Ste že kdaj slišali za vrsto živali: zajec. Rekla bi, da niste..Hec, hec. Zajci so poznani po vsej svetu.
To temo sem ustvarila, ker imam tudi sama zajčka po imenu Puhi. Samček in je zelo, zelo, zelo, zelo.....lep.
Če te zanimaš kakšen je moj Puhi odidi na moj profil in si dodobra oglej mojo profilno sliko. Ja, ja tam je on. ŠikoPiko moj mali. To je najlepša osebica v galaksiji. Moj zajček ima najraje na svetu peteršilj. Zanj bi naredil vse.

Če vas zanima, se preberite to...


NAKUP KUNČKA

Če smo se odločili za kunčka, ga raje kupimo zvečer, ker so takrat bolj živahni. Preden ga gremo iskat, mu pripravimo kletko in hrano, da mu bo prijetno ko pride. Če ga bomo kupili v trgovini ali pri rejcu, se posvetujmo s prodajalcem oz. rejcem na kakšno vrsto hrane je navajen, kako so skrbeli zanj, na kakšno vrsto stelje je navajen… Počakajmo nekaj časa in vzemimo tistega, ki nam je najbolj všeč. Pametno je s seboj vzeti škatlo (čeprav nam jo bodo najbrž ob nakupu) in ga med potjo nazaj ne vzemimo v roke, ker nas lahko ugrizne. Pomirimo ga lahko z nežnim božanjem in prigovarjanjem. Probajmo poskrbeti, da ga ne bomo preveč premetavali. V škatlo mu dajmo nekaj hrane in stelje, da mu ne bo preveč grozno.

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu:

- dlaka okoli repa ne sme biti mokra in umazana (znak, da ima drisko)

- notranjost ušes mora biti čista

- nikjer na kunčkovi dlaki ne sme biti golih zaplat

- kunček ne sme kihati in imeti izcedka iz smrčka in oči (prej se pozanimajmo, če je na kaj alergičen)

- hoja (skakanje) mora biti normalna, kunček ne sme šepati

- kunček se ne sme divje praskati; znak, da ima pršice

Če bomo upoštevali zgornje nasvete, bo manj možnosti, da smo kupili bolnega oz. že okuženega zajčka.

KAKO KUNČKA UDOMAČIMO IN RAVNAMO Z NJIM

Živalco, ki smo jo ravnokar pripeljali domov damo v kletko in za njo zapahnemo vratca. Najprej naj si kunček svoj dom podrobno ogleda. Čez nekaj ur ga vzemimo iz kletke in ga najprej spustimo samo po manjšem in zaprtem prostoru. Če se nas preveč boji, mu pustimo, da sam zleze iz kletke, ko mu bo to ustrezalo. Če imate po tleh parket t.j. drsečo površino, ga spustite po nečem hrapavem (večja brisača, blazina za na plažo, preproga). Možno, da bo imel takoj dirke, ali pa se bo ulegel in se stisnil k vam. S tem vam pokaže, da se novemu domu privaja. Mirno in potiho se pogovarjajmo z njim. Okoli njega se premikajmo počasi in ne hitro. Če se nas izogiba, ne letajmo za njim temveč počakajmo, da bo sam prišel k nam (pretvarjajmo se, da ga ne vidimo; beremo knjigo). Ko pride v bližino, ga poskušajmo pobožati in mu ponudimo posladek. Kmalu bo spoznal, da bo nagrajen, če se bo pustil božati. Nekateri kunci (tudi Puhi) celo ližejo svoje lastnike; nekateri bolj poredkoma nekateri pa ves čas! Ne kričimo v njegovi bližini in ne nabijajmo glasbenega stolpa ter televizije. Prav tako ga NE prijemajmo od zadaj ali za noge, ker tega ne marajo! Božajmo ga nežno in umirjeno v smeri rasti dlake. Rejca ali prodajalca vprašajmo, s čim so ga hranili potem ko je nehal piti pri mami. Kasneje mu ponudimo hrano v njegovi posodi (na drugo vrsto hrane ga začnemo privajati šele čez kak teden ali dva). Tako ga spustimo vsak dan, vendar pa le za nekaj časa. Kletko mu pustimo odprto – mogoče mu prvi teden bivanje izven kletke še ne bo všeč, a pustimo ga, naj se privadi. Kasneje ga imejmo zunaj ves čas, če se le da. Puhi je namreč zadnjih nekaj mesecev obsojen na večno svobodo – v kletko ga nikoli ne zaprem, ker ne dela nič takega, da bi ga mogla. Kunčka iz kletke nikoli ne vlecimo na silo, ker nas lahko ugrizne ali pa se močno prestraši. Prav tako ga dvigujmo pravilno; podobno kot mucka. Zajčka s prvo roko primemo za sprednje noge, z drugo pa pod ritko. Če se ne upira, ga lahko dvignemo, vendar pa ne previsoko. Nekateri kunčki se na začetku prestrašijo in skočijo iz lastnikovega naročja. Skratka, vse delajmo lepo počasi in potrpežljivo. NIKOLI pa ga ne prijemajmo za ušesa; če že, ga lahko za dlako na hrbtni strani vratu. Tako ga namreč nosi mamica. Če opazimo, da se kunček vsemu lepo privaja, vam je iz roke in se pusti sproščeno božati, morda še prijeti, ga lahko spustimo po celem stanovanju. Vendar pa umaknimo kable, ki so skušnjava, ki se ji lahko upre redkokateri zajček. Najbolje je, da ga ne spuščamo v sobo z računalnikom, če pa že, nanj budno pazimo.

Udomačeni kunček je kunček, ki:

- nam sproščeno in brez strahu je iz roke

- se nam pusti božati in čohati

- dovoli, da ga dvignemo (tudi visoko) in pestujemo

- pride k nam ko ga pokličemo ali zaropotamo s hrano

- se brez strahu pusti božati tudi ostalim ljudem (kunček se ponavadi zares naveže le na enega – ta oseba mu daje hrano, čisti kletko in ga uči)

- se ne polula ali pokaka, takoj ko pride kdo zraven

Šele ko kunčka udomačimo, ga lahko začnemo navajati na čistočo in učiti raznih trikov.

GOVORICA TELESA

Če želimo imeti dober odnos s svojim kuncem, se ga bomo morali naučiti tudi razumeti. Udomačeni zajčki so po svojem vedenju zelo podobni divjim zajcem. Vedeti moramo, da so kunci v naravi 'plen' in so celo življenje pozorni na večje živali, ki bi jih poskušale pojesti. Če želijo preživeti, morajo biti hitri, oprezni in vedno v pripravljenosti za pobeg.

Ko boste s svojim zajčkom že nekaj časa boste najbrž opazili, da ima določene geste, ki se nam zdijo čudne (le zakaj zajček miga z ušesi, če ga hočemo pripeti na vrvico?). Zajčki komunicirajo predvsem z govorico telesa in če se jo bomo naučili, nam bodo kunčkove geste povedale, kako se v tistem trenutku počuti.

Drgnjenje z brado

Če ste kdaj opazili, da zajec drgne svojo brado ob pohištvo, ob kote kletke ali vašo roko, to pomeni da oznčuje svoj teritorij. Na njegovi glavi so posebne žleze, s katerimi pušča svoj vonj, ki je prepoznaven za druge zajce. Ko drug zajček povoha omaro, na kateri je naš pustil svoj vonj, bo vedel da ta teritorij pripada nekomu drugemu. Zajčki se počutijo najbolj varno v teritoriju, ki so ga sami označili.

Stresanje z ušesi

Večina zajčkov uporabi svoja ušesa zato, da pokažejo da jim nekaj ni všeč (Puhi kot nor maha z ušesi, kadar mu poskušam natakniti jermen. Če vaš kunec zavoha nekaj neprijetnega ali noče več, da ga pestujemo bo najbrž stresel ušesa in nam s tem pokazal, da mu nekaj ni prav. Ta gesta je zelo koristna zato, da vemo, kdaj naš zajec ni zadovoljen.

Sploščenje telesa

Divji zajci sploščijo svoja telesa, da se skrijejo pred sovražniki, in prav tako to delajo tudi kunci. Če je vaš zajček živčen, kadar ga božajo številni neznanci, se bo najbrž sploščil k tlom in držal ušesa tesno ob glavi, v očeh pa bo imel prestrašen pogled. To je gesta, ki nam pove, da ga je strah. Če se kunček splošči, ga pomirimo in mu dopovejmo da je vse v redu, ter recimo obiskovalcem, naj ga pustijo pri miru.

Brcanje

Zajčki uporabljajo različne vrste brcanja, odvisno od njihovega razpoloženja. Če smo kunca narobe prijeli ali se v našem naročju ne počuti varno zaradi načina držanja, bo začel brcati in poskušal zbežati. Brcajo včasih tudi med igro, posebno zajčki ki veselo skačejo naokoli.

Kadar se uleže dol

Ko je vaš kunček utrujen in hoče spati, se bo ulegel in dal vse od sebe. Pozicije v katerih počivajo so včasih precej čudne – lahko se tudi zgodi, da bo spal na trebuhu z iztegnjenimi nogami (kar seveda izgleda zelo smešno!). Zajček takrat počiva in noče, da bi ga kdorkoli motil.

Zvoki

Kunci so večinoma tihe živali, ki ne oddajajo nobenih posebnih zvokov. Ob posebnih situacijah pa se lahko zgodi, da jih bomo slišali piskati ali škripati z zobmi. Zajčki sikajo kadar se počutijo ogrožene, posebej takrat kadar je v bližini drug zajec. Predenje je zvok, ki ga kunčki uporabijo kadar so zadovoljni in je drugačno od mačjega predenja, saj ga proizvajajo skozi zobe. Če je naš kunec pojedel kaj posebno slastnega, se bo oblizoval, nekateri pa zraven celo cmokajo. Nekateri zajčki nežno škripajo z zobmi, kadar so srečni, medtem ko je glasno škripanje z zobmi znak bolečine. Kričanje je zvok, ki ga kunci uporabijo samo kadar so zares prestrašeni, običajno takrat, kadar jih napade sovražnik.

Kadar počepne

Če naš zajček počepne, je to prav nasprotno od sploščenja – počuti se sproščeno. V tej poziciji ima ušesa spuščena in nežno položena h glavi. Nima tistega prestrašenega pogleda, temveč napol priprte oči. Če ga bomo zraven še čohali, se bo počutil naravnost božansko.
Butanje z nogami ob tla

V risanki Bambi je majhen siv zajček z imenom Thumper (kar pomeni nekaj velikega, močnega). Svoje ime je dobil zaradi nenehnega butanja z zadnjimi nogami ob tla. To ni samo način obnašanja zajcev v risankah – ta pravi zajčki res 'butajo' s svojimi nogami, kadar hočejo narediti neke vrste opozorilo. Mogoče boste videli vašega zajčka, ki to dela v različnih okoliščinah; običajno zaradi nečesa, kar je privlačilo njegovo pozornost in ga naredilo negotovega.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Če me kdo hoče o zajčkih karkoli vprašat, naj kar napiše na tej temi al pošlje v sporočilu.

Na tej temi bom pisala o Puhijevih zanimivih dnevih, seveda pa me lahko vprašate še o Zajcih.
Naprimer če me bo kdo ki si namerava kupiti zajčka vprašal, kaj naj mu da v kletko bom enostavno napisala: Prehrana in nastil kot naslov in se razpisala v tem, da bo tisti ki zajčka namerava kupiti vedel, kaj je dobro za pritlikave kunčke in seveda še druge zajce.
Tukaj pa bomo govorili še o: Prehrani in nastilu, Ravnanju s kuncem, O učenju, potovanjih, igranju s kuncem, Boleznih, parjenju in spolu. Zgoraj pa sem napisala še nekaj o Prehrani, negi in boleznih.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Začela bom kar z današnjim dnem.

24.2.2012

Ko sem vstala sem Puhiju najprej zamenjala vodo. Potem se mu dala malo peteršilja, nato pa mu pometla okoli kletke in nasula brikete. Trenutno leži pod ploskvijo in počiva. Ne bom ga motila, saj leži in to je znak, da bi rad zadremal. Kar naj. Ponoči sploh ne spi. Samo rogovili okoli.
V kletko smo mu dali malo kolerabe, korenja in solate, ki jo je že zdavnaj pojedel. Ko prideta domov mami in ati ga bomo dali ven. Spet bo tekal naokrog in se poskušal spraviti pod stopnice. Kako je srčkan, ko to poskuša. Enkrat nam je že zlezel pod stopnice in ko je prišel ven je za sabo vlekel doooooooolg kos prahu. H€h€.

Kar dosti bo za danes. Saj še opoldne ni.

Če vas kaj zanima pa vprašajte.
Vem, da je veliko za prebrat, ampak, upam, da se vam bo ljubilo.

Če imaš doma domačo žival..kaj najraje je.?


če želiš glasovati se prijavi ali včlani

24. februar 2012
1.a to velja samo za kunce, ali tudi za druge vrste zavcev
2. koliko časa pa imaš svojega Puhija?
24. februar 2012
tudi za druge vrste zajcev
nekaj tednov tam sem se zmotila ko sem napisala nekaj mesecev, saj sem še nekaj zraven gledala in potem kar napisala, da je že nekaj mesecev obsojen na svobodno življenje..
24. februar 2012
isto vprašanje kot nikica:-D
24. februar 2012
saj sem napisala bartica preberi si zgoraj, ko se odgovorila nikici:-D če me hočeš pa vprašat še kaj drugega pa kar
24. februar 2012
u81847
u81847
Pozdravljeni.Imam eno vprašanje če mi bo kdo znal pomgati.Imam kunčka ki pa ima zdanje čase zelooo čudne navade namreč začel je krampat pa grizti po majicah,posteljnini mene,moža...parkrat pokrampa,vgrizne potem pa se polula. (v roku 2 ur mi je 3x posteljnino polulal).skoči pa sam na posteljo.Lepo prosim če mi lahko daste kaki nasvet čimprej.Hvala
29. februar 2012
No, pri tem je takole. Tudi moj zajček je nekaj dni vztrajno lulal na postelnjino, grizel majco itd.
Pri tem pa ti lahko zelo pomagam. Ko začne krempit ali grizti kakšno stvar pojdi bolj blizu njega (ampak ne preveč) in se naglas zaderi NE. Potem ga ne smeš pobožat saj bo mislil, da ni nič storil narobe. Zato se zaderi NE in ga potem ne pobožaj. Če bo še naprej grizel in praskal, uzemi staro brisačo jo daj na tla in ga spusti nanjo.

Glede lulanja pa..Če ga imaš v kletki, ki je obložena z žagovino ali lesenimi briketi toliko bolje. Ko se bo polulal bo žagovina malce temna leseni briketi pa mokri in zgledajo tako kot bi jih razčvekal. No, in ko se bo polulal nanje vzemi lopatko za pobiranje kakcev, lulanja..in mu polulano žagovino ali lesene brikete daj v zajčkov wc (če ga še nimaš ga kupi..Lahko ga kupiš tudi v trgovini za male žival Tukan ali v Zooticu). Ko boš to storila bo zajček, naslednjič, ko bo hotel iti na stranišče zavohal svoje lulanje in najverjetneje bo odšel v wc. Ko damo zajčka pri nas ven ga damo na kavč ali na tla in zmeraj mu zraven nesemo še wc. Zdaj je navajen da lula tja noter. Glede kakcev pa bo verjetno vedno kakal vsepovsod.
Upam, da sem ti z zgoraj napisanim kaj pomagala.
02. marec 2012
u81847
u81847
hvala za pomoč kletko ima skozi ščiščeno,žagovine nima v kletki ampak samo v wcju ker če jo ima po celi kletki mi to žagovino tudi brikete meče ven.noče je imet.Drugače vedno gre v wc s tem nima težev.Par dni smo imeli s tem grizenjem in krampanjem prave borbe.zdaj pa tega spet ne dela več.Ampak moža pokrampa pa včasih vgrizne ko ga neha čohati hehe
06. marec 2012
nikaj..če imaš še kaj za vprašat pa samo povej
06. marec 2012
joj ka te misliš da vse veš! To je taka bedasta tema
06. december 2014
če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani
Vpiši povezavo do slike
Primer: http://www.spletna-stran.com/slika.jpg