Hej :')

Profil na igrah123 sem si ustvarila zato, ker nočem, da kdo ponavlja "moje" napake. Nisem zdravnica ali posebej izšolana na področju hrane, hujšanja itd… tudi 100 let izkušenj nimam za sabo - imam jih toliko, da vem o čem govorim.
Zadnje čase je debelost vedno bolj pogosta po svetu in ljudje ne vemo kako bi se spopadli z njo. Posebej težko se z njo spoprijemajo najstniki (oboji – dekleta in fantje) in prav zato sem se odločila, da pišem o tem.
Tudi sama sem imela ogromno težav s svojim telesom (še vedno delam na tem), zato vem kako je, ko si "debel".
Najprej bi rada, da smo si na jasnem. Obstaja več vrst debelosti:

1.) MEDICINSKO PREDEBELI LJUDJE – takšnim na žalost ne morem dosti pomagati, ker je to navsezadnje le področje za specialiste.
2.) Človek je "buckast" oz. "ima MOČNO POSTAVO" – takšna sem bila jaz, ampak več o tem kasneje.
3.) NEKAJ KILOGRAMOV PREVEČ – malce špeha ne škodi, ampak nekaterim ni všeč, zato se odločijo za hujšanje.
4.) DEBELOST V GLAVI kot ji rečem jaz. To so večinoma dekleta, ki niso debela, a trdijo drugače. Tista, ki res tako mislijo in potrebujejo pomoč (anoreksija, bulimija …), ali tista, ki "iščejo pozornost".

Ker nisem vedela s čim naj začnem, bom povedala nekaj o sebi.

Od nekdaj sem bila buckasta. Imela sem napihnjena lica, "zalite prstke" in vse kar je o debelem za povedati. Kot otroka me to seveda ni motilo, kaj sem pa vedela kaj je debelost. Imela sem srečo, da se v osnovni šoli niso dosti norčevali iz mene – bile so izjeme, a niso omembe vredne. Poleg tega prihajam z vasi kjer vsak pozna vsakega in šola je bila majhna. Do šestega razreda sem svoje kilograme pač nosila s seboj in vseeno mi je bilo, kako sem videti.
Dokler nisem v sedmem razredu za rojstni da dobila darilo, ki me je popolnoma vrglo iz tira.
Poleg čokolade milke je bil velik magnet za na hladilnik. Na sliki je bil povodni konj in veš, kaj je pisalo zraven?

O BOG, ČE ME NE MOREŠ NAREDITI SUHE, NAREDI VSAJ MOJE PRIJATELJE DEBELE!

Takrat se je vse skupaj nekako začelo. Sredi noči sem se gledala v ogledalu in ves čas sem imela pred očmi povodnega konja. Sem res taka? Me tako vidijo?
Začela sem paziti kaj oblečem – nobenih oprijetih hlač ali majic, bog ne daj, da bi bila poleti v majici brez rokavov. Kratke hlače sem še oblekla, saj se mi je zdelo, da imam kar v redu noge.
Sovražila sem razredna slikanja. Mama me je vedno lepo oblekla in mi govorila da sem super, sama pa se nisem počutila tako. In fotografije so se strinjale z mano.In ne misliti, da sem bila tiste vrste otrok, ki cele dneve preleži na kavču pred televizijo ali za računalnikom. Pravzaprav sem 8 let trenirala rokomet (od 1. do 8. razreda). Z ekipo sem bila močno povezana in ko sem jo (iz osebnih razlogov) v devetem razredu zapustila, je bila to le še češnja na vrhu smetane za moje telo. Ekipo sem pogrešala in včasih, ko sem hodila na njihove tekme, sem jokala. Zaradi tega se je mama drla name in mi govorila naj sploh ne hodim gledat, če sem taka cmera. Kaj pa je ona vedela? Saj se nikoli v življenju ni ukvarjala s športom!!! Začele so se še težave doma - vedno slabše sem se razumela z mamo. Ni me poslušala, iz službe je prišla živčna in … saj vsi veste kako je, ko se nate spravi razjarjen starš, kajne? Pogovarjala sem se z očetom, ampak kot moški mi ni znal svetovati. Rekel je, da to ni njegovo področje. No, zaradi vsega tega me je napadel stres. Plus, ker nisem več trenirala, sem se zredila za dodatnih 10 kg. Ko sem videla številko – 80,3 – me je skoraj kap. Bila sem na zdravniškem pregledu, saj sem se ravno vpisala k nogometu (trenirala sem ga leto dni in pustila zaradi poškodbe). Zdravnik mi je rekel, da sem debela. Pff. Saj to že vem, sem pomislila. Ko pa mi je povedal KOLIKO debela … sem spet imela centrifugo v glavi.
Ta pregled je bil enkrat v začetku septembra 2013, ravno, ko sem šla v srednjo šolo.
In, ta srednja šola … ježeš.
Ljubljana. Vsi so se mi zdeli tako čudoviti. Fizično mislim. Vse sošolke so bile noro dobro oblečene. In noro suhe. Zares sem se počutila kot povodni konj. V dijaškem domu sem imela cimro, ki ni bila debela – spada v tisto kategorijo z NEKA KILOGRAMOV PREVEČ. Imela je debelejše noge od mene, ampak zavidala sem ji vitek pas in roke. Tudi ona je imela 80 kg in bila sem res ljubosumna. Delalaje tak kraval da hoče shujšati, vse v meni pa je vpilo: PA POGLEJ MENE!!!
No, enkrat sem jo vprašala če ve za kakšno dobro dieto. In kaj mi je odgovorila? MANJ ŽRI, VEČ GIBAJ.
Okej, sem si mislila. To lahko naredim. In sem začela. Tekla sem skoraj vsak dan, če je bil dež/sneg sem delala počepe, trebušnjake in podobne vaje. Jedla sem malo – zjutraj košček (ampak res majhen, mini košček)kruha z viki kremo. Potem nisem jedla nič do 16:00 ko je bilo kosilo v dijaškem – pa še takrat sem pojedla malo (noro sem se izogibala kruhu in krompirju – torej sta mi ostala solata+meso). In večerja? Včasih ja, včasih ne.
Mama je doma opazila, da je z mano nekaj narobe. In letos, 12. aprila me je postavila na tehtnico.
Pokazalo je 73,5.
Izračunali sva. 80,3 – 73,5 = 6,8 kg
»Toliko?« se je ona čudila. Jaz pa sem se zvečer spet gledala v ogledalo in se vprašala: »SAMO toliko?«
Toliko truda sem vložila v vso to stvar in je šlo z mene samo 6 kilogramov?! Pa saj nisem jedla! Saj sem tekla!
No, mama je opazila tudi, da imam pogoste glavobole. Večinoma sem se pretvarjala da se mi samo spi in sem potem vzela tableto na skrivaj. Pa ni pomagala.
Imela sem probleme s prebavo. Včasih nisem šla na WC na "ta večjo potrebo" tudi po 4 dni. Bolel me je trebuh, bilo mi je slabo, nisem mogla spati, bil sem utrujna. Sredi pouka me je zmanjkovalo – še posebej pri slovenščini, ko smo imeli blok ure in je učiteljica dolgo razlagala. Kar lezla sem skupaj za mizo. Zjutraj ko sem vstala, je bila po navadi prva misel: Komaj čakam spat. In res, komaj sem čakala večere, samo da bi šla lahko v posteljo. In ko sem se lahko zvlekla vanjo, nisem mogla zaspati, ali pa sem se zbujala po 10x na noč.
Nazadnje sem doma skoraj "padla skupaj" bi se reklo. Takrat je mama videla, da je treba nekaj narediti. Spoznala je gospo, ki ji bom hvaležna do konca življenja in z njeno pomočjo še zdaj uspešno hujšam, a na zdrav način.
Z njenimi nasveti sem v dobrih treh mesecih izgubila še nekaj dodatnih kilogramov in verjemite, nočem jih najti nikoli več.

Toliko o moji vojni s kilogrami, ki še ni čisto končana, saj še vedno delam na sebi (še vedno nisem suhica, ampak nikoli nisem želela biti – rada bi obdržala nekaj oblin, če lahko tako rečem).

Zdaj se začne to, kar sem resnično nameravala, a če nihče ne bo bral te teme, potem ne bom pisala v prazno. Že en bralec je dovolj, da nadaljujem. Tudi če je koga slučajno sram, ali ima kakšen drugi razlog da želi ostati anonimen, naj mi pač piše v sporočila.

Potrudila se bom odgovoriti na vsa vprašanja, še posebej zdaj ko so počitnice. Pišite mi svoje izkušnje, težave, dvome … in mogoče vam lahko pomagam.
Odgovarjam tudi na vprašanja, ki se ne nanašajo na omenjene teme, a le, če bodo resna. Nobenega zafrkavanja in igranja, tukaj sem da pomagam in mogoče pade še kakšno prijateljstvo, kaj pa veš

Torej – bi radi slišali nekaj preprostih – ampak res PREPROSTIH nasvetov glede uspešnega hujšanja?
Nobene diete, posebne hrane, mučenja s športom,..? Vem, da zvenim kot reklama na internetu ampak to ni to – ne bom promovirala nobenih izdelkov, nobenega čarobnega napitka za izgubo celulita, tablet …
Vse bo iz lastnih izkušenj in seveda, če ne bi imela dobrega rezultata, potem vsega tega ne bi delila z vami.

Če ste za, mi samo pustite sled tukaj v temi ali v sporočilu in bom nadaljevala :') Že kratek "ja" bo dovolj, dobrodošla pa so seveda mnenja, izkušnje in vse kar vam pride na pamet.

Lep dan,
lepo noč!

07. julij 2014
Next!
Ful fajn si tole napisala in bo res vsem prišlo prav.
Mam pa tud en problemček. Pač, shujšala ravno nebi rada, saj sn še kr zadovoljna s svojo težo. Mo, problem pa so noge. Sicer niso neke ful obilne pa šroke ampak je na njih tolk špeha da, ko se vsedem se vse skup sesede. Zato me zanima, kak bi lahk dobla bolj čvrste noge-bolj trde. Saj veš kaj mislim?
08. julij 2014
next!
ni se mi dal vsega brt sem pa pol
08. julij 2014
u175332
u175332
next!
No večina ljudi mi pravi da sem suha.Vndar jaz se ne počutim tako.Zato me zanima če mi lahko ti poveš.(Na zs. ti bom poslal mojo težo in višino)
08. julij 2014
u164250
u164250
Next!
08. julij 2014
Waw, kr 4 Najprej HVAL vsem!
Okej na hitro:
➽➽ℬεɔɔɔα➽➽ : Upam da sem razumela tvojo težavico. Najprej me zanima, če se ukvarjaš s kakšnim športom? In a je to špeh kot praviš, ali celulit? Imam prijateljico ki je enako zelo suha, ima raven trebušček in vse ampak stegna debelejša od mojih. Ona ima močnejše cele noge, do gležnjev, ne vem kako je s tabo. Sama sem imela kar fajn močna stegna ampak ni bil sam špeh, imela sem mišice zaradi treninga pač. Rezultat bo odvisen od tebe same, ker saj veš... vaja dela mojstra, če mojster dela vajo... Sama skačem s kolebnico (noge imam zaradi tega sicer mišičaste, ampak niso grde ali mlahave, niso pa tudi posušene kar je normalno). Počepi so tudi seveda dobrodošli, samo če se jih izvaja pravilno (prsti ne smejo čez kolena, hrbtenica je ravna... če delaš počasi in pravilno te naslednji dan verjetno vse boli, ampak tako je prav in potem je vsakič lažje).
Posebej za zgornji del nog je dobro pasje scanje ---> https://38.media.tumblr.com/0187b0a98c9325babffd3d627cb27fa8/tumblr_n86jx9CUfi1s90n2jo1_500.gif
Nasploh pa tek močno okrepi mišice na nogah. In kolesarjenje je tudi super še posebno če živiš v kakšni luknji kot jaz, ker vedno gonim v hrib če hočem kam priti. Tudi izpadni koraki so kul. Če imaš voljo do športa ampak do zdaj nisi veliko počela, ti predlagam da začneš s kolebnico ker z njo pridobiš veliko kondicije (prvič sem tekla 8 kilometrov skoraj 35 minut, trenuten rekord imam 23 minut. Zadnje mišice so se mi toliko okrepile, da sem tudi kar precej hitrejša na kratkih progah. Aja, pa vse to mi ni uspelo v pol leta, pač pa v slabih treh mesecih. In seveda je tudi hrana pomembna - vse maščobe ki jih tvoje telo ne porabi se nakopičijo predvsem v predelu stegen in trebuha. Več o prehrani pa kasneje ker tale spis res ni "na kratko" haha

LIVE LIFE♥ : Tvoj ITM je nekje na spodnji meji normale, ampak ne morem ti povedati ali si "debela" ali ne. Odvisno je tudi od tvoje postave - kot sem prej omenila je imela moja cimra pri enaki višini 10 kg več kot jaz, a kljub temu sem bila videti precej bolj zajetna od nje. Kar pa se tiče ljudi... važno je, kako se ti počutiš v svoji koži in kaj si misliš o sebi. Ne smeš pa imeti nizke samopodobe. Dekleta se vedno primerjamo med sabo ne? Predlagam, da se slikaš (celo telo) in ko vidiš dekle ki se ti zdi bolj suhceno ali debelejše od tebe - primerjaj sliko z njenim telesom. Če te ni sram lahko sliko deliš tukaj z nami ali jo pošlješ samo meni na zs in dobiš moje mnenje.

Upam, da sem bila vsaj približno v pomoč. Tako, zdaj se bom pa spravila pisat o glavnih stvareh ki so pomembne za zdravo izgubljanje/pridobivanje/vzdrževanje teže in nasploh dobro počutje in zdravje!
Nisem prepričana, da mi bo uspelo nadaljevati že danes, v vsakem primeru pa "next" seveda sledi!
08. julij 2014
Hvala. Sej no, moti me da mam speha tolko na nogah, pol pa noge ful ohlapno izspadajo.
Drugac pa pri spotu nisem neka fest sportnik. Vcasih mal nogomet sam ful redko, pa tist kaj pri sportni. Druga pa ne. Tak da sem zadnje cajte ful slabe kondicije.
08. julij 2014
u144307
u144307
amm js bi pa rada čimprej shujšala ane pač do septembra nwm js tut tko ne ukvarjam se s športom pa nč pa zdej tut nerada hodm na morje ane pač nwm sram me je na nek načiin pa to...
09. julij 2014
Ojla

zeвrα.* : Preberi kar piše v nadaljevanju in mislim, da boš prišla do odgovorov ki jih iščeš. Samo ne muči se preveč s športom, ker ne dela čudežev. Tudi sama nerada skočim v kopalke (no, zdaj mogoče že, prej pa absolutno ne!) ampak pomisli koliko lepih trenutkov zamudiš na ta račun. Ne bodi takšna kot jaz - lansko poletje sem preživela v hiši in počutila sem se grozno. Prijateljica mi je govorila kako uživa na plaži, jaz pa sem gnila za zidovi. Potem pa sem se vprašala ali si želim da tako ostane? Vraga da ne. To je tvoje telo in moraš ga ali sprejeti, ali pa mu pomagati do željene oblike, a ne pozabi, da moraš ob tem uživati. Ljudje ki na silo počnejo nekaj samo da bi shujšali, po navadi hitro obupajo. Če ne maraš teka se ne sili z njim. Najdi nekaj v čemer boš uživala, obenem pa poskrbela za svoje telo! Nikakor pa se ne spuščaj na mojo raven - cele dneve sem samo razmišljala kaj naj jem, da se ne zredim, koliko naj gibam, toliko sem se gledala v ogledalo da sem se naveličala same sebe. Glavo pokonci, zastavi si realističen cilj in vzemi življenje v svoje roke! Srečno!
______________________________________________________________________________
No takole gre. Zavedati se morate, da vsaka stvar potrebuje svoj čas. To pomeni, da tudi pri hujšanju ne smete hiteti, ne glede na to ali se bliža poletje. Seveda morate imeti zastavljen cilj, a glejte, da bo realen. Jaz na primer, sem si zadala da bom v formi do maturanca - to je komaj čez 3 leta!!!

Največja napaka ki jo naredimo (še posebej dekleta) je ta, da uporabljamo "MANJ ŽRI-VEČ GIBAJ" dieto. Seveda shujšaš zaradi nje, a vse ima svojo ceno. Tudi sama sem na ta način izgubila dobrih 6 kg, ampak uničila sem si zdravje, kaj šele počutje. Malo je manjkalo, pa bi pristala v bolnišnici in mislim, da si tega nihče ne želi. Kaj mi pomaga lepo telo, če nimam volje do ničesar? Cele dneve sem pazila kaj jem, koliko gibam - včasih sem se zamislila sredi pouka in posledično so mi ocene za nekaj časa padle. Torej, ko so šle moje prijateljice za vikend ven, sem jaz ostala doma. Zakaj? Ker nisem imela energije. Bila sem izžeta in res, le redko sem kam šla. Bilo me je sram v družbi fantov.
Eno je SAMOZAVEST, drugo pa, ko se delaš, da si močen. Tu je zares velika razlika. Sama še vedno nisem najbolj samozavestna še posebej okrog fantov. Kljub temu, da z lahkoto pristopim h komu in se pogovarjam z njim, nisem sproščena. Vsi mi pravijo, da sem zelo samozavestno dekle. Ampak nihče ne sliši mojih pravih misli in v bistvu je vse skupaj eno veliko pretvarjanje s katerim se bom še dolgo ukvarjala. Važno je, da ne izgubiš volje, želje in da ne prenehaš, ko je najtežje.

Zato diete ne delujejo. Kako za vraga pa naj bi človek funkcioniral ob solati? Tempo življenja je prehud in naše telo potrebuje vse hranilne snovi. Ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini, minerali, vlaknine. Vse to.
Napaka ki jo največkrat naredimo pri hujšanju je tudi ta, da iz jedilnika odmaknemo OGLJIKOVE HIDRATE (kruh, krompir ...) ampak ravno ti nam dajejo energijo. To pa ne pomeni, da če zjutraj pojem štruco kruha, bom cel dan lahko tekala gor in dol.

BELJAKOVINE so pomembne za mišično maso. A še eno "napako" delajo ljudje, ki hodijo v fitnes. Jedo samo beljakovine (piščančje meso in podobne fore). Seveda na ta račun veliko pridobijo na mišični masi, a če želi človek shujšati, to ni pravi način, saj mu primanjkuje vsega ostalega. Beljakovine pa niso samo v mesu, ribah in jajcih, najdemo jih skoraj povsod - zelo veliko jih je tudi v BROKOLIJU!!!

VLAKNINE so zelo pomembne za prebavo - glavni vir teh pa je zelenjava. Normalno je, da gre človek na WC 1x na dan, mogoče kdaj pa kdaj vsaka 2 deva, ampak kolikor je ta razmah večdnevni, lahko nastanejo resne težave. Predstavljajte si, da imate kosilo. Hrano pustite na krožniku nekaj dni in kaj se bo zgodilo z njo? Zgnije, smrdi ... Enako se dogaja v črevesju če ta hrana ne najde poti ven - zato pa nastanejo trebušni krči, težave z želodcem, napetost in v najhujšem primeru kakšne gliste.

No, veliko ljudi misli, da bo čudežno shujšalo če bo manj jedlo in veliko gibalo. Mogoče ste že slišali za tole razmerje: 70% je prehrana, 20% pa gibanje?
In res je. Zato je OGROMNA napaka ta, da se ljudje začnemo ukvarjati s športom, jemo pa manj. In kaj se zgodi? Seveda hujšamo, ampak na račun mišic! Izgubljamo mišično maso, maščobe pa ostajajo in se v veliko primerih še povečajo, saj je telo zmedeno. Kaj ne bo, ko pa ga najprej zgonimo do onemoglosti, potem pa ne nahranimo? Po vsakem športanju je treba nekaj pojesti, saj se morajo mišice regenerirati. Če te regeneracije ni lahko staknemo tudi večje poškodbe (verjemite, imela sem jih malo morje).
Sama po teku/kolebnici vedno nekaj pojem, po navadi si naredim omleto z zelenjavo in kos kruha. Če ima naporen "trening" še kakšno šnito salame in to je to. Problem pa je, da ko gredo ljudje teč popoldne/zvečer - se vrnejo domov in ne pojejo nič, saj naj bi veljalo tisto "da po 18:00 se ne je". NAPAKA!!!!!!!!!!! V 15-ih minutah po treningu bi morali nekaj dati vase! Vem, včasih je težko jesti, ker nimamo občutka lakote zaradi napora, a hrana je ravno tu ključnega pomena.

Seveda je ZELO, NENORMALNO pomembno tudi piti dovolj VODE. Na vsakih 25 kg naj bi spili 1 liter same vode ali nesladkanih čajev (sladkih sokov se ne šteje). Torej, če imam 70 kg, moram na dan popiti približno 3 litre vode. Seveda če športam in če je zunaj velika vročina, moram to količino še povečati. Voda je ključnega pomena za prebavo in vse procese v telesu, saj se brez nje ne dogaja nič. Hrana v črevesju obstane in čaka, da ji bo voda pomagala najti pot ven.
In če pijemo dovolj vode, se to pozna tudi drugje - meni osebno na koži. Imela sem veliko problemov z mozolji in aknami, še posebej med menstruacijskim obdobjem. Prav te dni imam spet menstruacijo, a nad svojo kožo sem navdušena. Imam en majhen mozoljček na licu, to pa je to. Seveda je veliko odvisno od hormonov, zato nekaterim voda ne bo pomagala tudi če spijejo 3 hektolitre na dan, pomaga pa.
Pitje vode tudi zmanjša glavobole - po očetu sem podedovala malce migrene in še posebej v tistem obdobju, ko sem delala "manj žri-več gibaj" dieto, sem zvečer včasih jokala od bolečin, ker tablete niso pomagale. Zdaj me že dva meseca ni niti enkrat bolela in moram reči da je to nekaj kar mi je trenutno najpomembneje.
Odlična je tudi ALOJA (aloe vera) - jaz jo redno pijem, saj sem imela probleme prevelike da bi jih odpravila samo s hrano, nisem pa želela tablet.

Kar se mi zdi najbolj hecno pa je ŠTETJE KALORIJ. Za take kot sem jaz, ki sovražimo matematiko iz dna srca in dna duše, je to verjetno pravi pekel. Ko greste v trgovino ne preštevajte kalorij, saj boste kmalu naveličani vsega. Velika napaka ki jo ljudje naredijo je ta, da preskočijo zajtrk, prav ta pa je najpomembnejši.
Pomembno je, da jemo dovolj. Čez dan povprečno telo porabi približno 2000 kalorij. Seveda, če pojemo preveč, se redimo, če pojemo premalo, hujšamo. Pomembno je, da pojemo dovolj "pravih" kalorij. Na dan bi morali imeti po 6 obrokov. To pomeni 3 glavne (ZAJTRK, KOSILO, VEČRJA) in dve malici (dopoldanska in popoldanska). Na kratko - jesti moramo kot otrok, na 3 ure. Če koga zanima, lahko opišem svoj jedilnik čez dan in videli boste, da to sploh ni tak baw-baw.
V začetku sem naredila napako, ko sem jedla enako količino hrane, a sem spet začela s tekom in kolebnico. Pri teku sem porabila približno 400 kalorij, moje telo pa jih porabi 2200 čez dan. Torej 2200 + 400 = 2600
Torej v enem dnevu sem porabila 2600 kalorij, nisem pa dovolj jedla, zato so moje maščobe ostale na mestu, mišice pa upadle in bila sem utrujena (tekla sem vsak dan - to pa je pretiravanje).

POVZETEK:
-Spij dovolj vode
-Jej na vsake 3 ure
-poskusi se odpovedati sokovom, haziranim pijačam (alkohol je tudi velik problem saj ima veliko sadkorja - 1 kozarček vina te ne bo ubil, če pa spiješ liter in po možnosti še redno, se maščoba začne nabirati)
-več kot gibaš, več moraš pojesti!
-ne preskakuj obrokov!

Tako, tol je zaenkrat vse, zdaj je čas za kosilo!

09. julij 2014
Next. Še maš kake vaje, da bi lahko pridobila mišice na nogah oz. Stegnih?
09. julij 2014
1.) https://www.aktivni.si/media/upload/Photo/2012/11/30/vaja-za-noge-1.jpg
2.) https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/06/18/telovadba-vaje-noge_i620x280.jpg
3.) Ležeš na tla, lahko s celim hrbtom ali pa se dvigneš na komolce in dvigneš noge malce od tal, nato pa delaš "škarjice" ali pa jih premikaš levo-desno, skupaj narazen, gor dol, pokrčiš izteneš... po želji. Take so hude, jaz jih delam 2x na teden, 3 ponovitve po 15
5.) https://www.aktivni.si/media/upload/Photo/2013/02/03/vaja-zadnjica-1.jpg

Tko no, to je to kar počnem jaz ampak ne preveč pogosto. Večji napredek da kolebnica in tek, zato je dobro kombinirati te vaje z njima (jaz najprej odtečem/odskačem, potem pa še par vajic in to je to)

Je pa seveda treba nekaj časa, ne moreš dobiti mišic v enem tednu Samo vztrajaj in bo!
09. julij 2014
Hvala. Mislim da bo pomagal. Vaje bom poskusla delat vsaj dan.
next
09. julij 2014
Ni za kaj Samo res ne pretiravat, vsaj 2x na teden pusti mišicam da počinejo
09. julij 2014
Ok. Bom
09. julij 2014
u175332
u175332
HVALA A NASVET IN NEXTTTTT
10. julij 2014
u144307
u144307
hvala
mene boli u trebuho nogah pa hrbtu ker sem delala vaje iz videa...
10. julij 2014
zeвrα.* super! važno da se zdej ne zaležiš ampak vajo ponoviš čez en dan sicer ne bo učinka
10. julij 2014
u144307
u144307
aha to je pol dobr?
11. julij 2014
u105028
u105028
next
u zs sm napisala
11. julij 2014
Heej !

zeвrα.* če bolijo mišice, potem je to v redu, se pravi da so nekaj delale! Še posebno če do zdaj nisi veliko telovadila, se to pozna, saj je bil šok za njih. Zdaj le še vztrajaj!

Ker ni nobenih vprašanj, bom tokrat pisala na splošno kar mi švigne v glavo

Torej, sadje. Pravkar jem ananas in ta je odličen, ker "topi maščobe". Prav tako jih tudi jabolka, avokado (ta vsebuje tudi veliko vlaken, torej je dober za prebavo), pa češnje in breskve-moje najljubše!

Teh par sem naštela le tako za občutek. Seveda to ne pomeni, da zjutraj vstaneš, poješ 2 ananasa in kilo breskev. Najboljše je, če sadje uživamo kot malico med obroki, jaz si ga včasih vmešam v pol skodelice skute (nemastne) ali pa si naredim smoothie s kosmiči (najboljši so ovseni, tisti "fit cornflake" je navaden bullshit, ker je poln sladkorja.)

Poleg tega ni priporočljivo jesti sadja takoj zjutraj za "zajtrk", ker nam prehitro dvigne sladkor v telesu. Nekaj časa imamo torej energijo, potem pa sladkor spet upade in čez nekaj ur moramo spet jesti, zato imamo včasih veliko potrebo po sladkem ali pa se prenajemo, ker imamo navale lakote...

Banane so precej kalorične, zato naj ne bi pretiravali z njimi če hujšamo, to pa ne pomeni da jih ne smemo jesti, saj so dobre za kosti. 1x na teden, 2 tedna in je!

Tudi cimet je fajn glede maščob, jaz si ga žličko dodam k smoothiju ali ko kaj pečem.
Ja, pečem! Delam palačinke, muffine, štrudelj, piškote... Vendar na bolj zdrav način, če koga zanima kakšen recept ga z veseljem podelim!

BELJAKOVINE so zelo pomembne kot sem že omenila, in poleg mesa in jajc in rib jih ima tudi zelenjava (ni vse samo vitamin in mineral!) in drugo.
Torej, odličen je GRAH (in vse stročnice nasploh no),
FIŽOL,
ČIČERIKA (enkrat sem jo jedla v solati in ni slaba),
TOFU,
SEMENA (sončnična, makova, sezam...)

Zelo dobro je, če ni vsak dan za kosilo meso. Vsaj 3x na teden bi morali imeti na krožniku porcijo ogljikovih hidratov, to pomeni riž in pašto (pašta=špageti - imam sestrično iz Ljubljane ki ne ve kaj je pašta, zato raje takoj povem da ne bo kakšnih nejasnosti hahaha)
Super je, če lahko bele špagetke in riž zamenjamo s polnozrnatimi (stvar dogovora v družini, zato je najboljši pogovor...). Prav tako kruh - bel kruh res ni fajn če želimo hujšati, tudi črn kruh je navaden bel le da je obarvan... Poskusite s polnozrnatim, rženim in kar je najbolje, s PIRINIM.

Za konec dve vprašanji:
1.) Koliko vode ste danes spili? Navadne vode/čaja/limonade
2.) Koliko obrokov ste danes pojedli (boste - dokler ne greste spat)

11. julij 2014
1. Vodo pijem zlo redko tko da nič dans. Pila sem pa domače soke iz domačega sadja.
2. Okol 4-5 obrokov.
11. julij 2014
u175332
u175332
1.0.5 litra vode z okusom ter približno 1.5 navadne vode
2.Približno 4 obroke
11. julij 2014
u146160
u146160
1. še je jutro tak da okoli 0.2 litra vode.
2. bom-4 obroke.

next+moja 13-letna sestra ma težavo pa si ne upa nikamor pisat *npr. pil al pa kai takega* no, misli da ima debela lica, pa ji vedno govorim da nima. ona si pa prizadeva da ima in se tega sramuje. poznas kai takega kr mi že pošteno gre na živce na se sramuje sebe.
15. julij 2014
u144307
u144307
Za konec dve vprašanji:
1.) Koliko vode ste danes spili? Navadne vode/čaja/limonade
js pijm zadnje čase limonado in sm jo dostkrat
2.) Koliko obrokov ste danes pojedli (boste - dokler ne greste spat)
js učeri sm mela 3 obroke kr sm 2 prespala haha
16. julij 2014
Heej

ƤяιηcєѕѕƁιтcн.*: Razmisli ali ima tvoja sestra RES debela lica, ali jo le tolažiš? Ponavadi če so lica debela, je tudi človek nekoliko bolj obsežen, včasih pa je pač takšna konstrukcija obraza in so ta lička pač bolj polna (tudi geni so tukaj v igri). Tako da si jo fajn oglej in najprej razmisli pri sebi, in če je dekle pač suho in ima polnejša lička ji moraš ti in družina pomagati pri ustvarjanju samopodobe. Če pa je to stvar prekomerne teže, smo zato tukaj
______________________________________________________________________________

Dragi moji, potrudite se dovolj piti, zares je pomembno. In nikakor ne spuščajte obrokov pa če ste suhi, debeli ali popolni.
Telo oz. naši kilogrami so sestavljeni iz več stvari, zato so kot sama številka na navadni tehtnici precej neuporabni.
Dve pomembnejši sestavini sta MAŠČOBA in MIŠIČNA MASA.
Maščob v sebi imamo dve vrsti in sicer:
1.) tiste, ki jim rečemo "šlaufki" oz. "špeh"
2.) skrite maščobe

Prve so povezane z mišično maso. Kako? Več "slabe hrane" kot pojemo, več maščob bomo imeli. In več mišic kot imamo, več energije bo porabilo telo za njihovo delovanje - kar je odlično, če se pravilno prehranjujemo, sicer mišična masa upada. In seveda telo porablja to energijo iz dobre hrane, maščobe mu niso všeč, torej jih pusti na miru in se nam nalagajo okoli pasu, stegen, pod brado, okoli rok... Na kratko - večja kot je mišična masa, boljše je.

In druga vrsta maščob, tistih skritih... To je maščoba okoli naših organov (jeter, pljuč, ledvic blabla...). Več kot je te maščobe, bolj se ti organi odmikajo iz svojega prvotnega položaja, saj jih maščoba izriva, potiska naprej in zato zna priti do velikih težav. In kot sem rekla, teh maščob ne vidimo (razen če nas razpara kirurg) in tudi najbolj suh človek je lahko zelo zamaščen.

Tretja zadeva ki jo moram omeniti pri sestavi telesa je HIDRACIJA. Ja, spet smo pri vodi. Ta sestavlja velik del nas in pri ženskah bi moral biti ta odstotek nad 50%, pri moških nad 60%.
Hmm... Tole je nekako vse glavno. Predlagam, da tisti ki ima možnost in živi blizu Ljubljane, naj pokuka pod tam pod mostom (ne vem kateri je točno ker nisem iz LJ, je pa ta most blizu Roške, zraven je se mi zdi neka bolnišnica ali klinični center, pa veliko stopnic...) No, tam pod tem mostom ponavadi stoji ena gospodična, ki ima s seboj posebno tehtnico, ki izmeri vse-maščobe, mišice, kosti, hidracijo... In vam zelo priporočam. Mislim da na tabli piše ANALIZA TELESNE SESTAVE ali nekaj podobnega, v glavnem če si kdo lahko to privošči (je zastonj) naj se izmeri, saj bo imel tako večji vpogled v svoje telo.

Če kdo ne razume ali želi več informacij naj kar vpraša, nisem prepričana ali sem dovolj razumno napisala...

In za konec... vprašanji se glasita:
1.) Koliko ste gibali v zadnjih dneh?
2.) Koliko ste spali?
16. julij 2014
1) bolj kot se ponavadi, zaj se bom pa sploh ko dobim novega psa in je z njim samo norenje
2)sla sem spat bolj pozno. Od enih zjutraj pa do 9. 30 zarad knjige.
16. julij 2014
1)no pa kolesarila sem
2)zdaj med počitnicami hodim zelo poozno spat,včasih ob 12 zvečer

drgač imam mal kilc preveč pa mi moja prijateljica govori da sem suha in je ona debela ampak jaz dobro vem da semjaz bolj debela in ona govori to da je suha samo zato ker se važi

jaz sem se tudi odločilada izgubim mal kilc,tako da ne pijem več sokov ampak vodo, in to zelo velio na dan

pa ponavadi ko še nisem hujšala se pila tudi sokove, coca colo tudi ko nisem bila žejna,ampak sedaj je drruugače

pa celo čokolado sem pojedla včasih, sedaj pa se že dolgo izogibam čokoladam čokoladnim podingov in sladkarij

še nekaj o meni: moja sestra je postajala suha, jaz pa debela pa zato nočem preveč noditi oprijetih majc

mi lahko kaj predlagaš?
17. julij 2014
u175332
u175332
1.) Koliko ste gibali v zadnjih dneh?
Predvsem se se vozila s kolesom.Morala pa sem tudi veliko delati (zunaj)
2.) Koliko ste spali?Ponavadi ne spim veliko a danes sem spala od 24.00 pa do 9.56 redko se zgodi da spim 10 ur ponavadi jih spim 8 ali 9
17. julij 2014
Heej

<3*Tjašika*<3 : Nisem čisto prepričana če sem razumela kaj hočeš povedati, ampak glede na to kaj si napisala ti predlagam, da vztrajaš pri tem, kar počneš. In pazi, če greš pozno spat, da tudi spiš vsaj 7 ur, saj se telo v času spanja obnavlja in počiva.
Pri meni so bila oblačila dolgo časa problem. Še pred kratkim sem se napol jokala ko me je mama silila v oprijete majčke, še posebno poleti. Še vedno nimam neke samozavesti, a se kdaj pa kdaj oblečem v oprijeto poletno majčko in v bistvu ni tako hudo. Ne boli Res pa je, da če nosimo prevelika oblačila, svoje telo s tem samo še povečamo, enako je s premajhnimi. Zato ko greste nakupovat, izberite oblačila s pravo številko, ne več ne manj in se nikar ne skrivajte. Jaz sem dolgo potrebovala da sem prišla do tega spoznanja... Prav nič bolj vitka nisem videti če se ovijem v mamine zavese.
_______________________________________________________________________

Nasploh pazite koliko spite - spanec je pomemben. Če greste pozno spat, poskrbite da boste spali vsaj 7 ur, da se lahko telo čez noč odpočije in obnavlja. Težave s težo in maščobo imajo po navadi še posebej ljudje, ki imajo take službe, da delajo en čas podnevi, potem ponoči.

Izkoristite preostanek dneva

Čaw čaw!
17. julij 2014
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani