Živjo,
ta tema bo namenjena bralcem knjig, ki so prebrali neko knjigo in bi o njej podali svoje mnenje (jim je/ni bila všeč, bi jo priporočali, koliko bi jo ocenili na lestvici od 0 do 5). Pri tem je tvoja ocena poleg 0,1,2,3,4 in 5 lahko tudi 0.5, 1.5, 2.5, 3.5 ali 4.5.

Če bi želel podati svoje mnenje, to stori s tem obrazcem:

Naslov knjige:
Slika naslovne platnice:
Avtor:
Ocena:
Komentar:


*zraven naslova knjige v oklepaju napiši tudi originalen naslov - npr. Dragulj (The jewel)
28. junij 2019
House of Night (Hiša noči) (1. del)
Zaznamovana (Marked)

Avtor: P.C. Cast, Kristin Cast
Ocena: 5.0
Komentar: Meni je bila knjiga zelo všeč. Zelo zanimivi se mi zdijo verski obredi in Zoeyine moči, vsekakor pa to ne prekaša vedno prisotnih ''love problems'' med liki. Cela knjiga je zelo izpovedna in izveš veliko oz. skoraj vse o dogajanju/ mislih v Zoeyini glavi - kar posledično pomeni, da vse skupaj rabi več časa, da pride do nekega dogajanja (tako se skoraj ''glavni dogodek'' v knjigi, ki je pomemeben za 2. knjigo, zgodi šele v zadnjem poglavju) in včasih deluje malo ''nabasano''. Sicer pa super knjiga
28. junij 2019
House of Night (Hiša noči) (2. del)
Naslov: Izdana (Betrayed)

Avtor: P.C. Cast, Kristin Cast
Opis: V drugi knjigi, Izdana, se je Zoey že privadila na življenje v Hiši noči, na super moči, ki ji jih je podarila boginja Nyx in kaj kmalu bo postala vodja skupine Dark Daughterst. Zraven tega pa se Zoey končno počuti, da pripada v svet v katerem je pristala. Nato pa se zgodi nekaj groznega, ljudje, najstniki, so umorjeni in vsi dokazi kažejo na Hišo noči. Zoey tako spozna, da moči, ki so njena posebnost, predstavljajo nevarnost za njene ljube.
Ocena: 5.0
Komentar: Že 1. knjiga mi je bila všeč, kar se pa ni spremenilo z 2. Zgodba se tako lepo povezuje in te enostavno povleče vase. Zelo zanimiv je Zoeyin tatoo - ideja se mi zdi zelo unikatna. Čeprav si lahko interpretiraš njena ravnanja kot varanja (kar pravzaprav so), se mi ljubosumni izpadi njenih ''fantov'' zdijo vedno zelo zabavni. Priporočam
28. junij 2019
NOV OBRAZEC!!!
Naslov:
Slika naslovne platnice:
Avtor:
Opis:
Ocena:
Komentar:
28. junij 2019
House of Night (Hiša noči) (3. del)
Naslov: Izbrana (Chosen)

Avtor:P.C. Cast, Kristin Cast
Opis: Temne sile so na delu, kar pomeni, da bo Zoey znova čakala avantura. Tisti, ki jih je imela za prijatelje, se spreminjajo v sovražnike in zapriseženi sovražniki postajajo prijatelji. Zoey bo tako postavljeno pred največjo preizkušnjo do zdaj. Njena najboljša prijateljica Stevie je nesmrtna in se bori, da bi Zoey obdržala svojo človeškost. Zoey nima nobene ideje kako bi ji lahko pomagala, ampak se zaveda, da mora vse kar počneta s Stevie ostati skrivnost. Zraven vsega pa se Zoey znajde še v eni manj prijetni situaciji s fanti, saj ima kar naenkrat tri.
Ocena: 5.0
Komentar: Neodložljiva serija knjig. Posebej zanimive in zabavne so testosteronske bitke med njenimi ''fanti''. Prav zaradi teh bitk in ljubezenskih dram, ki so očitno postale gonilna sila te zbirke, komaj čakam na nadaljevanje.
28. junij 2019
House of Night (Hiša noči) (4. del)
Naslov: Neukročena (Untamed)

Avtor: P.C. Cast, Kristin Cast
Opis: Življenje ni ravno prijetno, ko so tvoji prijatelji jezni nate, le poglejte Zoey. Le v enem tednu je izgubila naklonjenost treh fantov in tako postala samska, iz popularnega dekleta pa se je prelevila v izobčenca. In, če omenimo prijatelje, Zoey ima sedaj le dve prijateljici, ena je nesmrta, druga pa nezaznamovana. Toda socialno življenje ni edino, ki jo teži, Nefret je namreč napovedala vodjo z ljudmi, za katero Zoey zelo dobro ve, da se ne bi smela zgoditi. Toda kdo jo bo poslušal? Zoey se mora tako podati na novo avanturo s katero bo odkrila kdo so njeni pravi prijatelji in kdo ne.
Ocena: 5.0
Komentar: Ta knjiga je polna razburljivih in dramatičnih dogodkov, ki velikokrat presegajo kakršnokoli zmožnost predstave le-teh.
28. junij 2019
House of Night (Hiša noči) (5. del)
Naslov: Zasledovana (Hunted)

Avtor: P.C. Cast, Kristin Cast
Opis: Dobra novica: Zoey ima svoje prijatelje nazaj in s Stevie ne rabita več čuvati težke skrivnosti. Slaba novica: Starodavno zlo z obrazom angela je prišlo na prostost, zraven pa še ogromno druge hudobijo, ki nimajo tako angelskih obrazov. Zoeyina babica je v težavah. Heath sje v težavah. Hiša Noči je v težavah. Celoten Zoeyin svet je v težavah. Ji bodo drugi verjeli, če jih bo poskušala opoziriti na vse težave? Navsezadnje je Zoey še vedno le najstnica, čeprav razume kakšna moč in pogum sta potrebna, da se te težave rešijo.
Ocena: 5.0
Komentar: V knjigi je prisotna stalna napetost v ozračju, kar bralca enostavno priklene nanjo, da knjige zaradi težnje po nadaljevanju ne more odložiti. Vse skupaj še dodatno začinijo ljubezenske spletke in nenavadni preobrati, ki zgodbi dodajo povsem drugačen pogled.
28. junij 2019
House of Night (Hiša noči) (6. del)
Naslov: Zapeljana (Tempted)

Avtor: P.C. Cast, Kristin Cast
Opis: Zoey potrebuje odmor. Žal pa Hiša Noči ne daje odmorov kar tako, saj bi to pomenilo kršenje strogih pravil, ne glede na to kakšen je tvoj status v šoli. Zoey ima še vedno težave z fanti in še vedno z tremi. Temne sile postajajo vse močnejše in čeprav je Aphrodite opozorila Zoey naj se izogiba Kalona, Zoey ve, da je edina, ki ga lahko ustavi.
Ocena: 5.0
Komentar: Pojav novih oseb, ki postanejo zelo pomembni za sam potek cele zgodbe. Zelo mi je všeč tudi pripovedovanje Stevie Rae (da ni tako monotono samo od Zoey), saj vidiš oba pogleda na dveh različnih krajih.
28. junij 2019
House of Night (Hiša noči) (7. del)
Naslov: Ožgana (Burned)

Avtor: P.C. Cast, Kristin Cast
Opis: Zoey Redbird je najmlajša vrhovna svečenica kar jih je Hiša Noči kadarkoli imela in je edina, ki lahko ustavi Nefret pred vsemi težavami, ki jih povzroča. Vse bi bilo lepo in prav, če le Zoey ne bi bila mrtva.

Toda mrtva je težka beseda, saj Stevie ve kako lahko pripelje svojo najboljšo prijateljico nazaj med žive. Stevie bo pri tem morala odkriti tudi marsikatero svojo skrivnost...
Ocena: 5.0
Komentar: Res mi je všeč pripovedovanje Stevie Rae, Starka, Rephaima, Heatha, Kalome - poleg Zoey. Zdi se mi, da to naredi samo zgodbo še bolj dinamično. Res mi je všeč romanca med Rephaimom in Stevie Rae, pa tudi od Straka se nekako ne morem odlepiti. Priporočam!
28. junij 2019
Naslov: Trinajst razlogov (Thirteen Reasons Why)

Avtor: Jay Asher
Opis: Clay Jensen se je ravnokar vrnil iz šole in doma, pred vhodom ga čaka skrivnostna škatla z njegovim imenom. Znotraj škatle so kasete, ki jih je posnela Hannah Baker, njegova sošolka, dekle v katero je bil od nekdaj zaljubljen, dekle, ki je pred dvema tednoma naredila samomor.

Hanna na teh posnetkih razloži, da je trinajst razlogov zakaj se je odločila končati svoje življenje. Clay je eden izmed njih. Če bo poslušaj, bo zvedel kako je vplival na ta spisek.
Ocena: 5.0
Komentar: Knjiga mi je bila zelo všeč, ki je spodbudila k razmišljanju njene problematike. Ljudje smo si različni in imamo različne poglede na svet, v katerem živimo. Nekateri so pesimisti, drugi optimisti, ... Ampak velikokrat je tako, da ne pomislimo, kako si bo neka oseba razlagala naša dejanja, besede. Mi lahko mislimo, da nismo naredili nič takega, ampak on lahko v tem dejanju vidi čisto nekaj drugega. Lahko človeka tako močno prizadanemo, ampak tega ne vemo, ker se ta oseba ob vsakem novem podobnem dogodku vedno bolj zapira vase, dokler ji ne moremo več pomagati. Velikokrat si tak človek nalaga vedno več krivde za dogodke/stvari, pri katerih bi MOGOČE lahko spremenil razplet. In to človeka pokoplje. Ljudje, ki naredijo samoumor, sploh ne mislijo na svoje bližnje, ki bodo trpeli ob njihovi izgubi in živeli svoje življenje z občutkom krivde (npr. Clay). Res dobra knjiga, priporočam - sama je skorajda nisem mogla odložit.
28. junij 2019
Naslov: Dragulj (The Jewel)

Avtor: Amy Ewing
Opis: DRAGULJ POMENI BOGASTVO.
DRAGULJ POMENI LEPOTA.
DRAGULJ POMENI KRALJEVSKE DRUŽINE.
Lepota, bogastvo in lagodno življenje: vse to imajo prebivalci mesta Dragulj, člani kraljeve rodbine, ponosni potomci ustanoviteljskih hiš. Toda nečesa ne morejo imeti: njihovi otroci so se rojevali s tako hudimi okvarami, da je večina umrla že kmalu po rojstvu, nekatere plemkinje pa sploh nikoli niso mogle zanositi. Zato so si omislili preprost, toda učinkovit način, kako priti do potomcev. Iz najrevnejših predelov mesta so si pripeljali dekleta, ki lahko donosijo njihove otroke. To so surogatke, nadomestne matere, ki imajo v Dragulju vse, razen svobode.
Violet, ki se je rodila in odraščala v ubornem Močvirju, so vzgojili za služenje kraljevim družinam. Ko jo prodajo na dražbi, spozna kruto in nasilno resnico, ki se skriva za bleščečimi se pročelji Dragulja.
Violet se mora potruditi preživeti in ko ji naključni prijatelj ponudi priložnost, se oklene upanja na boljše življenje – toda prepovedana ljubezen vse spremeni. Violet se nenadoma znajde v drugačni nevarnosti, ki jo lahko stane vsega. 
Ocena: 5.0
Komentar: Na začetku sem rabila par poglavij, da me je sama zgodba potegnila vase, a ko me je, knjige nisem mogla odložit. Resnično sem si predstavljala opisano pokrajino in ljudi. Imela sem občutek, da sem čisto poleg glavne junakinje Violet. Motili so me edino zelo nazorni prikazi krvi, saj sem si jih zelo doživeto predstavljala v glavi. :/
28. junij 2019
The Lone City (2. del)
Naslov: Bela vrtnica (White Rose)

Avtor: Amy Ewing
Opis: DRAGULJ POMENI SUŽENJSTVO.
DRAGULJ POMENI IZKORIŠČANJE.
DRAGULJ POMENI SMRT.

Violet je na begu – stran od Dragulja, stran od dosmrtnega služenja, stran od vojvodinje Jezera, ki jo je kupila na dražbi. Ash in Raven sta ob njej, vendar bo Violet morala zbrati vse moči, da bo svoje prijatelje in sebe žive rešila iz Dragulja.

Ne glede na to, kako daleč Violet zbeži, ne more ubežati uporu, ki vre pod sijočo površino Dragulja, in svoji vlogi, ki jo ima v njem. Violet mora odkriti, ali je dovolj močna, da se dvigne proti Dragulju in vsemu, kar je od nekdaj poznala.

V utopičnem Osamelem mestu, kjer peščica bogatih, ki se je oklicala za ustanoviteljske kraljevske družine, na vse mogoče načine izkorišča množico obubožanih in zatiranih, je potrebna sprememba. Jo lahko z Violetino pomočjo prinese uporniško Društvo črnega vitriha?
Ocena: 5.0
Komentar: Fantazija, z zanimivim prikazovanjem tudi današnje resničnosti - ugodje bogatašev in izkoriščanje revežev, ki so zasidrani v svojem sloju. Res super in zanimiva knjiga, komej čakam, da preberem nadaljevanje.
28. junij 2019
The Half Bad Trilogy (1. del)
Naslov: Pol temni (Half Bad)

Avtor: Sally Green
Opis: V na videz vsakdanjem svetu med navadnimi ljudmi živijo vešči in vešče. Beli in črni. Dobri in slabi. Med njimi pa tli goreče sovraštvo in se bije neusmiljen boj. Nathan že od malega ve, da je drugačen. Pa ne le od ljudi, temveč tudi od vseh drugih veščev. Je pol črn po očetu, pol bel po mami. Mama je mrtva, z očetom – enim najstrašnejših vodij črnih veščev – pa nima nobenih stikov. Toda Nathan bo kmalu dopolnil sedemnajst let in takrat mora vsak veščji otrok od svojih staršev prejeti tri darila, ki v njem sprožijo prirojeni čarovniški dar. Brez njih je njegova usoda zapečatena. Razpet med željo, da bi spoznal očeta, in bojaznijo, da bo v njem prevladalo očetovo zlo, mora Nathan usodo vzeti v svoje roke.

Glavni junak Nathan že od malega ve, da je drugačen. Drugačen od sošolcev, pa tudi od vseh v družini. Po očetu je pol črn, po materi pol bel. Mama je mrtva – starejša sestra mu neprestano očita, da je umrla zaradi njega - in očeta ne pozna. Pravijo mu, da je bil najzlobnejši med črnimi vešči, njihov vodja in da mu je mamo ubil. Člani družine glede Nathanove drugačnosti nihajo od tople naklonjenosti do sovraštva. Ko deček raste v najstnika, se mora pričeti boriti za svoje življenje. Bralec sprva skupaj z Nathanom verjame, da so beli vešči dobri, potem pa postopoma spoznava, da smo dolžni neprestano tehtati vprašanja resnice, pripadnosti in »prave« strani.
Ocena: 4.5
Komentar: Predvidljiv konec, zanimiv stil pisanja z nenehnim spraševanjem o nadaljevanju. Nadaljevanje zagotovo roma v moje roke.
28. junij 2019
The Half Bad Trilogy (2. del)
Naslov: Pol divji (Half Wild)

Avtor: Sally Green
Opis: Potem ko je končno srečal očeta in od njega prejel tri darove, je Nathan še vedno na begu. Najti mora prijatelja Gabriela in rešiti Annalise, ki je ujetnica mogočne črne vešče Mercurie.

Najbolj od vsega pa se mora naučiti, kako nadzorovati svoj dar – čudno, divjo novo moč.

Medtem je nadzor nad Svetom belih vešč prevzel Soul O’Brien in vojno s črnimi vešči razširil preko angleških meja. Posledica je nepričakovano zavezništvo med črnimi in belimi vešči, ki so odločeni, da se mu uprejo. Nathan se kot eden od upornikov znajde ob boku starih prijateljev in starih sovražnikov. Toda, ali jim lahko zaupa ali pa je zašel v past?
Ocena: 4.5
Komentar: Zanimivo nadaljevanje, ki močno spominja na današnji svet, kjer se peščica ljudi trudi obveljati svojo voljo. V tem primeru vsi z istim ciljem, ne glede na raso, sposobnosti in kri, stopijo skupaj in se borijo drug ob drugemu kot bratje. Takrat se zdi, da jih nič ne more ločiti -> in nič drugače ni tudi v tej knjigi. Napeto pripovedovanje s težnjo po zmagi, ki pa prav zagotovo ne bo lahka.
28. junij 2019
The Half Bad Trilogy (3. del)
Naslov: Pol zgubljeni (Half Lost)

Avtor: Sally Green
Opis: Zavezništvo izgublja vojno in Nathan izgublja razum. Močnejši je kot kdaj prej, a vendar ni nič bliže temu, da bi uničil Svet belih vešč. Razjedajo ga dvomi in sovraštvo do Annalise, ki jo je nekoč ljubil, potem pa je storila nepredstavljivo. Preganjajo ga videnja, v katerih se mu kaže Gabriel v novi luči, ne ve več, komu lahko zaupa. Da bi lahko zaščitil Zavezništvo črnih in belih veščev, potrebuje močnejše orožje, postati mora neuničljiv, tvegati mora vse, kar ima rad.

Pa je to mogoče?
Ocena: 4.5
Komentar: Zadnji del postreže ogromno porcijo Nathanovega obupa in ogromne moči. Ampak kljub dodelanim načrtom povsod obstajajo izdajalci, ki bi storili vse, da bi si rešili kožo. In obstajajo tisti, ki uberejo drugo, težjo pot. Pot, ki je postlana s trnjem in žerjavico - pot, ki pripelje posameznika do obupa in čiste groze. Tako kot konec te knjige.
28. junij 2019
Delirium (Trilogija Delirium) (1. del)
Naslov: Delirium

Avtor: Lauren Oliver
Opis: Preden so znanstveniki odkrili zdravilo, so ljudje mislili, da je ljubezen dobra stvar. Nikakor niso mogli razumeti, da enkrat, ko ti ljubezen - bolezen - pride v kri, ni več izhoda.

Danes so stvari drugačne. Znanstveniki so odkrili kako preprečiti ljubezen in vlada je poskrbela, da vsi prebivalci mesta pri svojih 18 letih prejmejo zdravilo. Zdravilo, ki jim prepreči ljubiti.

Lena Holoway je vedno komaj čakala, da dopolni 18 let in bo ozdravljena. Življenje brez ljubezni, brez bolečine bo prelepo, varno in srečno.

Toda le par mesecev pred svojim 18 rojstnim dnevom in operacijo, Lena stori nekaj nepremišljenega - zaljubi se.
Ocena: 5.0
Komentar: Res noro dobra knjiga, je sploh nisem mogla odložit. Čeprav je fantazijska, si v njej zlahka zamišljaš nekatere (seveda ne vse) situacije, ker temeljijo na nekakšni ''vsakdanjih'' dejanjih (npr. tek, plaža, zabave, itd.), ampak so ti dogodki zelo hitro zaviti v vato fantazije in pa romance, ki je v knjigi ne manjka (sicer meni ZELO manjka do prve četrtine knjige, ampak je potem vedno bolje ) Knjiga stalno drži neko napetost, ki se le stopnjuje - konec oz. zadnjih 20 strani, pa je bilo zame res povsem nepredvidljivih. Res, do konca romantično ... za konec pa nimam besed - preprosto popoln. P.S - Super je opisano tudi zavajanje celega prebivalstva - pranje možganov, ki ima eno glavnih vlog tudi v realnem svetu. Priporočam v branje
28. junij 2019
Delirium (Trilogija Delirium) (2. del)
Naslov: Pandemonium

Avtor: Lauren Oliver
Opis: Spomine v mojih nočnih morah skušam pozabiti. Pozabiti skušam Alexa. Pozabiti skušam Hano in staro šolo. Tako kot so me naučili. Mojega starega življenja več ni. Stara Lena je mrtva. Pokopala sem jo skupaj z ostalimi spomini...
Ocena: 5.0
Komentar: Če te prvi del ni pustil praznih besed, ne vem, kako opisati drugega … Noro. Skrivnostno. Nepredvidljivo. Zgodba ti res da od prve do zadnje strani vedeti, da je življenje boj za preživetje. Ni važno, v kakšnem okolju živi ter koliko imaš materialnih dobrin – saj je na koncu tisto, kar resnično šteje, tvoja notranjost, tvoja duša. Duša, ki hrepeni po svobodi in sreči. In prav to misel (po mojem mnenju) pisateljica neverjetno kaže skozi različne situacije, ki so napete, nekatere tudi romantične, vendar se vedno čuti pridih strahu, groze, stresa in v vseh situacijah, ogromnega poguma. Poleg tega se zelo dotakne človeške psihe oz. njegovega odziva na doživete tragedije v življenju. Edino, kar me je na začetku zmedlo, je sistem pisanja oz. skoraj analitična zgradba – torej, da pisateljica kar naprej skače iz preteklosti v sedanjost in obratno, tako da sploh ni poglavij, ampak le dva časovna okvirja. Vendar se tudi tega navadiš in ko se, knjige praktično ne moreš odložiti.
28. junij 2019
Delirium (Trilogija Delirium) (3. del)
Naslov: Rekviem (Requiem)

Avtor: Lauren Oliver
Opis: Poskušali so nas izbrisati iz zgodovine.
A še smo tukaj.
In vsak dan nas je več.

Zdaj aktivna članica upora, se je Lena spremenila. Revolucija je v teku in Lena je v središču dogajanja.
Potem ko je rešila Juliana smrtne kazni, so se ona in njeni prijatelji zatekli v Divjino. A tudi Divjina ni več varen pristan, saj upori potekajo po vsej državi.

Mogoče nas naša čustva pogubljajo.
Mogoče je ljubezen res bolezen in je življenje boljše brez nje.
Ampak mi smo se odločili drugače.
To je dobra stran bega pred zdravilom. Lahko se odločamo.
Lahko se tudi odločimo za napačno stvar.
Ocena: 3.5
Komentar: Mene knjiga ni najbolj prepričala, kljub zanimivosti dogajanja in razvijanju upora- nekaj mi je manjkalo. Mogoče ravno razvada iz prejšnjih dveh knjig, kjer je bilo veliko več romantičnega dogajanja, ki je vse skupaj nekako "poživilo". Med drugim je tudi konec malo čuden, saj imaš občutek kot da obstaja še naslednje poglavje, knjiga ... mogoče je prav to želela pisateljica doseči? Drugače pa super triologija, priporočam
28. junij 2019
Divergent (Razcepljeni) (1. del)
Naslov: Razcepljeni (Divergent)

Avtor: Veronica Roth
Opis: Beatrice Prior je stara 16 let in se nahaja v letih, ko se mora odločiti. Izbere lahko eno izmed petih družbenih skupin - vsaka zagovarja svojo vrednoto. Candor - resnico, Abnegation - nesebičnost, Dauntless - pogum, Amity - ljubezen in Erudite - razum. Na presenečenje vseh se Beatrice odloči, da ne bo ostala s svojo družino in zamenja skupino. Tam o sebi odkrije več kot je vedela prej celo življenje.
Ocena: 5.0
Komentar: Knjiga je enostavno izvrstna. Je mešanica akcije, romance, notranjih bojev (ki so mentalne narave) ter bitke za preživetje. Izredno zanimiva zasnova sveta, v katerem liki živijo - meni se je zelo priljubil prav tako pa tudi Tris in Štirica -> knjiga absolutno prehiti film (sicer ni slab), ampak le-ta stori to kar vsi filmi - izpustijo drobcene podrobnosti, ki razne situacije MOČNO izboljšajo. Skratka -res super
28. junij 2019
Divergent (Razcepljeni) (2. del)
Naslov: Razcepljeni (Insurgent)

Avtor: Veronica Roth
Opis: Ena odločitev vas lahko preoblikuje - ali pa uniči. Ampak vsaka odločitev ima posledice. Tris Prior se mora še naprej truditi rešiti tiste, ki jih ima rada - in tudi njo samo - medtem ko se spopada z vprašanji o žalosti in odpuščanju, pripadnosti in zvestobi, politiki in ljubezni.

Vojna grozi kot spor med skupinami in njihova prepričanja rastejo. V času vojne je treba izbrati strani, pojavljajo se skrivnosti, in izbire postanejo še bolj nepreklicne.
Preoblikovana z lastnimi odločitvami in tudi z žalostjo in krivdo, novih odkritjih in spreminajočih se odnosih, se mora Tris v celoti sprijazniti z njeno Razcepljenestjo, tudi če ne ve, kaj lahko izgubi s tem.
Ocena: 4.0
Komentar: Prva polovica knjige se mi je zdela super, dokler niso nekatere karakterne lastnosti pretehtale v nasprotno. Sebičnost, zelo ozko usmerjeno razmišljanje ter ves čas isti občutek krivde in težnja po združitvi s svojo družino, me ni preveč prepričala ... Zgodba mi je sicer zelo zanimiva in napeta in se bom vsekakor lotila nadaljevanja.
28. junij 2019
Divergent (Razcepljeni) (3. del)
Naslov: Povezani (Allegiant)

Avtor: Veronica Roth
Opis: Kaj, če je ves vaš svet laž?
Kaj če bi eno odkritje vse spremenilo?
Kaj, če zaradi ljubezni in zvestobe naredite stvari, ki jih nikoli ne bi pričakovali?

Družba, razdeljena na ločine, v katero je Tris Prior nekoč verjela se je sesula. In ko se torej pojavi priložnost, da razišče svet mimo njej znanih meja, je Tris pripravljena. Morda bosta izven ograje ona in Tobias našla preprosto novo življenje skupaj, osvobojena zapletenih laži in bolečih spominov.
Ampak ta svet je še bolj zaskrbljujč, kot tisti, ki ga je pustila za sabo. Stara odkritja hitro izgubijo smisel. Nove resnice spremenijo srca tistih, ki jih ljubi.
Ocena: 4.5
Komentar: Čeprav sem potrebovala ogromno volje, da sem se prebila čez prvih 100 strani in sem nad knjigo skoraj obupala, se je splačalo vložiti malo truda in prebiti do konca. Še posebej mi je všeč konec, čeprav se mi zdi Trisina smrt zelo hitra (morda celo nekoliko prenagljena oz. sem dobila občutek, da je pisateljica to naredila iz nekakšne nuje? no, vsaj tako je meni delovalo, ko sem brala tisti 2 strani, ki sta govorili o tem prizoru). Zelo všeč pa mi je, da je prikazan tudi spekter Tobiasa in njegova čustva po Trisini smti - epilog in njegova zadnja stran pa je zame res popoln zaključek vsega skupaj (zadnja stran res povzame pravzaprav bistvo cele triologije).
28. junij 2019
Throne of Glass (0. del)
Naslov: The Assassin's Blade

Avtor: Sarah J. Maas
Opis: Celeana Sardothien je najstrašnejša morilka v njenem kraljestvu. Čeprav dela za vpliven in neusmiljen morilski ceh ne prizanaša nikomur in zaupa le svojemu so-morilcu, Samu. Po Celaninemu spletkarjenju proti njenemu gospodarju, Arobynnu Hamelu, jo on pošlje na misijo v sovražno puščavo. Pri tem se Celeana deluje povesem neodvisno od njegovih želja, kar tudi zamaje njeno zvestobo. Na poti sklepa prijateljstva, ne manjka pa tudi sovražnikov, odkrije pa tudi da do Sama čuti nekaj več kot pa le prijateljstvo. Ampak je ob neizpolnitvi Arobynnovih ukazov tvegala nepredstavljivo kazen zanjo in za Sama, ki ji je stal ob strani. Morala bosta tvegati vse, če želita pobegniti Arobynnovem oklepu – in če jima spodleti, ne bosta izgubila le priložnosti do svobode, ampak tudi njuni življenju ….
Predzgodba Steklenega prestola, ta zbirka 5 novel bralcu ponudi globlji pogled v preteklost bistroumne morilke in njen očarljiv, vendar smrtonosen svet.
Ocena: 5.0
Komentar: Predzgodba oz. knjiga 0 serije Stekleni prestol. Gre za 5 novel, ki so skupaj združene v enotno knjigo, The Assassin's Blade. Le-ta še ni prevedena v slovenščino (vsaj po mojih podatkih), ampak se je kljub temu vredno poglobiti v angleščino in prebrati to mojstrovino, ki vsekakor razjasni in pojasni marsikatero dejanje, lastnost in reakcijo likov v naslednjih knjigah. Mnogi priporočajo, da se The Assassin's Blade prebere pred Steklenim prestolom (1. knjiga) ali pred Dedinjo ognja (3. knjiga). Jaz sem jo prebrala pred Polnočno krono (2. knjiga) in je stvar prav tako funkcionirala.
Skratka v tej knjigi spremljamo Celeano v vsaki noveli, kjer ima vsakič nov cilj. Ti se prepletajo in vplivajo eden na drugega tako kot njene odločitve in dejanja. Pisateljica nam postreže z ogromno napetosti in nepredvidljivih zapletov in preobratov, ki je bralca pustijo odprtih ust. Skoraj vsako predvidevanje tukaj odpove, kar zgodbo naredi še bolj privlačno bralcu in ga napolni z željo po nadaljevanju.
28. junij 2019
Throne of Glass (1. del)
Naslov: Stekleni prestol (Throne of Glass)

Avtor: Sarah J. Maas
Opis: Celaena Sardothien je preživela težko leto zapora. Čeprav je plačana morilka navajena vsega hudega, je za 18-letnico takšna izkušnja prava nočna mora.
Dokler je ne obiščeta princ Dorian in njegov general Chaol ter ji ponudita zanimivo ponudbo. Z bojevanjem si lahko kupi svobodo. Misel, katero je že zdavnaj opustila. Vse kar mora narediti je, da se s 23 drugimi morilci, tatovi in vojaki bori za naslov kraljevega šampijona. Če zmaga, bo za štiri leta dobila službo, plačo, mehko postelje in vse kar si zaželi, po štirih letih pa bo končno svobodna.
Celaena ponudbo sprejme in se kmalu znajde v grozljivem boju. Pa ne zato, ker ne bi bila najboljša, temveč zato, ker nekdo mori udeležence tega boja in to na najbolj okruten možen način.
Ocena: 5.0
Komentar: Fantazijska zgodba, ki v ospredje postavi glavno junakinjo oz. poklicno morilko. Pripovedovanje v tretji osebi celi zgodbi doda neverjetno vrednost, saj lahko zgodbo opazujemo iz različnih oči, ki imajo vsaka svoja razmišljanja. Liki so (vsaj meni) zelo všečni in knjige kar nisem mogla spustiti iz rok. Stekleni prestol je sicer 1. knjiga v zbirki, ampak obstaja tudi 5 novel združenih v The Assassin's Blade (prvotno eknjiga, po mojih podatkih še ni prevedena v slovenščino), ki opisuje dogajanja pred Endovierjem. Pisateljica je te novele oz. zbirko uvrstila kot 0 knjiga (torej pred knjiga/ zgodba 1. knjige – Steklenega prestola). Knjiga VSEKAKOR vredna branja.
28. junij 2019
Throne of Glass (2. del)
Naslov: Polnočna krona (Crown of Midnight)

Avtor: Sarah J. Maas
Ocena: 5.0
Komentar: Napeta zgodba, ki bralca ves čas drži v negotovosti in ga spodbuja k neprestanem razmišljanju o dogodkih njihovem morebitnem zaključku. Skupaj z izjemno zastavljenimi liki, nam pisateljica postreže z nepredvidljivimi obrati, ki bralca pustijo povsem šokiranega in brez besed. Dežela polna zatrte magije in čarobnosti, kljub svoji krinki povsem normalne srednjeveške države, bralcu vedno znova dopoveduje, da ni to za kar se izdaja ter da obstaja nekaj več. Ljubezen, akcija, maščevanje, impulzivnost, spletke in prijateljstvo so tiste prvine, ki so me popolnoma potopile v Celeanin svet in me zasužnjile v hrepenenje po nadaljevanju njene zgodbe in usode.
28. junij 2019
Throne of Glass (3.del)
Naslov: Dedinja ognja (Heir of Fire)

Avtor: Sarah J. Maas
Ocena: 5.0
Komentar: Knjiga, ki bralca potegne v svoj svet - svet, kjer se bralec zlije z zgodbo in postane del nje. Kljub neobetavnemu začetku, se splača prebiti skozi prvih 50 strani, saj je srce te knjige mnogo večje in skrivnostnejše kot sprva pokaže njeno borno telo. Preseneča me, da me je knjiga navdušila kljub občutno manjšemu delu romantike in večjemu delu akcije ter pravih, časti vrednih čustev, ki se močno dotaknejo tudi bralca. Res izjemna knjiga, priporočam!
26. julij 2019
Throne of Glass (4.del)
Naslov knjige: Kraljica senc (Queen of Shadows)
Slika naslovne platnice:

Avtor: Sarah J. Maas
Ocena: 5.0
Komentar: Ko že misliš, da zgodba in junaki ne morejo biti še boljši, še zanimivejši, je tu ta knjiga, ki dokaže ravno nasprotje. Na trenutke misliš, da je ti je vse jasno kot beli dan, ampak že v naslednjih prebranih straneh ugotoviš, da ti ni NIČ jasno. Ogromno ti. ''plot twistov'' kar zgodbo naredi še boljšo, še zanimivejšo.
10. avgust 2019
Throne of Glass (5.del)
Naslov knjige: Empire of Storms

Avtor: Sarah J. Maas
Ocena: 5.0
Komentar: A M A Z I N G. Ogromno, ogoromno napetosti, pričakovanj o uspehu in življenjsko pomembnih bitk; zgodba o vztrajanju in pogumu, ki ga žene ljubezen do svoje domovine in svojih bližnjih - kjer njihova cena za svobodo in življenje neobstaja. Konec zgodbe je bil zame zelo pretresljiv, ampak kljub temu ob branju nisem nehala dobivati kurje polti ob spoznanjih oz. ko nisem mogla priti k sebi in se spomniti, kako jim je vse to uspelo. Skratka NEPRECENLJIV del zbirke Throne of Glass.
10. avgust 2019
Throne of Glass (6. del)
Naslov: Tower of Dawn

Avtor: Sarah J. Maas
Opis: Chaol Westfall in Nesryn Faliq prispeta v svetleče mesto Antike, da bi sklenila zavezništvo Kanom Južnega kontinenta, čigar ogromna vojska je zadnje upanje za Erileo. Ampak to njun edini namen: najti želita tudi legendarni Stolp Cesme zaradi ran, ki jih je Chaol dobil v Rtftholdu.
Po doživetih grozotah v otroštvu Yrene Towers nima želje pomgati mlademu adarlanškemu lordu, naj se sam pozdravi. Vendar je dala prisego, da bo pomagala ljudem v stiski - zato bo to prisego tudi držala. Ampak Lord Westfall nosi s sabo temo iz njegove preteklosti; Yrene kmalu ugotovi, da bo lahko zajela njiju oba.
In globoko v sencah oddaljenih gora, kjer bojevniki letijo na mogočnihrukih, dolgo čakan odgovor drema. Ti odgovori lahko ponudijo njihovemu svetu možnost preživetja - ali pa jih vse pogobijo.
Ocena: 5.0
Komentar: Knjiga se je prvih 100 strani zelo vlekla - to je gotovo zaradi tega, ker vstopiš čisto v nov svet, ki ga nisi vajen iz prejšnjih knjig. So nove osebe, nova mesta, nove spletke - skratka ogromno novosti, ki potrebujejo svoj čas, da se usidrajo v bralčev um. Vendar ko se ta knjiga ne postane niti malo slabša od svojih predhodnic, mogoče celo bolj razgibana in zanimiva. Če mi je bilo na začetku žal, da sem jo prijela v roke, mi zdaj gotovo ni.
28. avgust 2019
Naslov knjige: Hamlet

Avtor: William Shakespeare
Ocena: 3.5
Komentar: Težje branje ene izmed svetovnih klasik zaradi vezane besede (drama je pisana v verzih). Na trenutke celo zares zabavna in polna humorja, vendar večino časa zamorjena in polna dolgih monologov, ki na koncu nimajo ne repa ne glave.
11. oktober 2019
Naslov: Oštrigeca
Slika naslovne platnice:
Avtor: Marjan Tomšič
Opis: Potepuh Boškin se opoteka ob poti in se jezi na baburo Štafuro, ker naj bi mu ukradla rep, za katerega sploh ni prepričan, ali ga je imel ali ne. Potuje po Istrskih poteh in vaseh ter dobrosrčno pomaga prebivalcem. Ima čarobne sposobnosti, s katerimi zdravi ali kako drugače pomaga ljudem in jih varuje pred Štafuro. Na svoji poti sreča mnogo čudežnih bitij, doživi marsikaj magičnega.
Ocena: 3.0
Komentar: Zelo težko branje, ne pomnim, kdaj sem se tako trudila, da bi prebrala odstavek za odstavkom. Izjemno težko branje, ki vsebuje ogromno narečnih besed, nepovezanosti in bralec popolnoma izgubi rdečo nit zgodbe. Pri tem gotovo ne pomaga nečlenjenost besedila na poglavja, ki bi bila nujno potrebna.
12. november 2019
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani