Forum
u70495
u70495
ŽIVIJO!
moje ime že poznate in sem tudi ravnateljica na čoli za čarovnike in čarovnice.
tu se lahko prijavite, če se želite naučiti delati napoje in zvarke.
morate pa biti že vpisani v šoli za čarovnike.
http://www.igre123.com/forum/tema/sola-za-carovnike-in-carovnice/46751/

prijavnica za ta predmet:
IME UČENCA:
PRIIMEK UČENCA:

UPAM, DA SE BOSTE ZELO ZABAVALI IN SE VELIKO NAUČILI.
26. december 2012
❄Şຖ໐ຟ ງirl❄
❄Şຖ໐ຟ ງirl❄
tigris weasley
26. december 2012
u70495
u70495
ok
26. december 2012
u70495
u70495
prijavi se še v uroke!
26. december 2012
u116972
u116972
Karin Weasley
26. december 2012
łaura leskovnik
27. december 2012
u70495
u70495
1. Lekcija: O delu v laboratoriju in splošno o napojih

1. O kotlihPoznamo več vrst loncev, delimo jih glede na velikost, material izdelave in kakovost. Glede na velikost jih delimo na:
Majhne
Standardne
Velike
Gigantske
Glede na kakovost jih delimo na po kakovostni lestvici, glede na število gomtov v roksu kotla (več o tem v 7. lekciji, kjer bomo na hitro omenili tudi delce v kotlih). Kotli, ki imajo v vsakem roksu po 1-3 gotome so kotli višje kvalitete, kotli ki imajo 4 gotome ali več so kotli nižje kvalitete, kotli ki imajo le del gotoma v roksu so profesionalni kotli v katerih je možno variti prepovedane napoje, za nakup le-teh moraš imeti dovljenje ministrstva, ki ga dobijo izključno aurorji. Materijali izdelave so zelo različni, vendr sam material ni tako zelo pomemben, kot kakovost.
2. Kaj je v laboratoriju?

V vsakem laboratoriju potrebujemo naslednje pripomočke:

Standardni komplet za pripravo zvarkov, ki ga vsako leto potrdi Ministrstvo za čaranje glede na zahteve
Komplet kositrnih loncev standardne velikosti, bodisi nižje, bodisi višje kakovosti
Komplet za pripravo zdravilnih zvarkov, ki ga vsako leto pripravi Ministrstvo za čaranje glede na zahteve
8 epruvet, male in 9 epruvet, velike (oboje steklene)
2 urni stekli
2 mešalni palici
1 samočistilni plašč (lahko ga uročiš tudi sam)
V primeru, da naštetih pripomočkov nimate v laboratoriju in do vas pride inšpektor Sektorja za napoje, dobite kazen v znesku 200 guldov, kar ni malo.
27. december 2012
u70495
u70495
NALOGA:

KATERE PRIPOMOČKE POTREBUJEMO V LABARATORIJU?
KAKŠNE KOTLE POZNAMO?
KAKŠNO KAZEN DOBIŠ, ČE NIMAŠ VSEH PRIPOMOĆKOV?

vprašanja in odgovore na mojega zasebca.
hvala!
ČAS IMATE DO 29.12.2012
27. december 2012
Hermione Malfoy
29. december 2012
u70495
u70495
OK
07. januar 2013
u70495
u70495
http://carobninapojijulia.weebly.com/uploads/1/1/2/8/11288282/966270683.jpg
Picture
Arnold Smešni (:
Perlepitus

Perlepitus je eden izmed manj znanih čarobnih napojev,predvsem zato ker ga je zamenjal novo iznašli urok za povzročitev istega dejanja. Namreč ta napoj ima to nalogo,da kamor koli ga namažemo se ob stiku z neko stvarjo, takoj z njo poprime oziroma bolje rečeno zalepi skupaj in nič ne more preprečiti,da bi se ta neka stvar odlepila,no razen proti urok oziroma v tem primeru proti napoj. Ta napoj je izredno lahko zvariti in velikokrat so ga uporabljali tudi študenti,ko so hoteli ukaniti svoje prijatelje ali pa tiste,ki jih niso marali. Enostavno so napoj namazali na tla in ta je postal neviden,tako človek,ki je stopil nanj sploh ni vedel,da se ta snov tam nahaja in je obtičal. In tako je moral stati dokler ga kdo ni prišel rešit. Seveda je bilo težko najti tudi storilca,saj bi to lahko bil kdor koli in če ga niso odkrili po parih urah ali dnevih,so iskanje opustili in se raje posvetili čemu drugemu. Drugače je ta napoj iznašel znan čarovniški šaljivec,ki je dolgo obratoval v Prečni ulici,namreč imel je svojo prodajalno s šaljivimi pripomočki tako kot je to zdaj trgovina: Vragolije in burke. Njegovi izdelki so bili nekaj posebnega za vsakega otroka in trgovini je šlo odlično od rok tudi po smrti Arnolda Smešnega. Tako je bilo namreč ime lastniku prodajalne. Skratka njegovi izdelki so temeljili predvsem na tem,da so bili preliti z napoji ali pa so bili napoji. Kajti že od malega so mu napoji šli najbolje od rok. Na Bradavičarki je samo čarobne napoje opravil z odliko vse drugo pa bolj ali manj slabo. Toda takoj po šolanju na šoli za čarovnike in čarovnice je odprl svojo lastno obrt ter tako kot brata Weasley začel s tovrstno trgovino,torej za šaljivce.
Svoje delo je odlično opravljal in tudi tisti,ki jih je »opekel« kakšen njegov napoj so ga imeli rad,saj je bil dober mož po srcu in vedno se je smejal. Toda vrnimo se k napoju. Do njegovega ustvarjanja je prišlo okoli leta 1935,ko je Arnold obiskoval Bradavičarko. Bil je v šestem letniku in ker je načrtoval svojo prihodnost je za poizkus skušal zvariti svoj napoj. Ni se mogel odločiti za kaj točno naj bi bil ta napoj,pa ne zato,ker bi imel premalo idej ampak ker jih je imel preveč! Na koncu je nekako prišel na zamisel,da bi naredil ravno ta napoj, ki sem ga predstavila zgoraj. Bil je ves vznemirjen in na trnih,a začel je izdelovati napoj. Sestavine si je sproti izmišljeval in upal,da bo kaj nastalo iz tega. Njegova želja pa se je očitno uresničila,saj mu je uspelo. Ta napoj je bil v tistih časih,ko je imel svojo trgovino precej znan,a nihče ga ni znal zvariti sam,saj je bil recept Arnoldova skrivnost tako kot tudi vsi ostali recepti. Toda potem,ko je Arnoldov vnuk umrl in ni bilo več prednikov,so našli knjigo v kateri so bili napisani vsi recepti. Recept za ta napoj je napisan tudi v lekciji,toda njegovo pripravo ne bi svetovala.

SESTAVINE:

- 5 bombonov jagodnega okusa

- 0,5 kg lepila

- 100 dag trolove sline

- 40 g v prah zmletih žabjih oči

- 2 bodici od velikega morskega ježa

- 3 dl hrastove smole

- 2 l vode

POSTOPEK:

V kotel nalijemo vso vodo in takoj dodamo 1,5 dl hrastove smole. Snov,ki nastane dobro premešamo v smeri urinega kazalca. To počnemo 10 minut. Potem pustimo zmes stati dve minuti,medtem pa v terilnico stresemo v žabje oči v prahu in dodamo 2 ježevi bodici. Vse skupaj zmeljemo in stresemo v kotel,ki stoji na nizkem ognju. Ponovno mešamo toda tokrat v obratni smeri urinega kazalca. To počnemo 10 minut nato pa dodamo trolovo slino in 0,5 kg lepila. Kuhalnico zdaj vihtimo vzdolž kotla in počasi dodajamo bombone,en za drugim. Ko končamo,zlijemo v veliko posodo še preostalo hrastovo smolo in mešamo. Enkrat v smeri urinega kazalca,spet drugič v obratni smeri. To počnemo 20 minut,da nastane gosta snov. Le to potem pustimo,da se shladi in jo umaknemo v kakšen prostor,kjer je hladno. Ko snov želimo uporabiti,jo samo segrejemo nato pa kot vosek namažemo,kamor želimo.

Proti napoj se naredi po težjem postopku. O njem pa vam bom povedala več v prihodnji lekciji.

4. Domača naloga

Odgovori na vprašanja:

1. Kdo je zvaril napoj?

2. Kaj je naloga napoja?

3. Kaj misliš,katera izmed sestavin je ključnega pomena in utemelji svojo izbiro.

4. Kdaj je bil napoj prvič zvarjen in zakaj ga je varilec zvaril?

5. Kako je vedel katere sestavine uporabiti in ali mu je napoj v prvo uspel?

6. Kje so bili shranjeni recepti varilca in kaj misliš,kje so našli to literaturo? (na katere mestu)

7. Kaj je bilo najbolj pomembno pri mešanju oziroma kako je potekalo mešanje?

8. Kako shranimo napoj?

9. Kaj naredimo,ko ga želimo uporabiti?

10. Ali obstaja proti napoj za ta napoj?

11. Kaj je nadomestilo napoj,ki smo ga omenjali in kaj misliš zakaj?
4. Dodatna domača naloga ZA DODATNE TOČKE.

Napiši kako bi ti uporabil/a ta napoj in opiši dogajanje kako bi to potekalo ter rezultat tega. (ali so te dobili,je bil tvoj poizkus uspešen,so te zalotili pri dejanju…)

http://carobninapojijulia.weebly.com/uploads/1/1/2/8/11288282/600264617.jpg?320

ČAS ODDAJE:
17.1.2013
07. januar 2013
če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani
Vpiši povezavo do slike
Primer: http://www.spletna-stran.com/slika.jpg