Forum
V daljni deželi, nekje na severu je živela revna starka, ki je imela le sina, postavnega mladeniča in borno kolibo. Z sinom sta delala cele dneve in s tem zaslužila ravno za vsakodnevno juho. Vendar pa sta oba vedela, da tako ne bosta mogla več dolgo živeti. Mladenič je bil goden za ženitev, a kaj ko ga nobena ni hotela, saj je bil preveč reven. Fant se je po tehtnem premisleku odločil, da bo odšel v mesto, kjer si bo poiskal službo in zaživel. Mati je ob slovesu podarila sinu jeklen prstan in mu dejala: »Nosi ga sin, ta prstan prinaša srečo.« Potem se je obrnila in odšla.
Mladenič pa je se je podal v mesto. Pot je bila dolga, vodila ga je čez hribe in mimo mnogih jezer. Postal je utrujen in pripravil se je za počitek ob enem izmed jezer. Sredi noči, pa so ga presenetili nenavadni zvoki . Zdrznil se je in zaspano pomel oči, naenkrat pa je pred seboj na vodi zagledal prekrasno vodno vilo. Njeni lasje so bili kostanjevo rjavi, oči sinje modre in oblečena je bila v dolgo valovito vodno obleko. Oči so mu izstopile in zagledal se je v neskončno lepo dekle pred sabo. Vodna vila se je premaknila in v pesek ob jezeru narisala tri podobe: srce, hišo in kosti. Narahlo se je obrnila in rekla : »To te čaka v življenju, izkoristi ga.« Nato pa se je obrnila in izginila v neskončno modrino. Kakor obseden je strmel za njo in vedno znova pogledoval k podobam. Ni popolnoma razumel pomena teh simbolov in zato je bil ves zbegan. Njegova prejšnja utrujenost je popolnoma izginila in odločen je bil nadaljevati pot. Vzel je vse svoje stvari in nadaljeval pot proti mestu.
Mesto se je vedno bolj bližalo in naenkrat je v grmovju pred seboj zagledal kup zlata. Presenečen ga je pobral, ga zavil v blago in hodil naprej. A ker je bil tako presenečen, je ob zavijanju zlata nezavedno izgubil jeklen prstan. Le nekaj 10 min hoda od mesta, so ga napadli razbojniki in mu ukradli zlato kepo. Fant je oropan sreče žalostno nadaljeval pot. Sedaj je še bolj zagreto premišljeval o nenavadni vili in ko se je zamislil nad svojo srečo, je bežno pogledal na roko, in presenečen ugotovil, da je izgubil svoj prstan. Ne toliko zaradi sreče ampak bolj zaradi tega, ker je bil prstan mamino darilo, se je vrnil po poti in premišljeval, kje bi ga lahko našel. Nazadnje ga je po zares obupanem iskanju našel ob robu nekega trnovega grma in ga srečen, ker ga je našel nataknil nazaj na prst. Ko je prispel v mesto, mu je zastal dih.
Mesto se je božansko svetilo v večernem soncu in ljudje, revni, bogati vsi so bili skupaj. Opazoval je polne izložbe, nasmejane ljudi. Nato pa je vstopil v zanikrni del mesta in se zgrozil ob pogledu na bedo, ki so jo doživljali tisti ljudje. Zamislil se je, nato pa se je odločil, da si bo poiskal službo. Hodil je od ene do druge delavnice, a povsod so imeli že dovolj delavcev. Nazadnje je potrt odšel k neki hiši in potrkal. Od znotraj so se zaslišali glasovi in na vratih se je pojavila mlada deklica. Ko ga je dekle pogledalo mu je zastal dih, bila je tako drobna in nežna in njeni rdeči lasje so se svetili v soju sveče. Fant jo je prosil za službo, a ta mu je položila prst na usta in ga peljala v senco hiše. Dejala mu je, da njen oče ne prenese tistih, ki iščejo službo in da mu bo pomagala. Nastanila ga je na zapuščenem delu kmetije in mu zaželela lahko noč. Zabičala mu je, da brez njene vednosti ne sme nikamor. Obljubil ji je in ona se je previdno odtihotapila nazaj v hišo. Edina misel, ki mu je še ostala preden je zaspal je bila, da mu je ta deklica ukradla srce… In to je bila tudi prva podoba, ki jo je vodna vila narisala v pesek.
Zjutraj ga je zbudil zvok jeznega moškega. Ta se je pogovarjal z njegovo rešiteljico. Sprva je bil še preveč omotičen, da bi resnično poslušal, kaj je tema prepira. A kaj kmalu je ugotovil, da je jabolko spora on, moški je očitno ugotovil, da je nepovabljen gost. Previdno se je izmuznil in pomahal deklici, nato pa zbežal. Odločil se je da bo še danes poizkusil srečo pri iskanju službe.
Tokrat pa je takoj dobil priložnost za službo. Ponudil mu jo je prijeten starec, ki ga je srečal na poti. Dejal mu je, da ga bo izučil za trgovca. Mladenič je bil zadovoljen in sprejel ponudbo.
Minili so meseci, in preteklo je leto. Fant, ki je prej živel v revščini je postal bogat trgovec. K tem mu je pripomogel njegov značaj, bil je delaven, ubogljiv, pošten, zabaven in iskren. Starec mu je dejal, da želi, da on postane trgovec namesto njega, on pa bo odšel okrog sveta. Tako je dobil vse starčevo bogastvo, celo njegovo hišo mu je podaril. A šele sedaj se je začel zavedati, da mu nekaj manjka. Začel je pogrešati dekle, ki ga je tistega žalostnega večera skrivaj nastanilo v njihovem domu. Odločil se je, da jo bo poiskal. Kot se spodobi za bogatega moža, se je pred obiskom ustavil v zlatarni, kjer ji je želel kupiti darilo. Zlatar se mu je nasmehnil in ga pozval da dekletu kupi prstan. Fant je poslušal nasvet izkušenega moža in dekletu kupil čudovit prstan z diamantom. Pri plačilu, pa se je zlatar začel na ves glas krohotati. Opazil je namreč, da ima fant na prstu jeklen prstan, ki ni pristajal njegovemu ugledu. Mladeniču je bilo nerodno in odločil se je da bo mamino darilo shranil doma in da z njim ne bo hodil okrog, saj mu je bilo pri zlatarju neprijetno. A takoj ko je snel prstan, je k njemu prihitel eden njegovih služabnikov: »Gospodar, ravnokar so mi sporočili, da je vaša ladja pristala na enem izmed roparskih otokov, kjer so jo okradli in zažgali. Ostali ste brez zvestega služabnika gospod:« Sluga ga je prestrašeno pogledal, a ko mu je fant pokimal je hitro odšel. Ni si mogel predstavljati, kako je lahko tako hitro izgubil srečo. Žalosten je odšel domov in se prepustil žalovanju.
Sredi noči pa se je nenadoma prebudil in pomislil na vodno vilo. Sedaj mu je bilo jasno kaj je hotela s tem. Srce, ki ga je narisala je predstavljalo dekle, ki ga je prevzelo. Hiša službo starca, kosti.. kosti pa ni vedel. Le upal je lahko da ga ne bo dočakala smrt.
Ne vedoč kaj ga čaka, je zaspal nazaj in potonil v nemirne sanje. Zbudil se je navsezgodaj in iz navade na prst nataknil mamin prstan. V tistem trenutku je k njemu prihitel eden njegovih najbližjih prijateljev, ki mu je dejal, da je dobil obisk. Na hitro se je dostojno oblekel in odhitel pozdravit gosta. A ko je vstopil v sobo za goste je obstal kot vkopan. V njegovi sobi je na žametnem kavču sedelo dekle, ki mu je leto nazaj ponudilo zavetje. Povedala mu je, da jo je oče pregnal od doma in da bi ga prosila, če ji pomaga poiskati zavetje. Ponudil ji je, da bi ostala pri njem in deklica se je strinjala. Njegova nova sostanovalka mu je postala tako všeč, da se je z njo čez mesec dni tudi poročil. Sedaj je bil prepričan, da je vse kar se je zgodilo, del načrta, ki si ga je zamislila vodna vila. Odločil se je, da bo svojo teorijo preveril, zato se je odpravil k jezeru, kjer jo je prvič srečal.
Pot nazaj k jezeru je dobro poznal, zato ga ni težko našel. Kakor prvič se je tudi tokrat začelo večeriti, zato se je odločil, da bo pripravil ležišče. Medtem ko se je ubadal s postavljanjem, je za njegovim hrbtom nekaj zašumelo. Obrnil se je in ponovno videl vodno vilo, ki je lebdela nad vodo. Z nežnim glasom mu je nekaj zašepetala, nato pa izginila. Fant se je razočarano sesedel in v mislih premleval kar mu je vila dejala. Spominjal se je njenih besed, ki so mu zatrjevale, da si srečo kuje sam, s svojimi vrlinami, dobrimi lastnostmi in da so vse stvari zgolj naključja. Odločil se je, da bo to preveril pri svoji materi, saj mu je namreč ta prva dala jekleni prstan, ki naj bi prinašal srečo.
Pot ga je torej vodila v rodno hišo in ko je prišel domov je v njegovem srcu zaigralo. Kakor otrok je stekel proti hišici in poiskal mater. Ta ga je bila zelo vesela in ko ji je povedal razlog prihoda, mu je v smehu dejala, da je vsak sam sreče kovač in da mu je srečo prinesla njegova dobrota in poštenost. Šele sedaj se je fant zavedal kakšne vrline premore in da je, ko je nosil jeklen prstan mislil na mater in vse, kar ji je želel podariti. Odpeljal jo je k svoji ženi in v poštenosti, sreči in dobrosrčnosti so živeli do konca svojih dni.
22. februar 2011
u36176
u36176
dobra je
22. februar 2011
če želiš poslati sporočilo v to temo, se prijavi ali včlani
Vpiši povezavo do slike
Primer: http://www.spletna-stran.com/slika.jpg