Forum
TO JE SAMO ZA PUNCEEE
Bi se kdo javi za opis menstruacije?
Rada bi dobila odgovore na ta vprašanja:
Kako si opazila da imaš menstruacijo?
Kaj si rabila vloške ali tampone?
Ali si upala to povedat staršem?

Zelo se bi zahvalila tistimi kateri mi kaj napišete!!!
Lahko mi pa tudi pišete o pubertiteti!!!

Ali bi sodelovala?


če želiš glasovati se prijavi ali včlani

05. april 2013
tebe se je zmejšaloooo!!! moreš mamo pijtate!!!!
17. april 2013
ja znan pa tau mi je dug čas bil v šaule te da si bila dežurna
17. april 2013
Kako hčer pripraviti na prvo menstruacijo?
0
KomentirajPošljiTiskaj Velikost pisave
Nataša Jurca12.09.2011, 12:50
Iščete načine, kako se z vašo odraščajočo hčerko pogovoriti o prvi menstruaciji, prehodu od deklice do ženske? Predstavljamo nekaj nasvetov, kako se lotiti tega, za mnoge neprijetnega pogovora.
Pogovor o puberteti in menstruaciji načnite dovolj zgodaj. Bodite odkriti, s hčerko delite svoje izkušnje in ji poskušajte stvari razložiti čim bolj enostavno. (Foto: iStockphoto)
Večina deklet se s prvo menstruacijo sreča okoli 12. leta, vendar pa lahko mesečno perilo včasih preseneti tudi že pri osmih letih. Prav zato je zelo pomembno, da se s svojo hčerko o tem začnete pogovarjati dovolj zgodaj. Menstruacija pa je za mnoge starše in tudi otroke še kako neprijetna tema za pogovor. Kako torej lahko vašo hčer najbolje in z najmanj zadrege pripravite na prvo menstruacijo?

Pogovor načnite čim prej

Prej kot se boste začeli pogovarjati z vašo hčerjo o spremembah, ki jih bo med puberteto doživljalo njeno telo, lažje bo njej in vam. Nikar ne načrtujte zgolj enega pogovora, v katerem boste zrecitirali vse, kar znate, temveč pogovor načnite večkrat in se vsakič lotite tudi katere druge teme – od osnov osebne higiene pa do uporabe higienskih vložkov in tamponov. Če vam bo hči kadar koli zastavila vprašanje o menstruaciji, ji odgovorite iskreno in samozavestno. Če vam v prednajstniških letih ne bo postavljala nobenih vprašanj, pogovor načnite vi.

Kako se lotiti pogovora?

Ko boste začeli pogovor, hčer najprej vprašajte, kaj ve o puberteti. Razčistite vse nejasnosti, vprašajte jo, ali ima kakšno vprašanje in kaj jo zanima ter ji razložite osnove. Z njo delite svoje lastne izkušnje. Če se ne bo hotela pogovarjati o tej temi z vami, nikar ne obupajte. Poskusite ponovno čez nekaj časa.
Pogovor lahko načnete kadar koli in kjer koli. Poteka naj čim bolj sproščeno in odkrito.
Vedite, da vaša hči potrebuje resnična dejstva o puberteti in menstrualnem ciklu. Če so prijateljice njen edini vir informacij, bo morda poznala podatke, ki ne bodo resnični. Če se boste pogovorili z njo, boste lahko razčistili nejasnosti in odpravili nekatere njene strahove, istočasno pa tudi vplivali na njen odnos do telesa in sprememb. Poleg tega boste s pogovorom o menstruaciji s hčerjo postavili dobre temelje za pogovore o zvezah, fantih in spolnosti, ki bodo sledili čez čas. Pomembno je, da bo hči razumela, da ste na njeni strani, da se z vami lahko pogovarja o vsem in o vseh ter z vami deli svoje težave in stiske.

Nekaj podatkov, ki jih boste potrebovali …

Najstnic ne zanimajo poglobljeni odgovori na njena 'nerodna' vprašanja in vaše znanje biologije, zato morajo biti odgovori kratki, jedrnati in predvsem jasni. Predstavljamo vam nekaj takšnih odgovorov.

- Kaj je menstruacija?

Menstruacija pomeni, da je telo dekleta fizično pripravljeno na nosečnost. V obdobju, ki ga imenujemo ovulacija, se vsak mesec iz enega od jajčnikov sprosti jajčece, istočasno pa v telesu potekajo hormonske spremembe, ki maternico odebelijo in pripravijo na nosečnost. Če jajčece ni oplojeno, se izloči iz telesa, obloga v maternici pa se izloči skozi vagino v obliki menstrualne krvavitve. Pojasnite ji tudi, da menstruacija še ne pomeni, da je to čas, ko se lahko začne posvečati spolnosti, saj bo za to imela čas, ko bo starejša in psihično bolj dozorela.

- Ali menstruacija kaj boli?

Nekatera dekleta se ob začetku menstrualne krvavitve srečujejo s krči v spodnjem delu trebuha ali hrbtenice. Pojavijo se lahko tudi napihnjenost, prsi postanejo mehkejše, nekatere pa izkušajo tudi glavobole, utrujenost, spremembe v razpoloženju in povečano željo po določeni prehrani. Pri premagovanju teh težav pomagajo predvsem gibanje, tople kopeli in protibolečinska zdravila. Kljub temu pa večina deklet nima nikakršnih težav.

Hčer naučite, kako se uporabljajo tamponi in vložki. Kaj bo uporabljala, naj izbere sama, svetujte pa ji, naj ima 'pripomočke' vedno v šolski torbi ali torbici. (Foto: iStockphoto)
- Kdaj bom dobila menstruacijo?

Odgovora na to vprašanje ne pozna nihče. Običajno se menstruacija pojavi v roku dveh do treh let od začetka razvoja prsi, veliko deklet pa nekaj mesecev pred prvo menstruacijo opaža bel izcedek na spodnjicah. Razložite ji, naj se ne počuti neprijetno, če bo dobila menstruacijo nekaj let pred sošolkami ali nekaj let za njimi, saj se ljudje med seboj razlikujemo in je to povsem normalno.

- Kaj naj naredim, ko dobim menstruacijo?

Svoji hčerki razložite, kako se uporabljajo higienski vložki ali tamponi. Pojasnite ji, da jih je treba menjavati na tri do štiri ure, če so njene krvavitve močnejše, pa tudi pogosteje. Dekletom je v začetku običajno bolj udobno uporabljati vložke kakor tampone, zato ji dovolite, naj se odloči sama, kaj bo uporabila. Če se bo odločila za tampone, ji povejte, da bo morda za pravilno vstavljanje potrebovala nekaj prakse. V času, ko pričakujete, da se bo vaše dekle spremenilo v 'žensko', kopalnico založite z vložki in tamponi, saj ji bo veliko manj neprijetno ob tem dogodku, če bo vedela, kje lahko kaj dobi, kakor da bo že prvi dan imela težavo z iskanjem materiala.

- Kaj naj naredim, če dobim menstruacijo v šoli?

Spodbujajte hčer, da vložke ali tampone nosi s seboj v šolo, shranjene v nahrbtniku. Tako je menstrualna krvavitev nikoli ne bo presenetila. Če začuti, da je menstruacijo dobila sredi pouka, naj učitelja prosi, če gre lahko na stranišče in tam uredi zadeve.

- Bodo vsi vedeli, da imam menstruacijo?

Zagotovite ji, da so tamponi in vložki danes tako diskretni, da jih ne bo opazil prav nihče, četudi bo morda imela takšen občutek.

- Kaj če mi kri pronica skozi spodnjice na hlače?

Madeže na hlačah lahko prekrije tako, da si okoli pasu zaveže pulover ali jopico, še bolje pa je, če v 'tistem času' nosi temnejše hlače. Ko je možno, naj si spodnjice in hlače preobleče.

Bodite pozitivni!

Prva menstruacija je nov korak v življenju vaše hčere. Pomagajte ji, da ji v tem obdobju ne bo neprijetno. Ob prvi menstruaciji jo povabite na tortico, ji kupite kakšno darilo ali pa si privoščite posebno kosilo.
Z odkritim pogovorom o puberteti boste ustvarili dobre temelje za pogovore o fantih, zvezah in seksu, ki bodo sledili čez nekaj let. (Foto: iStockphoto)
Spremembe, povezane s puberteto, so včasih rahlo strašljive. Zagotovite svoji hčerki, da je normalno, če se boji in je zaskrbljena, ker ne ve, kaj pričakovati, a da je njen strah povsem odveč. S tem se v življenju sreča čisto vsaka ženska, konec koncev pa ima ob sebi vas, ki ste ji vedno na razpolago za kakršno koli vprašanje in pogovor, če ga bo potrebovala.
17. april 2013
tü maš vse odgovore z interneta sve s tajdo kopejrale!!!
17. april 2013
ja gnes san preštejla pa ka naj poven lejko daš next če se ti da,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, vejpa itak nišče ne sodeluje pa te je vse eno če kaj napišeš ale nej!!??
20. april 2013
če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani
Vpiši povezavo do slike
Primer: http://www.spletna-stran.com/slika.jpg