Naslov: Oštrigeca

Avtor: Marjan Tomšič
Opis: Potepuh Boškin se opoteka ob poti in se jezi na baburo Štafuro, ker naj bi mu ukradla rep, za katerega sploh ni prepričan, ali ga je imel ali ne. Potuje po Istrskih poteh in vaseh ter dobrosrčno pomaga prebivalcem. Ima čarobne sposobnosti, s katerimi zdravi ali kako drugače pomaga ljudem in jih varuje pred Štafuro. Na svoji poti sreča mnogo čudežnih bitij, doživi marsikaj magičnega.
Ocena: 3.0
Komentar: Zelo težko branje, ne pomnim, kdaj sem se tako trudila, da bi prebrala odstavek za odstavkom. Izjemno težko branje, ki vsebuje ogromno narečnih besed, nepovezanosti in bralec popolnoma izgubi rdečo nit zgodbe. Pri tem gotovo ne pomaga nečlenjenost besedila na poglavja, ki bi bila nujno potrebna.
12. november 2019
Nadaljuj
10. december 2019
Naslov: Tartuffe
Slika naslovne platnice:

Avtor: Molière
Opis: Goljufljiv Tartuffa uspe priti v družino premožnega Orgona, naivnega gospodarja. Ta mu daje vse, saj misli, da je Tartuffe zelo pobožen človek. Vsi njegovi domači ga poskušajo prepričati, da je Tartuffe prevarant, ki je le izkoristil njihovo naivnost. Tega pa se povsem ne zavedajo, dokler mu ne dajo roke svoje hčere.
Ocena: 3.5
Komentar: Težje razumljivo delo zaradi verzov, ki so se skladali z dramatično obliko. Zaradi situacijske komike je bilo na trenutke branje zabavno, vendar kljub vsemu zahtevno. Starinske besede so kljub prevodu pustile ogromno nejasnosti v kombinaciji s hitrostjo dogajanja. Veliko pomembnih podatkov ni dokončno pojasnjenih. nepojasnjenega
07. november 2020
Naslov: Ta veseli dan ali Matiček se ženi

Avtor: Anton Tomaž Linhart
Opis: Igra spremlja Matička in njegovo zaročenko Nežko. Želita se poročiti, zato si urejata novo prebivališče, ki jima ga je dodelil njun baron. Matičku pa se ne sanja, da jima je baron dal prebivališče ter mu namenil povišico le zato, da bi si lahko čas krajšal z njegovo Nežko. Ko Matičku to Nežka pove, se močno razjezi in napove maščevanje vsem, ki so bili v to goljufijo vpleteni.
Ocena: 3.0
Komentar: Izjemno težko branje zaradi starinskega jezika, ki je poleg inverzije (zamenjanega vrstnega reda besed) postregel z ogromno starinskih besed. To je otežilo razumevanje besedila in tako hkrati pomembnejših dialogov, ki so ključni za razumevanje celotne vsebine oz. dogajanja. Menim, da je v takih primerih najbolje res pred samim branjem prebrati kakšno obnovo ter se šele nato lotiti tako zahtevnega dela, ki res zahteva vso našo pozornost.
07. november 2020
Naslov: Pikova dama

Avtor: Aleksandar Sergejevič Puškin
Opis: Zgodba spremlja kvartopirce, ki kartajo pri Narumovu, častniku gardne konjice. Pri njem preigravajo ter izgubljajo manjše vsote denarja. Glavni junak Herman pa nikoli ne igre in le gleda vse dogajanje ter posluša zanimive pogovore kvartopircev.
Nekoč tema pogovora preide na Ano Fedotovno, babico Tomskega. Ona prav tako kot Herman tudi nikoli ne karta, čeprav je v svoji mladosti priigrala veliko vsoto denarja s samo tremi kartami. S s svojo skrivnostjo je nekoč pomagala Čaplickemu, ki je nekoč z njeno pomočjo priigral ves zaigrani denar nazaj. In ta skrivnost postane za Hermana zelo zanimiva.
Ocena: 4.0
Komentar: Ena boljših klasik, ki sem jih kadarkoli prebrala. Kratka, jasna, z malo liki in z dogajanjem, ki se strnjeno in kronološko vijejo skozi strani Puškinovega dela. Zanimivo, napeto in srhljivo branje, ki s koncem pusti bralca odprtih ust in mravljinčastega telesa. Branje, ki navdihuje že 200 let avtorje po svetu ter jim daje elan za pisanje. Odličen oris junakov tako kot so odlične tudi primerjave z zgodovinskimi osebnostmi.
07. november 2020
Mortal instruments (1.del)
Naslov: City of Bones

Avtor: Cassandra Clare
Opis: Ko 15-letna Clary odide iz kluba Pandemonium v New Yorku ne pričakuje, da bo bila priča umoru, ki so ga zagrešili trije najstniki, prekrit z neznanimi tattooji in bizarnim orožjem. Nato truplo izgine v zrak, kar je CLary spravilo v še večji šok. Izjemno težko je poklicati policijo, ko so morilci vidni le njej in ko ni nobenega trupla ali najmanjšega znaka krvi, ki bi kazali na to, da je fant umrl - vendar, ali je on sploh bi fant?
Ocena: 5.0
Komentar: Če iščeš neko trivialno literaturo, ki je sproščujoča in te posrka med svoje strani, je to prava knjiga zate. Za ljubitelje fantazije je to knjiga sveta senc, ki prežijo na vsakem našem koraku. Knjiga demonov in angelov; volkodlakov, vilincev in vampirjev, skratka knjiga sveta, ki je nam neobičajen. Čeprav z nekoliko ponesrečenmi slovenskim prevodom, knjiga vseeno bralca poskra med svoje strani in tudi najzahtevnejše bralce oz. neljubitelje branja prisili v naslednje ter naslednje ter naslednje branje.
07. november 2020
Naslov: Zločin in kazen

Avtor: Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Opis: Revni študent Rodion (Rodja) Romanovič Raskolnikov zagovarja teorijo, da se ljudje delijo na uši, ki niso zmožne velikih dejanj, in na redke posameznike, ki so dovolj močni, da lahko vzamejo pravico v svoje roke in lahko zagrešijo tudi zločin, če se jim to zdi potrebno. Tak zločin je upravičen, če je v prid celotni družbi. Raskolnikov na podlagi te teorije zagreši umor oderuške starke Aljone Ivanovne, v afektu pa ubije tudi njeno sestro Lizaveto, ki ga preseneti na kraju zločina. Z umorom si hoče dokazati, da spada med tiste posameznike, ki lahko spreminjajo svet. Za vzor si vzame Napoleona. Umor se mu sicer posreči, vendar ga pozneje začne prevzemati občutek krivde. Izpove se prostitutki Sonji Marmeladovi, v katero se tudi zaljubi. Po nekaj pogovorih z njo se odloči, da zločin prizna policiji. Kaznujejo ga s prisilnim delom v Sibiriji, kar pa za Raskolnikova ni najhuje; najhujše je spoznanje, da je tudi on nič več kakor uš. Roman se na nek način vseeno srečno konča, saj Sonja Raskolnikovu sledi v Sibirijo. Tam dolgo ostane zakrknjen in zamorjen, a se nekega jutra ob reki prebudi in odloči zaživeti novo življenje s Sonjo potem, ko bo prestal kazen.
Ocena: 5.0
Komentar: Zaradi svoje debeline je knjiga postregla z mnogim opisovanjem dogodkov in čustev. Gre za roman, ki je bil in je navdih mnogim pisateljem. Njegovi liki so tako dobro opisani, da je roman v 19. stoletju postal predmet preučevanja iz strani psihologov. Čeprav je branje težavno, zelo podrobno prikaže takratno rusko družbo ter vzdušje v velikem mestu kot je bil Sankt Petersburg. Odlični in celostni opisi likov, prepletanje različnih družb, dotikanje raznovrstnih tematik, razlaga sanj, pomeni imen ter števil itd. romanu dajo neko dodano vrednost, ki vsekakor roman po mojem mnenju postavlja med besedila oz. klasike, ki so vredne bralčevega časa.
09. november 2020
Naslov: Hlapci

Avtor: Ivan Cankar
Opis: Cankar v prvih dejanjih drame opisuje učinek zmage klerikalne stranke na volitvah leta 1907. V učiteljskih krogih se nekdaj goreči liberalci uklanjajo novi ureditvi, zapuščajo svoje kroge in izdajajo tovariše, ki so ostali zvesti liberalnim idejam. Vendar se eden izmed učiteljev, glavni junak Jerman ne želi podrediti novemu redu. Zaradi svoje upornosti mora prevzeti slabše službeno mesto. Poleg tega se v njem vzbudi tudi tudi občutek krivde zaradi umirjaoče in nepodpirajoče matere, ga malodane pripelje do samomora. V zadnjem trenutku ga reši in za novo življenje prenovi odpuščajoči glas mrtve matere. Velik pomen imata v drami še župnik, ki predstavlja voljo do moči, in politična ideja proletariata, utelešena v kovaču Kalandru. Župnik je najmočnejši Jermanov protiigralec, kovač Kalander pa učitelju stoji ob strani.
Ocena: 4.0
Komentar: Drama je polna satire in branja med vrsticami, ki pa sicer prikazujejo ideje, ki so bile pred časom. Tema drame je aktualna še danes in bo aktualna tudi čez več desetletji, saj gre za družbeno kritiko posameznikove vere in totalitarnega sistema, ki ga predstavlja župnik. Z vsebino dela se lahko poistoveti vsak zaradi česar je brezčasna in vredna branja.
16. november 2020
Naslov: Isola

Avtor: Isabel Abedi
Opis:Isola, osamljeni eksotični otok v daljnem Brazilskem morju, kjer bo dvanajst izbrancev sodelovalo v resničnostnem šovu. Pravila igre so preprosta: na otoku morajo izolirani od ostalega sveta in pod budnim očesom kamer preživeti tri tedne in s seboj lahko vzamejo tri predmete. Prepovedani so mobilni telefoni, nasilje, droge, alkohol in seks. Izžrebajo dvanajst kartic v zaprtih ovojnicah. Vsak tekmovalec dobi eno. Na enajstih karticah je izpisana beseda »žrtev«, na eni »morilec«. Kako so vloge razdeljene, je skrivnost, ki ne sme biti razkrita. Morilec mora svoje žrtve postopoma uloviti tako, da se oklene njihovega levega zapestja in žrtev odpelje v votlino, za katero ve le on. Pri tem mora paziti, da ga nihče ne ujame. Kot pri pravem zločinu. Ujeta žrtev je potem varno odpeljana z otoka in zanjo je igra končana. Zmagovalec šova je tisti, ki zadnji ostane na otoku. Poglavitno vprašanje je: kdo so tekmovalci? Vera (Joy) nam pripoveduje napeto zgodbo, kjer se mladi spopadajo z zastrašujočimi situacijami, saj se nedolžna igra kmalu sprevrže v pravo dramo, a še težje se je soočati s samim seboj in s svojimi strahovi, bolečinami, preteklostjo in žalostnimi spomini. Isola je zgodba o dvanajstih mladih, o prijateljstvu, prvih ljubeznih, pustolovščinah, iskanju sebe in zavedanju lastnih meja.
Ocena: 4.0
Komentar: Zelo zanimiv potek dogajanja, ki bralca drži v želji po nadaljevanju, kljub neposrečenemu prevodu. Na nekaterih mestih je marsikaj ne jasno, kar od bralca zahteva poglobljeno razmišljanje in zavestno dojemanje prebranega. Konec je odprt in nepričakovan glede na začetek zgodbe, ki je relativno lahkoten in brez posebnih pričakovanj. A na srečo se to v roku 60 strani podre, saj pisateljica niz pretresljivih, ''creepy'' in srh vzbujajočih dogodkov, ki bralca potisnejo do točke, kjer se vpraša: '' Ali bi res bral naprej??'' Zaradi zelo dobre tematske ideje knjigo priporočam, medtem ko zaradi prevoda (izbire besed in sloga) ne toliko.
16. november 2020
Naslov: Kreda (The Chalk Man)

Avtor: C. J. Tudor
Opis:C. J. Tudor s partnerjem in triletno hčerko živi v Nottinghamu v Angliji. Delala je kot pisec reklamnih besedil, televizijska voditeljica, posojala glas za sinhronizacije in sprehajala pse. Zdaj se preživlja s pisanjem, Kreda je njen prvi roman. Dvanajstletni Eddie in njegovi prijatelji preživljajo dneve v iskanju doživetij v zaspanem angleškem mestecu. Človečki, ki jih rišejo s kredo, so skrivna sporočila, ki jih razumejo samo oni. Skrivnostno sporočilo jih pripelje do razkosanega trupla in življenje se postavi na glavo. Po tridesetih letih Eddie spet dobi pismo s človečkom in kredo. Enako sporočilo dobijo tudi stari prijatelji. Eden izmed njih umre in Eddie se odloči, da bo ugotovil, kaj se je v resnici zgodilo pred leti.
Ocena: 6.0
Komentar: Moja prva knjiga iz tega žanra, ki absolutno ni razočarala. Ogromno ''plot twistov'', ''cliff hangarjev'', ki v bralcu zbudijo lakoto po še. Prepletanje med preteklostjo in sedanjostjo, ki je izvrstno in ne pušča pri bralcu težav z razumevanjem. Slog prevoda je jasen, jedernat in konkreten z izrečenim ter ne pušča veliko prostora za lastna občutenja - gre bolj za obnavlanje dogodkov, pojasnjevanje, sklepanje in spraševanje. Toplo priporočam knjigo, ki s svojimi liki seže človeku pod kožo. Knjigo, mi je vsekakor prinesla nekaj, kar mi do zdaj še nobena druga knjiga ni.
16. november 2020
Naslov: Dogodek v mestu Gogi

Avtor: Slavko Grum
Opis: Življenje je grozljiv sen, kar drama prikazuje preko sprevrženosti prebivalcev mesta Goge, ki mučijo eden drugega, vsak na svoj način. V Gogi odrešitev ni možna, vsak ostane žrtev potlačenih in neizživetih strasti. Vzdušje v mestu je zadušljivo. Neaktivnost spodbuja čudaškost ljudi, zato vsi hrepenijo po dogodku, ki bi pomenil novo, drugačno življenje, ki bi prevetril Gogo, a dogodka ni.
Ocena: 4.0
Komentar: Slovenska klasika, ki ne postreže z dolgočasnostjo temveč z zanimivim vzdušjem. Raznovrstni liki so čudaški in zanimivi, s katerimi Grum samo zgodbo predstavlja iz različnih zorni kotov. Kljub dvema dejanjema je drama prav z deli, v katerih pripovedujejo različni liki in z didaskalijami ločena na ''poglavja'', kar vsekakor pripomore k bolj celotnemu razumevanju poleg tega, da se bralec ne naveliča ali utrudi, ker ne bi našel repa in glave dogajanja.
21. november 2020
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani