u147559
u147559
Živjo ta zgodba bo govorila o 1 punci taji,ki je stara 16 let in obiskuje srednjo šolo in je neravno priljubljena.Nekega dne jo njena mama,ki ni ravno prijazna zelo razočara.Preselili se bodo v lepo hišo,ki ima l 4 sobe: 1Spalnico,1sobo za mojo sestro kajo,ki ima 14 let 1 kuhinjo in wc in + 2 sobi ena Tajina(podstrešje) in dnevna soba.
________________________________1.poglavje_________________________________________________________________________Novahiša_____________________________________
Taja:njena sestra kaja:Njena MAMA:Njen oče:TAJA!!!!!!!!
pridi sem takoj nekaj ti moramo povedati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja mama?
Preselili se bomo drugam v drugo hišo danes ti jo bomo pokazali,da vidiš kakšna je in kakšno sobo boš imela.
gremo pojdi v avto.
tako poglej tole je naša hiša:vstopimo.No polej to je dnevna soba:


tole je kuhinjatole je spalnica:kajina soba:tvoja soba taja podstrešje:no vredu gdaj bomo odšliv tole hišo??kar kmalu ti greš lahko že danes če želiš seveda.
ja zagotvo !
vredu v tej hišii boš bila 2 tedna dokler še mi nepridemo v hišo.Naj bo vendar kaj pa moje stvari?A to v hiši so le neke obleke,ki jih boš dobila jutri tukej v tej škatli mam pa kosmiče in namaze kruh pa še neko meso in če boš želela slučajno oditi k kakšni prijateljici se me pazi ker nisem prijazna če me kdo razjezi.In vedi da smo ti naredili veliko uslugo ko smo te posvojili.Hvala še enkrat,da ste me in zaupajte mi saj neželim pobegniti ker ste tako prijazni.
In hvala da ste me sprejeli sedaj pa nasvidenje čez 1 mesec.Ja nasvidenje(za celo večnost)
jej končno malo miru.Sedaj pa grem pogledat v svojo sobo kakšna sploh je no videla sem le za trenutek in opremit moram kuhinjo oz. moram pripravit hrano,da bom bla lahk sama živela tale mesec.jupi.Sam pomojem je tole kar za skos kr me nikol nebi pustli sami v hši ker naj bi bla "smotana" "neumna"neodgovorna" pa take fore.No treba bo it v šolo sam bom morala bit ful pridna da nebi slučajno starši moral it v šolo k jih itak ni.No pa sej je itak zdej blo glih konc šole tko da sem prou vesela no če pa ju nebo bom lahko pa vse prijateljice povabila tut k men prespat sam bom vseeno spala v svojo sobi podstrešju kr je neokusno spat v sobi ki naj bi bila za mojo pou sestro no sam je pa res čas da pouprašam tut kaj in kako je v šoli bom kar veroniko poklicala da mi pove kaj morem v šoli narest,da bo lepo in prav.
V= veronika
J:jaz
j=hej veroni mi lahko poveš kaj moram narest da dobim učitelje na mojo stran??
V=no ja prvo domačo nalogo napiši sama in veliko oddaj pa jo dan prej,ker pa vem kaj bo domača naloga vsako leto je isto je napiši nekaj o zgodovini slovenije!
J=hvala hvala grem zdaj pisat za to al bom napisala več ko 100 listov!
V učitljom je dost 50 listov sam sto bi jih pa za forever kupla!!!
J=hvala sam zdej grem pa pisat.
V=čao!
No to je moj začetek pisanja:
V 4. in 3. stoletju pr. n. št. so ozemlje današnje Slovenije zasedla plemena Keltov, ki so tu ustanovili prvo državno tvorbo imenovano Noriško kraljestvo. Na Gorenjskem in v delu Štajerske so živeli Tavriski, Karni so se naselili na severozahodu, Noričani na severu, Japodi na Dolenjskem in delno na Notranjskem, Latobiki na Dolenjskem in Posavju, ter Histri v Istri. Ta ljudstva so razvojno in gospodarsko zaostajala za Rimljani. Ukvarjala so se predvsem s poljedelstvom, živinorejo in pastirstvom. Iz tega časa izvirajo imena mnogih današnjih krajev (Bohinj, Tuhinj) in rek (Sava, Savinja, Drava).
Današnje slovensko ozemlje je imelo za Rimljane velik strateški pomen. Rimski prodor na ozemlje današnje Slovenije se je začel po ustanovitvi Akvileje (181 pr. n. št.). V drugi polovici 2. stoletja so Rimljani v istrskih vojnah podjarmili Histre, Tavriske (129 pr. n. št.) in Karne (115 pr. n. št.). Nato je Oktavijan v letih 35-33 pr. n. št. mejo premaknili vse do Donave in okoli 10 pr. n. št. mirno priključili še zavezniško Noriško kraljestvo. Zasedena področja so vključili v provincialno organizacijo: zahodna Slovenija z Istro je bila vključena v 10. regijo Italije (Regio X), vzhodni del in Dolenjska sta bila vključena v provinco Panonijo, alpski prostor in Posavinje sta bila sredi 1. stoletja vključena v provinco Norik. Nastajati so začela mesta (Emona, Celeia, Poetoviona), ki so jih naseljevali priseljenci iz Italije in poromanjeni staroselci. Zgrajen je bil cestni sistem z glavno osjo Akvileja-Emona-Celeia-Poetoviona-Carnuntum (Petronell ob Donavi).
Prve organizirane krščanske cerkve so nastale proti koncu 3. stoletja; v 4., 5. in 6. stoletju so se oblikovale škofije, ki so sodile pod oblast metropolije v Akvileji. Zaradi obrambe meje Italije je v 3. stoletju na kraškem robu nastal utrdbeni sistem Claustra Alpium Iuliarum. V 5. in 6. stoletju je začela rimska oblast na ozemlju Slovenije slabeti zaradi vdorov germanskih plemen, ki so se premikala proti Italiji; domače prebivalstvo se je iz mest začelo seliti v višinska zatočišča. Sredi 5. stoletja so prek Slovenije v Italijo vdrli Huni in opustošili vrsto mest na poti, ob koncu 5. stoletja pa so Vzhodni Goti (Ostrogoti) zasedli Italijo in do 536 so bili v njihovo Italsko kraljestvo vključeni tudi Norik, Dalmacija in Panonija.
_______________________________________________________________________________
zelo veliko kajne no ja se mi je pač dalo pisat če hočem kupit učitle morm znat pisat.Upam da se bom mela v šoli fajn in me prou zanima kako bo 1 dan!!Vsi učitli bodo presenečeni ker bo tega zlo veliko!Komej čakam da jih kupim seveda ne z denarjem vendar z zgodovino slovenije ki ji je ogromno!!!!!!!!In komej čakam zdaj pa morem it u 00:00 spat moram!
_________________
next?
ali vam je bilo všeč kaj naj dodam kaj odstranim svetujte mi da vam bo zgodba bolj ušeč prašte me po zs-ju!!!

vam je bilo všeč?


če želiš glasovati se prijavi ali včlani

08. avgust 2013
next!
pa hitr
14. avgust 2013
u146282
u146282
next
23. avgust 2013
nextt
22. april 2014
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani