u82298
u82298
Živali so del našega okolja, zato se mi že zaradi splošne razgledanosti in obzirnosti zdi nujno, da imamo do njih ustrezen odnos. Ni treba, da jih imamo radi, spoštovanje pa si nedvomno zaslužijo.

Četudi nismo njihovi lastniki, jih morda videvamo vsakodnevno na cesti, pri znancih, zato menim, da je nujno, da se otresemo nekaterih predsodkov, povezanih z njimi.

Več navodil za konkretno oskrbo mačk najdete na spletu in v knjigah, želim se osredotočiti na to, o čemer se piše premalo. Torej, osnova ustreznega odnosa do mačk je opustitev predsodkov, ki veljajo v zvezi s temi lepimi živalmi.
Priljubljeni predsodki pri mačkah:
- Mačke imajo sedem življenj. Ali devet, odvisno, katero pravljično število nam je bolj všeč. Posledica takšnega mišljenja je, da kar 85 % mačk v Sloveniji zaradi bolezni, poškodb, predvsem pa človeške krivičnosti ne dočaka niti prvega leta starosti. Ker živi 15 do 20 let, si lahko mislite, kako zgroženi bi bili ljudje, če isti odstotek ljudi ne bi dočakal denimo 5. leta starosti?
.mucaPri tem si ljudje ne zmorejo predstavljati, kako grozni se zdimo mački, če nas ne pozna, smo nekajkrat večji od nje, se ji približujemo, z roko sežemo proti njej … Kako naj ve, da imamo dober namen, še posebej, če je že pred nami imela z ljudmi slabe izkušnje? To, da najprej otrpne, je le del obrambe. Žival ne more biti hinavska, saj nima razuma, ravna lahko le nagonsko.

Pravilno rokovanje z muco je, da so naše kretnje previdnejše, da nismo vsiljivi in se muci ne približamo, saj nam jasno kaže, da tega ne želi, le razumeti jo je treba. Četudi nam dopusti, da se je dotaknemo, raje pustimo, da nas najprej povoha.

drevo- Mačke so samotarske. V resnici je le redko tako. Nekatere mačke so samotarke po značaju, druge so takšne postale zaradi slabih izkušenj. Vendar pa je večina mačk zelo družabnih bitij. Zelo koristno je bivanje z drugo mačko, če to ni mogoče, pa z drugo živaljo.

V nasprotju s splošnim prepričanjem se lahko dobro razumejo s psi in ptiči, denimo papigami. Ker jim ljudje ne moremo dati vsega, kar potrebujejo (denimo vzajemno umivanje muc, način igre) jim omogočimo to družbo, še posebej, če nas velikokrat ni doma. Tako bodo lažje prenašale samoto, mi pa bomo imeli z njimi še več veselja.
- Mačke odlično vidijo v temi. O tem so različna mnenja. Mačka ima nedvomno solidno razvit vid, vendar je njeno glavno čutilo voh. Dopuščajmo jim ovohavanje. Ovohavajo lastnika, druge živali, predmete, vonj, ki jim je neznan, jih lahko odvrne od človeka ali nove igrače. Tudi med sabo se mačke veliko ovohavajo.
Lastniki mačk zagotovo vedo, da pri tem mačka včasih odpre gobček – v gobčku ima na nebu tako imenovani Jacobsonov organ, s katerim zaznava feromone, spolne vonjave. Tudi zaradi vonja imajo mačke rade baldrijan in mačjo travo, ki je predvsem odlično prehransko dopolnilo, saj preprečuje in odpravlja prebavne težave mačk.

lov- Mačke pijejo mleko. Mleko za večino mačk ni ustrezna hrana, saj povzroča drisko in s tem posledično dehidracijo, kar je lahko še posebej nevarno za prostoživeče mačke. Tudi ostanki človeške hrane, sladkarije ter nekvalitetna hrana za mačke niso ustrezna hrana, saj povzročajo težave z zobmi, ledvicami ter jetri. Tako se škrtost ter razvajanje ne izplačajo, saj bodo potem toliko višji stroški za veterinarja, stalno prosjačenje pa lahko postane tudi nadležno.

- Mačka prede le, ko ji je lepo. Ta predsodek je le delno resničen – mačka lahko prede tudi, ko je bolna ali v stiski. Predenje takrat je sicer nekoliko drugačno, takrat se muca s predenjem hoče pomiriti, zmanjšati svoj strah in bolečino. Lahko predejo med porodom, pred smrtjo … Poleg domače mačke predejo tudi nekatere divje, denimo pume, predvsem tiste, ki ne znajo rjoveti.
- Mačka mora imeti svojo svobodo. Ta mit je morda najbolj zakoreninjen v ljudeh. Po splošnem prepričanju mačka ne more živeti le v hiši ali stanovanju, treba jo je spuščati ven, ker potrebuje svobodo …

Resnično obstajajo muce, za katere je bivanje med štirimi stenami nemogoče, a za večino muc se ve, da bivanje zunaj ni stvar potrebe, temveč navade.

Kakšna je cena te mačje svobode? Če spuščate mačko ven, tvegate, da jo povozi avto, da dobi razne bolezni in zajedavce, ki jih v primeru, če bi bivala le v stanovanju, ne bi dobila. Hudobije ljudi, ki jo izkazujejo preko streljanja, zastrupljanja mačk, raje ne bi posebej opisovala. Mačke pa povzročajo tudi škodo v okolju, saj lovijo živali, denimo ptice, tudi zaščitene vrste ptic.
mucČe smo odgovorni lastniki, se bomo zavedali, da imajo tudi druge živali pravico do kakovostnega življenja, ne le naša muca, pa tudi tega, da smo kot lastniki odgovorni zanjo, da moramo nadzorovati njeno gibanje ter skrbeti za njeno zdravje. S tem, da bo muca navajena bivati le v stanovanju ali hiši, se bomo izognili sporom s sosedi. Znano je, koliko živali umre le zato, ker jih pobijejo sosedje zaradi iztrebkov na gredicah …

Mačka bo srečna tudi, če bo bivala le v stanovanju, poskrbeti morate le, da bo imela družbo, igrače, praskalnik ali drug predmet za brušenje krempljev …

Ljudje so pri teh prepričanjih precej trdovratni. Pri tem pa je zanimivo, da isti zagovorniki »mačje svobode« nimajo prav nobenih pomislekov, ko trpajo ribice in papige v premajhne akvarije in kletke.

Sama imam začasno mačkona, starega dve leti, ki mu iščem novi dom, saj ga je prejšnja lastnica zavrgla. Bil je vajen bivanja zunaj, sedaj pa se je brez težav navadil bivanja le v stanovanju. Zanj svoboda ni to, da lahko hodi kjerkoli mu poželi srce, zanj sta svoboda varnost in hrana.
Tukaj bom govorila o mačkah
15. junij 2013
next
15. junij 2013
u82298
u82298
Opis

Domača mačka je nastala z udomačitvijo divje mačke pred 5000 leti. Male mačke, med katere spadajo domače mačke, za razliko od velikih mačk ne morejo rjoveti, a lahko mijavkajo in predejo.

Ena od značilnosti mačk je, da nikoli ne padejo na hrbet. To je zato, ker se lahko v zraku zasučejo s hrbta na trebuh v manj kot v dveh sekundah (1,6 s). K temu ogromno pripomore zelo razvit vestibularni aparat (čutilo za ravnotežje), ki bi ga po učinkovitosti lahko primerjali z giroskopom. Poleg tega razkorači noge, da s tem zveča zračni upor, zgradba njene hrbtenice, ki deluje kot vzmet, pa poskrbi, da je padec čimbolj ublažen. Tako so najpogostejše poškodbe, kadar do njih sploh pride, poškodbe spodnjega dela telesa in nog. Zanimivo pa je, da se mačke redkeje poškodujejo pri večjih višinah, saj imajo tako dovolj časa, da se odzovejo.
(šest tednov stara mačka)
Šest tednov stara mačka

Mačke so predvsem nočne živali, zato imajo tudi dobro razvite oči, s katerimi lažje vidijo v temi. Mačje oči so namreč kar precej velike, da v temi lahko zajamejo več svetlobe. Obrnjene so naprej, da lahko na nočnem pohodu sprejmejo velike količine svetlobe. Položaj oči mačkam omogoča, da lahko zelo dobro ocenijo globino in razdaljo. To jim pride zelo prav pri lovu. Njihov vidni kot je 85°.

Kot odličen lovec mora imeti mačka tudi zelo razvit sluh in voh. Mačke slišijo za dve oktavi višje tone kot ljudje. Zaznavajo namreč tudi ultrazvočna valovanja do 60.000 Hz, medtem pa nizke tone slišijo slabše.

V temi mačkam pri izogibanju oviram pomagajo tudi občutljivi brki. Njihove tipalne dlake (vibrisi) imajo približno 200 živčnih vlaken in tako delujejo kot nekakšen radarski sistem in jim pomagajo pri izogibanju oviram.

Poznamo dolgodlake in kratkodlake pasme mačk. Dolžina dlake predstavlja kvalitativno lastnost za uvrščanje pasem.

Mačke imajo po navadi okoli maja 2-4 mladiče, ki jih namestijo na najbolj udobno in skrito mesto, ki ga najdejo. Mačke skrbijo tudi za mladiče, ki niso njihovi.
Dolžina dlake
Norveška gozdna mačka, dolgodlaka pasma
Egipčanska mau mačka, kratkodlaka pasma

Do pred kratkim neznan gen, ki določa dolžino dlake je bil označen kot lokus L z dominantnim alelom L, ki določa kratko dlako, in recesivnim alelom l, ki določa dolgo dlako. Tako imajo dolgodlake mačke alela l/l – npr. pasme somalijka, perzijka, maine coon, norveška gozdna mačka. Kratkodlake pa imajo alela L/L ali L/l – npr. pasme abesinka, egipčanska mau, orientalka.

V analizah so raziskali mačji gen FGF5 (fibroblastni rastni faktor 5) kot možnega povzročitelja variabilnosti dolžine dlake pri mačkah. Uporabili so genomsko sekvenco samice abesinke, ki spada med kratkodlake pasme. Analize so izvajali na eksonu 1 in eksonu 3. Analizirali so več skupin mačk glede na njihov rodovnik, fenotip dlake ter tudi križance med kratkodlakimi in dolgodlakimi mačkami. Za ugotavljanje mutacij gena so uporabljali računalniška programa, ki sta iskala spremembe aminokislin in njihov možen vpliv na fenotip dlake. Našli so štiri mutacije gena FGF5, ki povzročajo spremembe aminokislin, delujejo kot stop kodoni, ena mutacija pa se je izkazala kot naravna varianta tega gena.

Z identifikacijo mutacij FGF5 v tej raziskavi so mačke postale tretja vrsta sesalcev, ki imajo opisano asociacijo med fenotipom dolžine dlake in polimorfizmom gena FGF5. Genotipizacija FGF5 udomačenih mačk bo pomagala vzrediteljem mačk pri določanju prenašalcev recesivnega alela l za dolgo dlako.
Mačke skozi zgodovino
Slovenian black cat.jpg

V pozni egipčanski dobi je boginja Bastet spremenila svojo podobo. Do takrat so jo namreč upodabljali kot žensko z mačjo glavo, v poznejšem obdobju pa so jo prikazovali kot mačko v celoti. Za Egipčane je bila podoba milosti in bogov, zato so tudi mačke po božje častili. Če je kdo poškodoval mačko, je bil za to strogo kaznovan. V bogatih družinah so jih krasili z nakitom, ko pa je mačka umrla naravne smrti so jo mumificirali in pokopali v sarkofagu v njeni naravni obliki.
Mačke so častili tudi na Kitajskem, kjer so verjeli, da lahko iz mačjih oči napovedujejo čas.

V Evropo so mačke prišle okoli leta 100 pr. n. št., in sicer na Apeninski polotok, od koder so se pozneje razširile po vsej Evropi.
15. junij 2013
next, sem se že nekaj naučila novega
15. junij 2013
u82298
u82298
povsabi še koga
P.S. hitro bereš
15. junij 2013
sem že eno mojo prijateljico povabila!
15. junij 2013
u63177
u63177
Rada imam mačke, ampak raje imam bele dihurje
01. julij 2013
neeext
05. julij 2013
u123401
u123401
next
18. julij 2013
u82298
u82298
Zdrava hrana za mačke

Zdravje, videz in počutje mačke so odvisni od uravnotežene prehrane, zato smo s strokovnjakom za male živali obiskali našo bralko Nušo Knez, lastnico šestih mačk, ki želi svojim ljubljenkam najboljše. Med njunim pogovorom smo izvedeli, kakšna hrana je za mačke zdrava, česa jim ne smemo ponuditi in kako njihovo prehrano prilagoditi v vročih poletnih mesecih.
Peter Krebs iz trgovine za male živali Tukano pri prehrani mačk v prvi vrsti poudarja, da je mačka pravi mesojed, ki v svoji prehrani vsakodnevno potrebuje beljakovine živalskega izvora. Njen dnevni obrok mora vsebovati še maščobe, ogljikove hidrate, vitamine in minerale, zato priporoča, da mačkam kupujete kakovostno hrano, saj uravnoteženega obroka doma ne morete pripraviti. Tako imate lastniki mačk na voljo tri načine prehranjevanja mačk. Lahko jim ponudite brikete, mokro hrano ali srednje mokro mehko hrano.

Najpomembnejše so beljakovine živalskega izvora

Za razliko od vseh drugih sesalcev so mačke pravi mesojedi, zato je treba izbrati hrano, ki vsebuje dovolj beljakovin živalskega izvora. V njih so določene aminokisline, ki so v mačjem telesu nujno potrebne za rast in obnavljanje telesnih tkiv.

Primerna mačja hrana mora tako vsebovati najmanj 25 do 30 odstotkov beljakovin živalskega izvora.

Ustrezna hrana mačk poleti

Briketi so primerni za hranjenje predvsem zato, ker mačkam pomagajo čistiti zobe in se ne pokvarijo tako hitro kot odprta mokra hrana. Strokovnjak pa opozori, da se lahko v tem primeru zgodi, da mačka zaužije premalo vode. »Nekatere študije pravijo, da so lahko posledica tega ledvični kamni pri mačkah, zato posebej poleti hranimo tudi z mokro hrano,« pojasnjuje Krebs. Zato Nušinim mačkam pripravi obrok iz suhe in mokre hrane. »Briketi bodo pomagali pri čiščenju zob, medtem ko bodo mačke z mokro hrano že zaužile nekaj vode,« pove.

Pri hranjenju mačk z mokro hrano je poleti treba paziti, da hrana ne ostaja v posodici, saj se v poletni vročini hitreje pokvari. Vsekakor je treba skrbeti, da ima mačka vedno na voljo svežo in čisto vodo. Tudi ta se lahko pokvari, zato posodico občasno operite, vodo pa menjavajte redno.Mačke potrebujejo uravnoteženo prehrano, ki mora vsebovati predvsem dovolj beljakovin.
Odmerjanje obrokov

Odrasli mački zadostujeta dva večja obroka dnevno, medtem ko določene pasme zaradi večje aktivnosti potrebujejo več obrokov. V tem primeru jim je treba nastaviti posodico s suho hrano, ki je vedno na voljo, vendar pri tem pazite, da mačka ne bo imela prevelike telesne teže. Breje mačke in mačke, ki dojijo, potrebujejo več obrokov dnevno, to je tri do pet obrokov na dan.

Mačji mladič potrebuje dnevno tudi štirikrat toliko energije na enoto teže kot odrasla mačka. Ponudite mu več obrokov dnevno (pet do šest na dan), saj v redkejših obrokih zaradi majhnosti želodčka ne more zaužiti dovolj hrane.

Pogoste napake pri hranjenju mačk

Veliko lastnikov mačk svojim ljubljenkam ponuja kravje mleko, kar je za njih škodljivo. Večina mačk namreč ne more prebaviti mlečnega sladkorja, ki ga to vsebuje, kar jim povzroča drisko. Če ga vseeno želite vaši kosmatinki ponuditi, v trgovini za male živali poiščite posebno mleko za mačke.

Strokovnjak še opozarja, da mora biti hrana za mačke kuhana. Za njih je škodljivo, če jim ponudite surovo ribo, saj ta vsebuje encim, ki uničuje vitamin B1, katerega pomanjkanje lahko povzroči hude spremembe na živčevju. Prav tako je treba skuhati meso in drobovino, kar jim ponudimo le občasno.

Posebno pozorni bodite, če jim ponudite jetra, saj ta vsebujejo veliko vitamina A, ki lahko pri mački povzroči hipervitaminozo. Ne ponujajte jim niti surovih jajc, saj te vsebujejo snov avidin, ki spremeni vitamin biotin na način, da ga mačka ne more izkoristiti. To vodi do pojava suhe kože, ki se lušči, dlaka pa izgubi lesk.

Mačkam ne ponujajte niti pasje hrane, saj vsebuje premalo beljakovin, niti začinjene človeške hrane ali perutninskih kosti.

Priboljški

Vsaka mačka mora dobiti vsak en obrok industrijsko pripravljene hrane, ki ji zagotavlja osnovna hranila za zdrav razvoj. Če želite mački dodati priboljšek, ki ga pripravite sami, naj so to kuhano meso, jajca ali ribe.

V primeru, da mora vaša mačka dobiti zdravilo ali vitamine, ki jih je predpisal veterinar, pa tega noče zaužiti, si lahko pomagate s priboljškov v obliki gela, ki ga zlijete čez zdravilo.

Previdni bodite pri dajanju priboljškov, ki vsebujejo vitamine ali minerale, saj lahko ti povzročijo, da mačka ob že uravnoteženi redni prehrani zboli za hipervitaminozo.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS Hvala ker berete
18. julij 2013
u123401
u123401
Neextt
18. julij 2013
u149693
u149693
next
16. september 2013
u82298
u82298
Niti mačke niso varne pred njimi
Alergija, ki velja za eno najbolj pogostih preobčutljivostnih motenj, je lahko zelo nadležna, povzroča neprijetne težave in lahko močno poslabša kvaliteto življenja ne samo ljudi, pač pa tudi naših štirinožnih prijateljev. Če imate doma mačko, bodite pozorni na simptome, ki lahko pomenijo alergijo bodisi na hrano, zajedavce ali na snovi iz okolice.Najpogosteje gre za alergijo na hrano ali določeno sestavino.Pri odpravljanju težav zaradi alergij je zelo pomembno, da je lastnik vztrajen in dosleden.
Če ste tudi vi eden izmed številnih nesrečnežev, ki trpijo za katero od alergij, potem veste, kako zna biti zadeva neprijetna. In lahko verjamete, da je neprijetna tudi za naše hišne ljubljenčke. Pri mačkah se recimo lahko pojavi alergija na hrano ali določeno snov v hrani, največkrat so to beljakovine.

Kot najpogostejše alergene strokovnjaki navajajo govedino in kravje mleko, ki naj bi bila vzrok preobčutljivosti pri kar 80 odstotkov mačk, potem piščančje meso in ribe, svinjino, mlečne izdelke in jajca, konec koncev pa tudi koruzo pšenico in sojo. Poleg hrane so alergije pri mačkah lahko povezane tudi s snovmi iz okolja, tu lahko omenimo predvsem prah, travo, plevel, plesen in razne kemikalije, torej podobno kot pri človeku, v nekaterih primerih pa lahko pride tudi do alergij, povezanih z bolhami in ostalimi zajedavci ter njihovimi toksini.

Kateri simptomi največkrat kažejo na alergijo?

Največ alergij se pri mačkah pozna na koži. Ta je ob stiku z določenim alergenom razdražena, pordela, lahko tudi lisasta in predvsem srbeča. Ker se zato mačka na prizadetih delih praska ali grizlja, kožo še dodatno poškoduje in posledično ji tam izpadejo ali se ji polomijo dlake. Če torej pri svojem mačjem ljubljenčku opazite brezdlačna mesta, je zelo verjetno, da gre za posledico alergije, prav tako če ima vneta in srbeča ušesa. Poleg sprememb na koži lahko alergije povzročijo prebavne motnje kot so pogoste driske, sluz v blatu, pogosti vetrovi ali bruhanje, ter težave z dihali, torej kihanje, kašelj ter izcedek iz nosu. Če se simptomi pojavljajo le določene mesece v letu, je alergija najverjetneje povezana s spremembami v naravi, ki jih prinaša določen letni čas (cvetni prah), kadar pa se težave pojavljajo skozi vse leto enako intenzivno, vzrok tiči v okolju, v katerem se mačka giblje, ali hrani, ki jo uživa. V vsakem primeru je najbolje, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo opravil določene teste, vam dal ustrezne napotke in vašemu ljubljenčku po potrebi predpisal primerno terapijo.

Kako zdravimo alergije pri mačkah?

Veterinar bo torej po pregledu in pogovoru z vami ugotovil, katera alergija pesti vašega mačka ter terapijo prilagodil težavam. Seveda je najpomembnejše najti alergen, ki povzroča nevšečnosti in ga kolikor se le da izolirati od ljubljenčka, kar pa je zelo težko. Kadar gre za alergijo na hrano, veterinar ponavadi svetuje posebno večmesečno dieto, pri kateri gre za izključevanje prehranskih dejavnikov. Omenjena dieta je zelo težavna za lastnika, predvsem če se je maček navajen potepati naokoli, kjer lahko pride v stik s hrano, ki je sicer ne bi smel uživati. V primeru kožnih težav pri mačkah ponavadi pomagajo ustrezni šamponi, mazila, razkužila ali druga zdravila, ki jih priporoči ali predpiše veterinar ter zaščita pred zajedavci. Proces iskanja vzrokov in odpravljanja težav je zelo dolgotrajen in zahteva nenehno sodelovanje med lastnikom in veterinarjem, predvsem pa doslednost.
Alergija se pri mačkah lahko odraža v obliki kožnih težav, težav z dihali ali prebavnih motenj.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS Hvala ker berete
16. september 2013
neext
16. september 2013
u149693
u149693
nxt
16. september 2013
u123401
u123401
nextt
20. september 2013
u82298
u82298
next dobite ju3
20. september 2013
neext
20. september 2013
Laurel♫♪
Laurel♫♪
Next
22. september 2013
u123401
u123401
neext
22. september 2013
Pozravljeni,

Razmišljam o ustanovitvi vzrejališča za pasemske mačke z rodovnikom.

Ali mi lahko nekdo naredi približni breakdown stroškov?
- registracija vzrejališča; =? €
- včlanitev v eno izmed slovenskih felinoloških društev; =? €
- sam nakup (itak); =? €
- pridobivanje obvezne dokumentacije (rodovnik, potrdila, ..); =? €
- povezane aktivnosti (cepljenja, veterinarski pregledi, ekg srca, ...); =? €

Hvala za odgovor in LP
26. maj 2019
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani