Forum
ZGODOVINA PRKMURSKEGA PRVOLIGAŠKEGA KLUBA MURA 05 IN NJIHOVIH NAVIJAČEV:
~Black Gringos
Navijaška skupina Black Gringos je nastala leta 1991 na pobudo Štefana Huberja. Na začetku je skupina štela okoli 50 članov, vendar se je to število iz tekme v tekmo večalo. Prvi vodja skupine je bil Jože Šipoš, katerega pa je pozneje zamenjal Vito Horvat.

Nekaj let kasneje je skupina že imela urejen tudi svoj marketing, znotraj katerega so izdelali veliko zastavic, šalov, majic in podobnega. Znotraj skupine Black Gringos je nastala tudi ženska podskupina, ki se je imenovala Black Queens.

Black Gringosi so leta 1992 dobili nagrado za najboljšo navijaško skupino v Sloveniji. Istega leta pa so z upravo Mure zaigrali tudi prijateljsko tekmo, katere izkupiček je potem šel v dobrodelne namene na Hrvaško, saj je tam takrat divjala vojna. Ko je Mura začela nastopati tudi v evropskih pokalih, so Gringosi začeli navijati tudi na evropski sceni.

Na prvo evropsko gostovanje zunaj Slovenije je odšlo približno 100 Gringosov. Svoj vrhunec je navijaška skupina doživela ob praznovanju 70. obletnice nogometnega kluba Mura. 80 bakel, trakovi, baloni in na koncu še ogromna zastava čez celo severno tribuno so pričarali veličasten in nepozaben dogodek.

Skupina je svoje najtežje trenutke doživela in tudi preživela leta 1998, saj so se takrat začela trenja znotraj skupine predvsem zaradi načina vodenja in pa zaradi slabih rezultatov Mure. Skupino je tedaj zapustilo veliko članov, vodja pa je postal Tomi.
22. december 2012
~ND Mura 05
Nogometno društvo Mura 05 (kratica ND Mura 05 je nogometni klub iz Murske Sobote. Mura 05 je naslednik propadle ŠD NK Mure. Klub je prvo sezono prebil v tretji ligi-vzhod. Moštvo je takoj osvojilo tretjo ligo-vzhod in se uvrstilo v drugo slovensko ligo, v kateri je igralo 5 sezon. Po koncu sezone 2010/11 se je klub zaradi odpovedi NK Dravinje Kostroj, IB Interblocka in Aluminija uvrstil v prvo slovensko nogometno ligo.ND Mura 05 je nastala leta 2005, po propadu nekdanje NK Mure.[1][2] Klub je začel tekmovanja v tretji ligi-vzhod, tekme pa je gostil na stadionu stare Mure, na Fazaneriji. Vizija novonastalega kluba je bila ponovna uvrstitev v 1. SNL v roku 5-ih let.Prva sezona je bila za Muraše in navijače odlična. Povprečno je na vsaki domači Murini tekmi bilo več kot 2000 gledalcev, kar je večje povprečeje, kot ga ima večina klubov v 1. SNL. Že v prvi sezoni med tretjeligaši je Mura 05 osvojila 1. mesto na lestvici. Skozi celotno sezono je potekal oster boj za prvo mesto in posledično napredovanje med ND Muro 05 in Kovinarjem iz Štor. Odločilen pa je bil predzadnji, 25. krog. Takrat je Mura 05 v gosteh premagala Holermuos Ormož z 1:5, Kovinar pa je izgubil. S tem je prednost Mure pred zadnjim krogom znašala neulovljive 4 točke. Prvo mesto so dodatno potrdili na zadnji domači tekmi, ko se je proti Pohorju iz Ruš zbralo 2500 gledalcev, ki so bučno navijali celo tekmo. Mura je zmagala 6:2, čeprav je Pohorje prvo povedlo. S to tekmo se je začelo bučno slavje, ki je trajalo dolgo v noč.
22. december 2012
če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani
Vpiši povezavo do slike
Primer: http://www.spletna-stran.com/slika.jpg