste, kraljestvo. Res vsebuje vse prvine, ki jih imam rada. Knjigo bi priporočala vsem, ki imajo radi fantazijske zgodbe, ki so hkrati tudi ljubezenske.
24. avgust 2021
Naslov knjige: It Ends With Us
Slika naslovne platnice:

Avtor: Colleen Hoover
Ocena: 4.5
Opis: Lily, ki se je pred kratkim komaj preselila v Boston, spozna kirurga Ryla, s katerim se zelo dobro ujameta. Po nekaj zmenkih gresta v novo restavracijo Bibs, kjer pa se Lily sooči s svojim preteklim življenjem. Znancem, ki ji je v mladosti spremenil pogled na svet. Z njim so priklicani vsi hudi spomini na življenje doma. Odvija se ljubezenski trikotnik, kjer Lily ugotavlja vse prednosti in slabosti obeh moških.
Mnenje: Drugače zelo nerada prebiram zgodbe iz kategorije 'New Adult', ampak to sem prebrala, ko sem videla ogromno pozitivnih mnenj. Ko sem jo že mislila odložit, sem se prisilila, da sem jo prebrala naprej in tako prišla do konca. Na goodreads aplikaciji sem ji dodelila oceno 3,5 a jo potem spremenila, kajti pravi smisel je dobila komaj kakšna dva tedna po prebiranju zgodbe. Vredna branja.
26. avgust 2021
Naslov: Veliki Gatsby (The Great Gatsby)

Avtor: Francis Scott Fitzgerald
Opis: Jay Gatsby ima eno samo veliko željo. Ta želja je Daisy Buchanan, mladostna ljubezen. Zgodbo pripoveduje Nick Caraway, ki je na ameriški vzhod prišel, da bi se seznanil s trgovanjem z vrednostnimi papirji. Nick najame malo hiško v West Eggu. Njegov sosed postane Jay Gatsby, ki v ogromni vili prireja zabave za širni bogataški svet. Jay upa, da bo nekega dne skozi vrata stopila tudi Daisy in da bo z vsem bliščem, truščem in sijajem napravil vtis nanjo. Daisy se je po tem, ko je predolgo čakala Jayev povratek iz vojne, poročila z bogatim igralcem pola in nekega dne Jayu s pomočjo Nicka, ki je Daisyin daljni sorodnik in Jayev zaupnik, uspe zvabiti Daisy na srečanje. Vendar je čas 20. let 20. stoletja tudi čas, ko še vedno veljajo toga družbena pravila. Je čas, v katerem med revnimi in bogatimi obstaja točno določena meja. Obstajajo pravila, ki se jih ne krši. Jay, ki je obogatel z nelegalnimi posli, prihaja pravzaprav iz velike revščine. Vse bogastvo tega sveta mu nežno, a bogato Daisy kljub veliki ljubezni ne more pripeljati v njegov trajni objem. Sanje Gatsbya se skrotovičijo v tragedijo, kjer za ljubezen kar naenkrat ni več prostora. Ostane praznina, ki boli.
Ocena: 4.0
Komentar: Letošnje maturitetno gradivo nam tako kot istoimenski film iz leta 2013 – v katerem igra slavni Leonardo DiCaprio – postreže z bliščem, razvpitimi zabavami ter predvsem z družbenimi problemi v takratnih »rjovečih dvajsetih«.
Zgodbo nam v relativno kratkih devetih poglavjih sintezno razkirva pripovedovalec Nick Carraway, najemnik manjše hiše v Zahodnem jajcu, kjer živijo novopečeni bogataši; medtem pa v Vzhodnem jajcu prevladujejo tradicionalni bogataši med katerimi sta tudi Nickova sestrična Daisy in njen mož, Tom Buchanan. Pri njima ima že nekaj časa sobo rezervirano Jordan Baker, golfistka, ki zelo hitro naveže intimnejši stik z Nickom. V stilu takratnega življenja bogataši zahajajo iz zabave na zabavo, na katerih se kljub prohibiciji pretakajo litri prepovedanih pijač, sklepajo sumljivi posli in uresničuje vse, česar si lahko poželiš. V tem upanju tudi Jay Gatsby, novopečeni bogataš ter Nickov sosed, prireja razvpite zabave, na katere prihajajo ljudje od blizu in daleč. Čemu?
Lahko bi trdili, da je Fitzgeraldova svetovna uspešnica zasnovana na lastnih izkušnjah preživljanja in izživljanja v času zlatih dvajsetih. Pisatelj odpre številne teme: od nezadovoljstva v zakonskem stanu do želje po povzpetju na družbeni lestvici - vendar za kakšno ceno? Varanje, popivanje, rasizem, seksizem … niso romanu neznane teme. S konkretnimi ponazoritvami se ameriški pisatelj poprijema s težavami višjega srednjega sloja, ki pa kljub svoji srečni fasadi le ni tako srečen.
Letošnja izdaja, ki je bila prirejena prav za letošnjo splošno maturo, se mi je malo težje brala, saj je dogajanje izredno nadrobno opisano, hkrati pa je uporabljeno ogromno okrasnih pridevkov in drugih figur, ki otežujejo lahkotno in tekoče branje, morda celo razumevanje napisanega. Kljub temu pa tekst še vedno nosi veliko vrednost, saj nam daje vpogled v takratno družbo – odnos do žensk, denarja, prestiža, socialnega položaja. Delo lahko zlahka aktualiziramo na današnji čas in se potemtakem vanj tudi vživimo, predvsem v pomen ljubezni ter življenja v preteklih spominih in željah, ki pa so kljub vsej živosti ostale točno tam, kjer so se zgodile - v preteklosti.
17. januar 2022
A more bit slika?!
07. februar 2022
ne
22. februar 2022
oh. v redu
23. februar 2022
Naslov: Izbira (The Selection)

Avtor: Kiera Cass
Opis: Petintrideset deklet dobi življenjsko priložnost, da ubežijo ubožnemu življenju, ki jim je položeno v zibko. Priložnost, da se povzpnejo v svet blišča in obilja. Ena od njih bo postala izbranka čudovitega princa Maxona, princesa Illée in bodoča kraljica. Toda za Americo Singer je vse skupaj le nočna mora. Ko postane ena od izbrank, noče v boj za krono, srce je že oddala, a hkrati se zaveda, da prav bivanje v palači njeni družini zagotavlja preživetje. Potem pa se seznani s princem Maxonom in vse se spremeni ...
Ocena: 5.0
Komentar: Kljub drugemu branju po slabih 6 letih me zgodba ponovno prepriča. Skozi realističen prikaz domišljijskega sveta, kjer je družba urejena po kastah, od najprestižnejše kraljeve enice do brezdomnih osmic, spremljamo boj 35 deklet za roko ileéanskega princa Maxona. Odličen prevod skozi stilno briljantno zasnovano besedilo bralcu omogoča natančno sledenje in držanje fokusa na razvijanju zgodbe, brez da bi se njegove misli zamotile na kateri drugi nehoteni misli. Strani letijo tako hitro kot letijo minute, ki jih bralec porabi na prebiranju vsake strani. Vsaka je sicer popisana z dokaj velikimi črkami, čemur sledi primerna zgostitev besed, ki pa je manjša od kakšnih drugih knjig. Lahko rečem, da mi ni žal, da je knjiga ponovno zašla v moje roke, saj se z njo bolj poistovetim in v njej vidim več podobnosti iz svojega življenja – iz izkušenj, ki jih to prinese.
17. julij 2022
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani