»ŽIVLJENJE BREZ LJUBEZNI NI ŽIVLJENJE«
_________________________1849_________________________
-PRVO POGLAVJE-
Elvira Carrisford je komaj zadrževala zehanje. Potovala je že od zgodnjega jutra in v kočiji je bilo zadušljivo. Debelušna gospa nasproti nje je vztrajala, da morajo biti okna zaprta, ker se je bala, da se bo v mrzlem novembrskem zraku prehladila. Poleg nje so bili v kočiji še duhovnik, ki si je obliznil prst vsakokrat, ko je obrnil stran v svojem molitveniku, kmetica, ki je vsevprek ponujala hlebec kruha in sir, dve starejši sestri z rumenimi palčniki na rokah ter mlad moški in mlada ženska ki sta se nežno in zaljubljeno spogledovala.
Moški je imel obrabljene robove zapestnikov in ponošene čevlje. Bil je očitno reven, mlada dama pa je nosila čevlje iz telečjega usnja, roke pa je globoko zarila v bel krznen muf. Mogoče sta pobegnila, je pomislila Elvira, in pri srcu jo je stisnilo. Ob pogledu na mladi par se je spomnila svojih staršev. Tudi onadva sta pobegnila. Njen oče je bil reven glasbenik, mama pa je izhajala iz premožne družine, ki ni odobravala njene izbire.
Zavzdihnila je in se zazrla skozi umazano okno. Nikoli ni poznala očeta. Umrl je pred njenim rojstvom. Mama je umrla dve leti za njim in Elvira je odraščala pri materini starejši sestri, teti Willis.
Teta Willis se ni nikoli poročila. Sovražila je moške, skoraj tako kot je sovražila otroke, in ni bila navdušena, ko so ji pripeljali malo Elviro. A ker je bila zelo verna, je to sprejela kot njeno dolžnost. Njena dolžnost je bila tudi, da je vzgajala Elviro tako, da nikoli ne bi ponovila napake svoje matere, Winone.
»Če se dekle res želi poročiti, naj izbere gentlemana, s kakršnim se je poročila moja starejša sestra Alice« je pogosto ponavljala.
Alice se je poročila z lordom Baseheartom, bogatim plemičem z lepim gradom in velikim posestvom v grofiji Herdforshire, ne pa z ubožnim, bolehnim glasbenikom.
»Moja uboga, neumna sestra Winona« je teta Willis pogosto tožila Elviri. »Prepričana sem, da bi še vedno živela, če ne bi bilo tvojega očeta in tebe. Njegova smrt ji je strla srce in tvoje rojstvo je vzelo moč njenemu telesu. Nihče je ni mogel rešiti!«
»Vendar sta spoznala, kaj je ljubezen,« je nekoč nespametno pripomnila Elvira.
»Ljubezen! Bah! Napihnjeno, precenjeno čustvo! Le pazi, da mu ne boš nikoli podlegla,« je prhnila teta Willis.
Le kako naj bi mu podlegla, se je sama sebi nasmehnila Elvira, ko pa teta Willis nikoli ne povabi nikogar, ki je mlajši od šestdeset let. Dosledno je skrbela, da Elvira nikakor ni prihajala v stik s svojimi vrstniki.
27. januar 2013
Neeeeext.! Začetek: *___* <33
27. januar 2013
Awii hvala. danes še enkrat ali dvakrat nextam. xx
27. januar 2013
Svoja načela je prekršila le enkrat, ko se je odločila, da bo obiskala svojo sestro Alice v gradu Baseheart. In ker ni šlo drugače, je vzela Elviro s seboj. Tam je Elvira preživela nekaj najsrečnejših dni. S sestrično Delfino sta se lovili po dolgih hodnikih, se igrali in smejali, zvečer pa ju je teta Alice pospremila v posteljo in poljubila na čelo za lahko noč. Bilo je čudovito!
Žal pa je teta Alice kmalu zatem zbolela in umrla. Stik z bogatim lordom Baseheartom se je pretrgal in Elvira se ni nikoli več vrnila v Baseheart. Doslej!
Pred petimi dnevi je teta Willis dobila pismo od lorda Basehearta. Začudeno ga je vrtela v rokah. »Čudeži se nikoli ne nehajo!« je zavzdihnila, ga končno odprla in pri popoldanskem čaju glasno prebrala.
»DRAGA SVAKINJA,
MOJA HŠI DELFINA JE GODNA ZA POROKO. SKRBNO SEM ISKAL NEKOGA, KI BI JE BIL VREDEN IN KONČNO SEM GA NAŠEL. CHARLES ROWLAND JE DALJNI SORODNIK BASEHEARTOV, PO MATERINI STRANI PA JE NEČAK IN EDINI DEDIČ PRINCA LOUISA DE COURELA, MOJEGA PRIJATELJA, KI SE JE IZ PRIJATELJSTVA DO MENE ODLOČIL, DA SE BO NJEGOV NEČAK POROČIL Z MOJO HČERKO. PREPRIČAN SEM, DA BO MLADI MOŽ, POTEM KO BO SPOZNAL MOJO HČERKO, KI JE PRAVA LEPOTICA IN, KOT SE ZAGOTOVO SPOMNITE, NENAVADNO BISTRA, UGOTOVIL, DA MU BO TA ZVEZA BOLJ V VESELJE KOT V DOLŽNOST.«
Teta Willis se je pomenljivo nasmehnila in odložila lornjeto.
»Po tem, kar sem slišala o tem bitju, Delfini, menim, da ne bo posebno navdušen,« je dejala. »Lord Baseheart jo je po materini smrti strahotno razvajal. Samo s prstom pomigne – in že dobi, kar hoče. Poleg tega pa ne slovi ravno po lepoti. Verjemi mi, nihče je ne bo vzel zaradi njenega šarma, temveč samo zaradi očetovega denarja. Baseheart pa bi tudi pridobil na ugledu, če bi v družini imel princa.«
»In kaj še piše v pismu?« je vprašala Elvira. Teta Willis si je spet nataknila lornjeto in brala naprej.
»CHARLES ROWLAND PRIHAJA NASLEDNJI TEDEN V BASEHEART, DA BI SPOZNAL SVOJO ZAROČENKO. MOJA SESTRA, LADY CRUDDOCK, KI SE JE PO SMRTI SVOJEGA SOPROGA PRESELILA K NAM, JE BILA DOSLEJ ODLIČNA DRUŽABNICA ZA DELFINO. MOJA HČI PA SI JE NENADOMA VTEPLA V GLAVO, DA HOČE MED PRINČEVIM BIVANJEM PRI NAS IMETI DRUŽABNICO SVOJIH LET. IN TAKO SEM SE ODLOČIL, DA VAM PIŠEM.
ELVIRA JE SAMO ENO LETO MLAJŠA OD MOJE HČERKE IN BI BILA PO MOJEM MNENJU PRIMERNA. ČE JI USTREZA, JO PROSIM, DA SE NAM DO KONCA TEDNA PRIDRUŽI. MISLIM, DA JE TO ZANJO ODLIČNA PRILOŽNOST, KI JE NE SME ZAVREČI.
S SPOŠTOVANJEM, RUPER BASEHEART.
______________________________________________________________________
1. Kako se bo Elvira odzvala na pismo?
2. Jo bo teta poslala stran od doma, k sestrični?
27. januar 2013
u114149
u114149
1. šla bo
2. ja
next
27. januar 2013
1. Presenečena bo ampak bo šla.
2. Da.<3
27. januar 2013
u117051
u117051
aaw.ti full popouno pišeš. *__*
1.jaa ona bi pomoje full šla pa to.sam je problem teta če mene prašaš..
2. upam an. ;$
Neeeext.
30. januar 2013
amm jutri pride next.<3
31. januar 2013
Če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani