u137420
u137420
PREDEN ZAČNEMO, Menm da ni še noben to probu, tak da bom jz, upam da boste spregledal kakršne kol slovnične napake, važn da je berljivo ^-^
No pa začnimo. Prvo mormo par stvari razčistt:
-----------------------------
~ Kaj je html?
Html je "programski" jezik, s katerim ustvarjaš spletne strani. Je v narekovajih, ker ni eden večjih, saj je zlo lahk za naučit se itd.

~ Rabim kaj predznanja za to?
Ne nič. Če boste hotl naprej nadaljevt je To vaše predznanje. Vso srečo

~ A stem bo moja stran na spletu in vidna vsem?
Ne, s tem bo stran ustvarjena, nebo pa na spletu. To morte sami organizirat, lahko si pridobite domene "www.ime.com", ".si", ".net", ".org", vendar te stanejo. Da se najti zastonj domene ki so daljše in težje za zapomnit, več o tem kasnej.

~ Rabim kakšne programe za to?
Rabiš navadno beležnico, lahko pa kakšne bolj pregledne beležnice (notepad++, notepadadvance), lahko pa v IDEjih pišete, ki so namenjeni za Javo ne za HTML, vendar se ta. Priporočam navadno beležnico, če pa lahko pa Notepad++ (v tem tudi jaz delam, samo za tole nebom v njem).

~ Me bo to kej stal?
Ne, lahk pa mi pošleš kšno stotko po pošti;*
------------------

No zdej ko smo razčistl pa začnimo!

Prvo odpreš zaželeno beležnico. Vsaka stran se začne s tem: "<HTML>"! S tem smo naredili to, da če odpremo s kakšnim brskalnikom, bo vedu da je to namenjeno kot stran. Naredimo brejk s pritiskom na "Enter", in vtipkamo naslednje:
-----------
<head>
<title> </title>

</head>
-----------
VSE komande imajo <Komanda>, in ko zapiraš komando daš </črticopredimenom>. Tak pač je. V title napišeš ime, ki bi se prikazalo zgoraj desno, v zavihku.

Sedaj bi moralo tako izgledati:"
-----------
<HTML>
<head>
<title> Zaželeno Ime </title>
----------
Head-a še nismo zaprli saj bo v headu vse kar bo prikazano na strani. HTMLja prav tako ne, saj HTML zapremo Čisto na koncu strani. To bomo zaprli na koncu.
.
Nekaj komand ki so uporabne:

<img src="LINK SLIKE"> ~ To bo prikazalo fotografijo
<font size="5" color="blue"> ~ size je velikost (v našem primeru 5), color pa barva. pri barvi lahko uporabite tudi Hex barve (primer #FFFF31 je rumena).
<b>, <i>, <u> ~ B je bold (debel tekst), I je italic (poševn tekst), U je podčrtan tekst
<center> ~ Tekst centrira na sredino ekrana
<a href="zaželeni link>BLAH</a> ~ V zaželeni link ga vstavite, in spremenite ta "BLAH" v kar želite, stemo bo BLAH podčrtan in če ga klikneš bo odprl stran ki jo želite.
<font face="ARIAL"> ~ Spremeni pisavo, v našem primeru spremeni v Arial.
<br> ~ Naredi nov "odlomek", npr. gre v novo vrsto, saj nemoraš prtisnt samo enter v htmlju.

Oprostite če se mal čudn izražam, navajen sm da je vse to v angleščini. No nadaljujmo. Postavmo vš logotip v sredino strani, naredimo črto ki ločuje od strani in vstavimo neko vsebino.

Izgledalo bi takole nekako:
------------------
<HTML>
<head>
<title>Unicornss^^</title>
<center>
<img src="https://link_od_vašega_logotipa.com">
<hr color=#00CC33 size=5 width=100>
<font size="8" color="#808080">
<font family="Gothic">
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
Pozdravljeni na moji strani!
</head>
</HTML>
------------------
No zdej pa mal razložmo, <hr color=#00CC33 size=5 width=100> to pomeni "HR" je ravna črta, "COLOR" je barva, "SIZE" je debelina "WIDTH" je dolžina črte>. Sedaj bi moralo zgledati takole nekako:
No če to probate odpreti, ne bo odprlo v brskalniku. Zakaj ne? Ker ni shranjen kot ".html". To naredimo tako da gremo pod "Datoteka" --> "Shrani Kot..." in napišete v ime kar želite, nato pa "Vse Datoteke" in v ime na konec vstavite ".html".
Poglejte spodnjo sliko, tako bi moralo zgledati.

(oglejte si posnetek če vam ne gre).


No sedaj boste opazili, da ste dobili shranjeno datoteko z ikono brskalnika, če odprete bi moralo prikazat logotip, črto in "Pozdravljeni na moji strani".

No pa si ustvaru svojo prvo stran. Če želiš vstavit video iz youtuba greš nanj, greš v "Deli", klikneš "Embeded" in najdeš HTML, zgledati bi moralo tako nekako <iframe=......>. To vstaviš notri in imaš posnetek. Tam lahko tudi vstaviš okvir, urediš velikost videa itd.

Če hočete več strani z menijom, naprimer "Domov, O nas, Kontakt", morate ustvariti mapo, in notri shranite vašo .html stran (da ima ikonico). Nato čisto na novo ustvarite še eno stran (na novo odprete vašo beležko in ustvarite še eno) in date ime "kontakt.html". Nato lahko uporabite "<a href="kontakt.html"> in tako bo iskalo v tej mapi stran "kontakt.html" in ga bo odprlo. Z besedilom to povežete tako, da date <a href="kontakt.html">Kontakt</a>, in ko bo pritisnjeno bo odprlo kontakt.
-----------------------------------
No to je to za začetnike . Upam da sem vam kako pomagal, če hočte da nadaljujem povejte, in bom naredil kako ustvarit multi-page site, in pa malo javascripta.

Moja stran, ki je dejansko na netu (velik ih mam, sam so večinoma samo na mojem namizju) je https://slyther.webng.com
To je stran za Runescape private server, ki smo ga učasih imeli.
Hvala za pozornost. Porabil sem kar nekaj časa za to, lažje bi bilo samo z videoposnetki, kar najbrž bom če to koga sploh zanima.

Sem vam pomagal?


če želiš glasovati se prijavi ali včlani

15. maj 2013
u137420
u137420
Če vam ne odpre slike tm pr shranjevanju, evo vm. http://i.imgur.com/yc6zBBp.png
15. maj 2013
ja dej še naprej dobr je neki od tega vedet
20. september 2013
Tam napiše "Videoposnetek ne obstaja." ?????
23. september 2013
Mislu sm da je vse kar je prikazano na strani v <body> al ne?
V <head> je samo "dodatna oprema"?
Ni res?
23. september 2013
če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani
Vpiši povezavo do slike
Primer: https://www.spletna-stran.com/slika.jpg